Εκδήλωση με θέμα «H επιλογή της 28ης Οκτωβρίου ως εθνικής μας εορτής»

Εκδήλωση με θέμα «H επιλογή της  28ης Οκτωβρίου ως εθνικής μας εορτής»

Εκδήλωση με θέμα «H επιλογή της 28ης Οκτωβρίου ως εθνικής μας εορτής» οργανώνει ο Όμιλος Καλαμάτας Φίλων Ελληνικής Ιστορίας τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Rex.

Κατά τη διάρκειά της θα μιλήσουν οι Mάριος Αθανασόπουλος, ιστορικός και Δημήτρης Καούνης, δικηγόρος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο χημικός Γιώργος Πλεμμένος.

Η 28η Οκτωβρίου του 1940, όπως σημειώνεται, έχει καθιερωθεί στη συλλογική μνήμη ως ημέρα-σύμβολο για δύο λόγους: Πρώτον, για την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας να απορρίψει το αίτημα του ιταλικού κράτους για κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και, δεύτερον, για την ηρωική δράση του ελληνικού στρατού αλλά και του άμαχου πληθυσμού.

Όμως, στην περίοδο της μεταπολίτευσης, αναπτύχθηκε ένα αφήγημα που επιχειρεί να εμφανίσει το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός με λανθάνοντα ιδεολογικό προσανατολισμό

Το πρώτο σημείο της διαμάχης είναι για το ποιος είπε το «όχι» (η πολιτική ηγεσία ή ο λαός).

Το δεύτερο σημείο της διαμάχης είναι αν έχει νόημα ο εορτασμός της έναρξης του πολέμου αντί της λήξης του τον Μάιο του 1945. Εγείρεται από διάφορους το ερώτημα: «Γιατί είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που, αντί για τη λήξη του πολέμου, γιορτάζει την έναρξή του;», ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται και μια συζήτηση ώστε να αντικατασταθεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου με αυτήν της 12ης Οκτωβρίου, όταν, δηλαδή, απελευθερώθηκε η Αθήνα.

Πληροφορίες στο τηλ. 6970-347650