Δήμος Οιχαλίας: Έντονη ανησυχία για το νερό σε Καλλιρρόη και Πολίχνη λόγω των αναλύσεων

Δήμος Οιχαλίας: Έντονη ανησυχία για το νερό σε Καλλιρρόη και Πολίχνη λόγω των αναλύσεων

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο εκπρόσωπος Πολιτιστικών Συλλόγων

Σε σοβαρές καταγγελίες για την ποιότητα του νερού σε χωριά του Δήμου Οιχαλίας, όπως η Καλλιρρόη και η Πολίχνη, προχώρησε ο εκπρόσωπος Πολιτιστικών Συλλόγων Χωριών του Δήμου Οιχαλίας και κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Καπόπουλος.

Μετά την προχθεσινή καταγγελία εποχικής κατοίκου της περιοχής, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα αποτελέσματα αναλύσεων νερού τα οποία δεν είναι όπως επιβάλλει η νομοθεσία, ο κ. Καπόπουλος επικαλέστηκε χθες επίσημες αναλύσεις νερού που έχουν γίνει από το Δήμο Οιχαλίας και έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του, οι οποίες επίσης δείχνουν ότι σε αυτές τις δύο περιοχές οι τιμές είναι εκτός των ορίων που επιτρέπονται για νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Έλεγχοι
Όπως σημειώνει ο κ. Καπόπουλος, ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας για αποτροπή εγκατάστασης του σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ στη θέση ΟΝΙ της Καλλιρρόης στηρίχτηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό σε μελέτες έγκριτων επιστημόνων, οι οποίοι τεκμηριωμένα απέδειξαν την ακαταλληλότητα του χώρου εξαιτίας των επιπτώσεων στο περιβάλλον και κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας.

«Όμως… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τα οργανωμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κόντρα στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας επέβαλαν τη θέλησή τους και το σκουπιδοεργοστάσιο ήδη βαίνει προς την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Αυτή τη στιγμή ο χώρος λειτουργεί ως ΧΥΤΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το περιβάλλον της περιοχής», υπογραμμίζει ο κ. Καπόπουλος.

Ακολούθως, σημειώνει πως αίτημα της κοινωνίας ήταν να γίνει έλεγχος από κρατικό φορέα της ποιότητας νερού, του εδάφους και του αέρα, πριν από τη λειτουργία του εργοστασίου, αλλά και στη συνέχεια, προκειμένου να υπάρχει βάση δεδομένων για την παρακολούθησή τους.

Η Περιφέρεια απέφυγε τεχνηέντως την ικανοποίηση του αιτήματος, ο δε Δήμος Οιχαλίας, έπειτα από πιέσεις, έλαβε ομόφωνη απόφαση για την πρόσληψη ειδικού συνεργάτη για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού. Όμως κι αυτό, όπως λέει ο κ. Καπόπουλος, λειτουργεί αποσπασματικά, κάνοντας λόγο για «πολλές αμφισβητήσεις για τα αποτελέσματα των αναλύσεων και την αγωνία των κατοίκων για πιθανή μόλυνση του νερού στο ζενίθ». Προσθέτει δε, πως δε θα επεκταθεί περισσότερο παρά μόνο αν κληθεί στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας.

Αναλύσεις νερού
Στη συνέχεια των επισημάνσεών του, επικαλείται την ανάλυση νερού που δημοσιοποιήσαμε προχθές από εποχική κάτοικο της περιοχής και αναφέρεται σε αναλύσεις νερού που γίνονται από το Δήμο Οιχαλίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του.

Με μεγάλη του έκπληξη, όπως λέει, διαπίστωσε ότι:

-Από τον έλεγχο του δείγματος που ελήφθη στις 23/7/2024 από νερό στο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιρρόης διαπιστώθηκε η ύπαρξη Ολικών Κολοβακτηριοειδών, 56 μονάδες και το πιστοποιητικό που εκδόθηκε από το εργαστήριο καταλήγει ότι: «Οι τιμές των αποτελεσμάτων είναι εκτός των ορίων που καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 27829/ ΦΕΚ 3525 Β/25-5-2023, που αφορά στην ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης»

-Από τον έλεγχο δείγματος που ελήφθη στις 23/7/2024 από νερό στο Δημοτικό Σχολείο της Πολίχνης (του πλησιέστερου προς την Καλλιρρόη χωριού) διαπιστώθηκε η ύπαρξη Ολικών Κολοβακτηριοειδών, 76 μονάδες και στο πιστοποιητικό αναφέρεται ότι: «Οι τιμές των αποτελεσμάτων είναι εκτός των ορίων που καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 27829/ ΦΕΚ 3525 Β/25-5-2023, που αφορά στην ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης».

-Από τον έλεγχο των δειγμάτων νερού στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου δε διαπιστώθηκε η ύπαρξη κολοβακτηριδίων.

«Η ύπαρξη κολοβακτηριοειδών σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, οφείλεται σε μόλυνση του νερού και δημιουργούν ακαταλληλότητα για ανθρώπινη κατανάλωση. Προσωπικά θεωρώ ότι η ευθύνη της μη παρακολούθησης, της μη ενημέρωσης των κατοίκων των δύο Δημοτικών Διαμερισμάτων, Καλλιρρόης και Πολίχνης, για τα δυσμενή για την υγεία τους αποτελέσματα των υγειονομικών αναλύσεων του νερού του χωριού τους, καθώς και της μη λήψης προστατευτικών μέτρων της υγείας τους, βαρύνει περισσότερο τη διοίκηση του Δήμου Οιχαλίας, δεν απαλλάσσει όμως της ευθύνης και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Οιχαλίας.

Εκτιμώ ότι η παρέμβαση δικαστικού λειτουργού κρίνεται απαραίτητη για τη δική του ενημέρωση, όσον αφορά στο πρόβλημα που ήδη έχει δημιουργηθεί από τη λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου, με ειδικότερο βάρος στον έλεγχο τήρησης της ΜΠΕ κατασκευής του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και στις επιπτώσεις από τη λειτουργία του στον υδροφόρο ορίζοντα, την ατμόσφαιρα και γενικότερα το περιβάλλον ολόκληρης της Άνω Μεσσηνίας», καταλήγει ο κ. Καπόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη