Αποχαιρετισμός στον Χρήστο Παπαδημητρίου

Αποχαιρετισμός στον Χρήστο Παπαδημητρίου

Συλλυπητήριο μήνυμα για έναν πρωτοπόρο της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού

Η Καλαμάτα θρηνεί την απώλεια ενός από τους πιο λαμπρούς και αγαπητούς της ανθρώπους, του Χρήστου Παπαδημητρίου. Σε ηλικία μόλις 44 ετών, ο Χρήστος, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας πρωτοπόρος επιχειρηματίας και ένας αγαπητός φίλος έφυγε πρόωρα από κοντά μας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο και ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Η πρωτοφανής μαζική συμμετοχή την τελετή του τελευταίου αποχαιρετισμού απέδειξε περίτρανα την αγάπη και τον σεβασμό που έτρεφε η τοπική κοινωνία για τον Χρήστο. Εκπρόσωποι της τοπικής οικονομικής και πολιτικής ζωής, εργαζόμενοι, συνεργάτες, φίλοι και απλοί άνθρωποι της Καλαμάτας ήταν όλοι εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη του και να περπατήσουν δίπλα του στο τελευταίο του ταξίδι.

Ο Χρήστος ήταν γόνος μιας οικογένειας με βαθιές ρίζες στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της Μεσσηνίας. Ο παππούς του, Χρήστος Παπαδημητρίου, ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση το 1939, θέτοντας τα θεμέλια για μια μακρά παράδοση επιχειρηματικότητας και προσφοράς στον τόπο. Ο πατέρας του, Κώστας Παπαδημητρίου, συνέχισε επάξια αυτή την παράδοση και υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Η μητέρα του Χρήστου, Ελένη, στάθηκε πάντα στο πλευρό της οικογένειας, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές τους με παραδειγματική διακριτικότητα και σοφία. Ακολουθώντας τα βήματα του παππού και των γονιών του, ο Χρήστος, όχι μόνο συνέχισε, αλλά και διεύρυνε αυτή την παράδοση προσφοράς.

Ως τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης ‘Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ’, ο Χρήστος κατάφερε να μετεξελίξει την εταιρεία σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη μάρκα. Υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία το 2013 έγινε μέλος του διεθνούς δικτύου Endeavor, αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων που επιτυγχάνει αυτή την ένταξη. Ο αδελφός του Δημήτρης, με τη δημιουργική του παλέτα, σχεδίασε τις χαρακτηριστικές ετικέτες των προϊόντων που τα έκαναν να ξεχωρίζουν στα ράφια σε όλο τον κόσμο. Πρότυπο πετυχημένου επιχειρηματία με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, ο Χρήστος πάντα ευγενικός, χαμογελαστός, προσιτός είχε μια ζεστή ματιά και εξέπεμπε μια θετική αύρα που ενέπνεε όλους γύρω του. Ήταν ένας φωτεινός επιχειρηματίας που μοίραζε απλόχερα τις γνώσεις και την εμπειρία του σε νεότερους επιχειρηματίες συμμετέχοντας σε πάνελ και κάνοντας mentoring.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη του Χρήστου στους ‘Δρόμους της Ελιάς’. Πιστός φίλος της πολιτιστικής μας διαδρομής, συνέβαλε ουσιαστικά στην προώθηση ενός κοινού μας στόχου, την ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς σε όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του τοπικού γαστρονομικού πολιτισμού για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας,  η αφοσίωσή του στην ανάδειξη της αυθεντικής και συνάμα ευρηματικής γαστρονομίας ήταν αξιοθαύμαστη και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας Γαστρονομικής Κοινότητας Καλαμάτας,. Η λειτουργία αυτής της κοινότητας στη μνήμη του θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο όραμά του.

Η συμβολή του στην ανάδειξη της Καλαμάτας διεθνώς υπήρξε πολύπλευρη και δεν περιοριζόταν στην προβολή του γαστρονομικού της πλούτου. Ο Χρήστος υπήρξε βασικός συντελεστής στην καθιέρωση της πόλης μας ως παγκόσμιου προορισμού ελεύθερης κατάδυσης, φεύγοντας συμπωματικά από τη ζωή την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, ημέρα έναρξης του 8ου  Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή 145 αθλητών από 44 χώρες.

Παρά τις επαγγελματικές του επιτυχίες και τη λαμπρή επιχειρηματική του πορεία, ο Χρήστος έδινε πάντα προτεραιότητα στην οικογένειά του. Ήταν αφοσιωμένος σύζυγος της Σεβαστής και στοργικός πατέρας δύο μικρών παιδιών του Κωνσταντίνου και του Νικόλα. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του, και οι σκέψεις όλων μας είναι μαζί τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που αφήνει και στην επιχειρηματική κοινότητα, στην κοινωνία της Καλαμάτας και σε όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του.

Χρήστο, θα σε θυμόμαστε πάντα ως έναν σπάνιο χαρισματικό άνθρωπο ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πόλη μας και στις καρδιές μας. Η απουσία σου θα είναι αισθητή, αλλά το παράδειγμά σου θα συνεχίσει να μας εμπνέει. Θα συνεχίσεις να ζεις μέσα από το έργο σου και τους ανθρώπους που ενέπνευσες.

Γιώργος Καραμπάτος
Εκτελεστικός Διευθυντής των “Δρόμων της Ελιάς”
τέως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας