Ανησυχία για τις καταστροφές στα ελαιόδεντρα λόγω της ξηρασίας
Το απόγευμα της Πέμπτης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης με όσα θέματα συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Μεσσήνης ξεκίνησε αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει προκύψει στη φετινή ελαιοπαραγωγή μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, την παρατεταμένη ανομβρία και την ξηρασία.
Όπως είπε, παρατηρήθηκε, «και τις τελευταίες εβδομάδες το φαινόμενο εντάθηκε σε κάποιες περιοχές», ο ελαιόκαρπος να έχει υποστεί μεγάλη ζημιά σε σημείο που να μην επανέρχεται, ασχέτως αν ακολουθήσουν βροχοπτώσεις την επόμενη περίοδο.
Σε επίπεδο Δήμου Μεσσήνης τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στις Τ.Κ. Καλογερρόραχης, Βαλύρας, Ανδρούσας, Μάνεσι και Λευκοχώρας. Ο ίδιος είχε, όπως είπε, επαφή με το διευθυντή του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης, που επισκέφθηκε τα παραπάνω χωριά και διαπίστωσε ότι στα κτήματα που δεν ποτίζονται ή δεν έβρεξε ή είναι ανατολικά ή τα εδάφη είναι ελαφρά και όχι συνεκτικά, δημιουργήθηκε το φαινόμενο η ελιά να έχει σταφιθοποιηθεί, να έχει αφυδατωθεί, να μην έχει σάρκα και, τελικά, να μην επανέρχεται.
Έτσι, εκτίμησε ότι θα υπάρχει μειωμένη παραγωγή στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά πρόβλημα θα υπάρξει και στην επόμενη περίοδο, αφού δε θα υπάρχει φιλική επιφάνεια για καλλιέργεια.
Σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, επανέλαβε ότι ενεργοποίησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ και έχει γίνει ήδη καταγραφή, με το φαινόμενο να παρατηρείται σε όλο το νομό, ενώ πρόσθεσε ότι για να μπορέσει να διεκδικηθεί χρηματοδότηση μέσα από κρατικές ενισχύσεις, θα πρέπει για τη ζημιά που δεν αφορά στον κανονισμό του ΕΛΓΑ να αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων και την πολιτική σχεδίασης εκτάκτων αναγκών. Ως εκ τούτου, θα γίνει συνολικά καταγραφή και αν διαπιστωθεί ότι η ζημιά είναι στο 30%, θα είναι εφικτό να συνταχθεί φάκελος από τον ΕΛΓΑ προς το υπουργείο και για περαιτέρω διεκδίκηση από την Ε.Ε.
Κλείνοντας το ζήτημα επανάλαβε ότι αντικειμενικά το πρόβλημα είναι μεγάλο και ο Δήμος θα το παρακολουθεί.
Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει πίεση, ώστε το ποσοστό να φτάσει στο 30%. Επίσης, ανέφερε ότι είναι θετικό που οι αρμόδιοι είδαν τη ζημιά. Το μέγεθος, πρόσθεσε, ας προσδιοριστεί από τις υπηρεσίες, ενώ ο Δήμος, αλλά και το Σώμα ειδικότερα, όπου μπορεί να πιέσει και να τεκμηριώσει ότι πράγματι η ζημιά είναι μεγάλη, αφού το εισόδημα του αγρότη, και με την πτώση της τιμής του ελαιολάδου, θα μειωθεί.
Το έλλειμμα στην ΚΕΑΔΗΜ και οι εξελίξεις
Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο δικαστήριο για την υπόθεση του ελλείμματος της ΚΕΑΔΗΜ, ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε ενημέρωση από το δήμαρχο Μεσσήνης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο κ. Αθανασόπουλος στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο είχε κάνει σημαία το θέμα της διαχείρισης, ενώ σημείωσε ότι πολύς κόσμος ενδιαφέρεται για ό,τι αφορά τη διαχείριση. Επίσης, ρώτησε αν η Νομική Υπηρεσία του Δήμου παραστάθηκε στη δίκη, ενώ ζήτησε ξανά να μάθει αν το έλλειμμα ήταν λογιστικό ή ταμειακό.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης αποφάσισε να διαβάσει όλο το ιστορικό και τα βήματα που έγιναν για το έλλειμμα στην ΚΕΑΔΗΜ.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι πλέον ο Δήμος Μεσσήνης δεν έχει να κάνει κάτι, αφού το ρόλο έχουν αναλάβει οι υπεύθυνοι. Ξεκίνησε, λοιπόν, αναφερόμενος στην απόφαση 242 του 2020, που εκδόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε αποφασίστηκε η διαβίβαση του πορίσματος των ορκωτών ελεγκτών που είχε παρουσιαστεί στο Σώμα στις αρμόδιες Ελεγκτικές και Εισαγγελικές Αρχές, όπως είχε υποδείξει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου.
Το πόρισμα διαβιβάστηκε στους αρμόδιους εισαγγελείς Διαφθοράς, αλλά και Καλαμάτας καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σχηματίστηκε η με αριθμό Α/2020/4225 δικογραφία και εστάλη στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
Όπως συνέχισε, ο αρμόδιος ταξίαρχος διαβίβασε το πόρισμα τον Μάρτιο του 2024 για διερεύνηση των αδικημάτων υπεξαίρεσης και απιστίας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Επίσης, ανέφερε ότι όταν ασκήθηκε τον Αύγουστο του 2024 δίωξη από τον εισαγγελέα για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, που πλέον είναι πλημμέλημα ενώ όταν είχε διαβιβαστεί από το Δήμο ήταν κακούργημα, απαιτούνταν έγκληση για αυτό κατά τη δικάσιμο, και στην προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου δε συζητήθηκε η υπόθεση λόγω τυπικού κωλύματος, δηλαδή λόγω της έλλειψης έγκλησης, κάτι που με τον Κώδικα, όπως ίσχυε τότε, δε χρειαζόταν να γίνει, αφού επρόκειτο για κακούργημα. Έτσι η υπόθεση δε συζητήθηκε.
Παράλληλα, διενεργείται ανάκριση για κακουργηματική απιστία της κυρίας Παναγοπούλου, αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως, είπε ο κ. Αθανασόπουλος.
Όσον αφορά στην καταλογιστική πράξη που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, εκκρεμεί η έφεση της κυρίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε ο κ. Αθανασόπουλος.
Πλέον αναμένεται η δίωξη για κακουργηματική απιστία, διότι πέραν του ταμειακού ελλείμματος, έχει χαθεί και η επιχορήγηση από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ύψους 200.000 ευρώ, που κι αυτό, όπως είπε, γίνεται αυτεπαγγέλτως, κάτι που ξέρουν ο εισαγγελέας και η Οικονομική Αστυνομία.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης έκλεισε λέγοντας ότι έχει συνταχθεί παράλληλα χρηματικός κατάλογος από το Δήμο λόγω της συγχώνευσης της ΚΕΑΔΗΜ και αναμένεται η έκδοση ατομικής ειδοποίησης εις βάρος της εν λόγω κυρίας.
Τα παραπάνω, τόνισε, είναι η όλη διαδικασία και βρίσκεται προς διερεύνηση από τις αρμόδιες Αρχές, ζήτησε δε από την αντιπολίτευση υπομονή, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου όπου καλείται παρίσταται.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση