Πολύ σοβαρές παρατηρήσεις και ενστάσεις για το έργο της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» εκφράζει σε νέο έγγραφό της προς την Περιφέρεια η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μάλιστα, θέτει και πάλι σωρεία ερωτημάτων, ζητώντας απαντήσεις και διευκρινίσεις εντός διμήνου, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να προχωρήσει σε θετική απόφαση σχετικά με το έργο σε αυτό το στάδιο».
Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, που έχει ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 2024, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πρωινός Μοριάς” της Αρκαδίας, κι επισημαίνει ότι παρατηρείται ανεπάρκεια του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να διαχειριστεί το έργο, να κάνει διαλογή των απορριμμάτων για να μη στέλνονται σύμμικτα στις μονάδες του παραχωρησιούχου, να εισπράττει από τους Δήμους για να αποδίδει τις πληρωμές στον παραχωρησιούχο και να βρίσκεται σε υγιή οικονομική κατάσταση. Μάλιστα, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εν είδει τελεσίγραφου: “Η συμμορφώνεσθε με τις παρατηρήσεις μας ή απεντάσεσθε, τελεία και παύλα».
Στο 8σέλιδο κείμενο υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν κυρίως στον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, αμφισβητείται η “δυνατότητά του να ορίζει και να εισπράττει τις αμοιβές ανάληψης από τους δικαιούχους Δήμους, η δυνατότητα να πραγματοποιούν πληρωμές στην Περιφέρεια και να επιβλέπουν με ασφάλεια την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων επεξεργασίας και συλλογής απορριμμάτων.
Ως συνέπεια αυτής της έλλειψης ιδιότητας, ο ΦΟΔΣΑ, δηλαδή ο μακροπρόθεσμος δικαιούχος του έργου, δεν έχει ακόμη αναλάβει τις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι του φορέα εκμετάλλευσης”.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν μπόρεσε να εισπράξει από τους Δήμους το σύνολο των οφειλών τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ: “Οι πληρωμές των Δήμων ήταν το 57% και το 66% των συνολικών τιμολογίων το 2022 και 2023 αντίστοιχα. Για το έτος 2022, υπάρχει καθυστέρηση δύο ετών για την πλήρη συλλογή του αντίστοιχου ετήσιου τιμολογίου”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη χωριστή διαλογή και διαχείριση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδεικνύει ότι “η επένδυση στην επεξεργασία μεικτών απορριμμάτων πρέπει να περιορίζεται στο 50% των συνολικών αποβλήτων που παράγονται σε μια περιοχή.
Στην Πελοπόννησο, όπου στα απόβλητα η παραγωγή είναι 280.000 τόνοι/έτος, η ικανότητα επεξεργασίας μικτών αποβλήτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 140.000 τόνους/έτος.
Οι εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο μεγάλο έργο έχουν συνολική δυναμικότητα 200.000 t/έτος και έχουν σχεδιαστεί για την επεξεργασία τόσο μικτών αποβλήτων όσο και χωριστά συλλεγόμενων βιοαποβλήτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά στοιχεία που έχουν ληφθεί από το φορέα εκμετάλλευσης μέχρι στιγμής, οι εγκαταστάσεις δε λαμβάνουν επί του παρόντος χωριστά συλλεγόμενα βιολογικά απόβλητα και επεξεργάζονται αποκλειστικά μικτά απόβλητα λόγω της έλλειψης καθιερωμένου συστήματος χωριστής συλλογής στην Περιφέρεια.
Από αυτή την άποψη, εμείς υπογραμμίζουμε ότι οι προβλέψεις για τα βιολογικά απόβλητα και τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται χωριστά στην αίτηση δεν είναι ρεαλιστικές και δε βασίζονται σε απτά μέτρα.
Ως αποτέλεσμα, το 2023, οι εγκαταστάσεις επεξεργάστηκαν 180.000 τόνους μικτών απορριμμάτων και 0 τόνους χωριστά συλλεγόμενα βιοαπόβλητα”.
Οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε θα είχαν ιδιαίτερη σημασία, εάν το λογαριασμό -τον οποίον παρατηρούν και οι υπηρεσίες της Ε.Ε.- δεν τον πλήρωνε ο ανυποψίαστος (εάν όχι αδιάφορος) πολίτης! Πάντως, το σίγουρο από όλη αυτή την ιστορία είναι πως δε χάνουν ούτε η ΤΕΡΝΑ ούτε τα “περιστέρια” της!