Επικαιροποίηση αιτήματος για την ένταξη της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις

Επικαιροποίηση αιτήματος για την ένταξη  της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις

Κατευθύνσεις προκειμένου να επανακατατεθεί το αίτημα της Καλαμάτας στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, με σκοπό το χαρακτηρισμό της ως μαρτυρική πόλη που επλήγη από τις δυνάμεις κατοχής την περίοδο 1940-1944, έδωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Αναστάσιο Ηλιόπουλο.

Επικοινωνία για το θέμα είχε, επίσης, ο δήμαρχος με τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Θεόδωρο Μπρεδήμα και Σταμάτη Μπεχράκη, αλλά και τον πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος είχε καταθέσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν σχετικό αίτημα, το οποίο δεν είχε γίνει δεκτό.

Σημειώνεται ότι ήδη, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, συγκροτήθηκε επιτροπή για το χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών ως μαρτυρικών, με σκοπό να αποκατασταθεί μία αδικία χρόνων, καθώς περιοχές ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο Δίκτυο, παραμένουν στο περιθώριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μέσω του συνεδρίου που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΠΗΝ στο Ρέθυμνο τον περασμένο Αύγουστο.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2024 πραγματοποιήθηκε στη Φιλαρμονική της Καλαμάτας μια μεγάλη εκδήλωση από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας. Εκεί ο Θανάσης Παπαδόπουλος, δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων (με μήνυμα μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης), ο Κώστας Αλεξίου, η Αλεξάνδρα Σάντα και ο Αριστομένης Συγγελάκης από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης υπογράμμισαν ότι αποτελεί ηθικό χρέος να αναγνωριστεί η Καλαμάτα ως Μαρτυρική Πόλη, διότι είναι από τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες από τους ναζί κατακτητές.

Σε εκείνη την εκδήλωση ο αρμόδιος εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, είχε τονίσει ότι ο Δήμος θα επικαιροποιήσει το φάκελο για το χαρακτηρισμό της Καλαμάτας ως Μαρτυρικής Πόλης, θα ασκήσει πίεση στο υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσει το θέμα και ο Δήμος θα διοργανώσει εκδηλώσεις που θα κρατούν ζωντανή τη μνήμη για τα εγκλήματα των κατακτητών, με σκοπό να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Ως «Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941-1944)