Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας ήταν και η «Έγκριση της συμμετοχής του Δήμου στην υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα CLIMAAX, με προθεσμία υποβολής 15/10/2024»
Σύμφωνα με την εισήγηση, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στις «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030» και στο περιθώριο των πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης που έχει αναλάβει η πόλη, προχωρά στην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα CLIMAAX.
Το CLIMAte risk and vulnerability Assessment framework and toolboX (CLIMAAX) είναι ένα τετραετές έργο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη», το οποίο θα παρέχει οικονομική, αναλυτική και πρακτική υποστήριξη για τη βελτίωση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης κινδύνων λόγω κλίματος και έκτακτης ανάγκης.
Το CLIMAAX έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην εναρμόνιση και την εδραίωση της πρακτικής της εκτίμησης του κλιματικού κινδύνου, αφήνοντας παρακαταθήκη για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο του 2026 και το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί προτάσεις έως 300.00 ευρώ.
Η πόλη της Καλαμάτας πρόκειται να υποβάλει την πρόταση «KALIVAAR – KALamata clImate risk and Vulnerability Assessment for well-informed risk management, Adaptation planning and Resilience» στο πλαίσιο των Πιλοτικών Δράσεών της για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που περιγράφεται στο Κλιματικό της Συμβόλαιο.
Ειδικότερα: Το KALIVAAR έχει ως στόχο να βοηθήσει το Δήμο Καλαμάτας να προσδιορίσει τους τρέχοντες και μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στην περιοχή και να οικοδομήσει ανθεκτικότητα απέναντι σε αυτούς, εφαρμόζοντας το πλαίσιο CLIMAAX.
Το πλαίσιο περιλαμβάνει 5 διακριτές αρχές. Πρώτον, επικεντρώνεται στον καθορισμό των στόχων, του πλαισίου και των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συμμετοχικού πλέγματος που ενθαρρύνει τη διάχυση της γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης.
Στη συνέχεια, διερευνώνται οι πιθανοί κίνδυνοι στην περιοχή, ακολουθούμενοι από μια ανάλυση πολλαπλών κινδύνων. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της ανάλυσης κλιματικών κινδύνων τοποθετούνται σε πλαίσιο και ιεραρχούνται και αξιολογείται η σοβαρότητα/επείγουσα ανάγκη των κινδύνων. Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης, διερευνώνται οι κατάλληλες τοπικές στρατηγικές και σχέδια και επικαιροποιούνται τα υφιστάμενα σχέδια διαχείρισης κινδύνων. Τέλος, το στάδιο της παρακολούθησης και αξιολόγησης διασφαλίζει ότι οι προσπάθειες διαχείρισης των κλιματικών κινδύνων θα έχουν σχετικό αντίκτυπο.
Συνοπτικά, το KALIVAAR θα χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση τριών φάσεων για να βοηθήσει το Δήμο Καλαμάτας να προσαρμοστεί και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα έναντι των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Οι 3 φάσεις επικεντρώνονται στη διενέργεια μιας σχετικά αρχικής εκτίμησης κινδύνου με βάση όλα τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα, στη βελτίωση της εκτίμησης κινδύνου με τοπικά δεδομένα κινδύνου, έκθεσης και τρωτότητας και στη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την οχύρωση του Δήμου έναντι των εντοπισμένων κλιματικών κινδύνων.