Το Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Νοεμβρίου, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, θα πραγματοποιηθεί φόρουμ με θέμα την κλιματική κρίση και τις δασικές πυρκαγιές, υπό τη διοργάνωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dock και τη στήριξη του Δήμου Μεσσήνης.
Τοποθετήσεις
Μιλώντας σχετικά ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι στόχος του φόρουμ είναι να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα που θα ενδυναμώσουν την τοπική ανθεκτικότητα. Όπως είπε, στο χώρο αναμένεται να συγκεντρωθούν επιστήμονες, φορείς, εμπειρογνώμονες, αλλά και απλοί πολίτες, και όλοι μαζί θα καταθέσουν με τις γνώσεις, αλλά και την εμπειρία τους, προτάσεις και θέσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα σχέδιο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, όπως και ένα σχέδιο αντιμετώπισής τους.
Κατά το δήμαρχο Μεσσήνης, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για συζήτηση, ειδικά τη στιγμή που διεξάγεται, μιας και η αντιπυρική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της. Έτσι, έγκαιρα θα επιχειρηθεί να βγει ένα αποτέλεσμα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Επιπρόσθετα, θα συζητηθούν γενικά, όπως είπε, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην τοπική κοινωνία, στην καθημερινότητα και στις δραστηριότητες του ανθρώπου, στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι είναι σημαντικό που σε όλο αυτό θα εμπλακούν και νέοι, αφού 14 σχολεία του Δήμου Μεσσήνης έχουν ενεργοποιηθεί μέσω παράλληλων δράσεων του προγράμματος.
Από τον Dock η κα Έλενα Τζαμουράνου, αναφερόμενη στο πρόγραμμα είπε ότι το φόρουμ ξεκινά στις 2.00 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ περιλαμβάνει συζήτηση με θεσμικούς φορείς που θα τοποθετηθούν γύρω από την κατάσταση στη Μεσσηνία σε ό,τι έχει να κάνει με τις δασικές πυρκαγιές και τις σκέψεις τους για το μέλλον.
Έπειτα θα παρουσιαστούν τρία προγράμματα που υλοποιούνται στη Μεσσήνη από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Dock, με στόχο η συζήτηση να καταλήξει στις πιο αθέατες επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές, όπως αυτές στην πολιτιστική κληρονομιά.
Μάλιστα, άνθρωποι του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα μιλήσουν για τις επιπτώσεις των σωματιδίων του αέρα στα μνημεία, ενώ από τον ΘΑΛΠΟ – Ψυχική Υγεία θα μιλήσουν για το ζήτημα της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτά τα ζητήματα.
Η πρώτη μέρα θα κλείσει με μια μεγάλη συζήτηση και δείπνο δικτύωσης.
Για το πρόγραμμα της Κυριακής μίλησε ο κ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος από τη «Νόστος ΚοινΣΕπ» με έδρα το Μαγγανιακό. Όπως είπε, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10.00 το πρωί με ανθρώπινη βιβλιοθήκη. Ειδικότερα, κάτοικοι, τοπικοί εκπρόσωποι, αλλά και εθελοντές θα μιλήσουν για τις μαρτυρίες τους από πυρκαγιές.
Θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές εισηγήσεις από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, αλλά και επίδειξη πρώτων βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό.
Το μεσημέρι υπάρχει πρόγραμμα για τα παιδιά, και ειδικότερα κουκλοθέατρο με θέμα τις δασικές πυρκαγιές, ενώ το απόγευμα ένας ακόμα κύκλος εκπαιδευτικών εισηγήσεων. Συγκεκριμένα, θα γίνει συζήτηση για την κυκλική οικονομία, τους δασικούς συνεταιρισμούς και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα από την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας.
Το φόρουμ θα κλείσει με τα σχολεία, από τα οποία θα παρουσιαστούν τα εργαστήρια που έγιναν σε αυτά. Εκεί συμμετείχε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, με το πρόγραμμα «Διάλογος και Δράση για τις Πυρκαγιές».
Τέλος, ο κ. Γιαννακόπουλος σημείωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του φόρουμ θα υπάρχει έκθεση από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας με θέμα την κλιματική κρίση, καθώς και τα έργα των παιδιών που προέκυψαν από τα εργαστήρια.
Π.Μπ.