Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία της ευλογιάς των προβάτων, με τον ιό να έχει φτάσει μέχρι την Κόρινθο, ενώ είχε εντοπιστεί αρχικά στον Έβρο πριν από περίπου δύο μήνες. Για το λόγο αυτό ομάδα της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας επισκέφτηκε χθες τα Σφαγεία, όπου είχε συνάντηση με τους υπεύθυνους της μονάδας. Βέβαια, στο νομό δεν υπάρχει κανένα κρούσμα, αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος αποφασίστηκε αυτή η συνάντηση.
Πάντως, εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να απαγορεύσει τη μετακίνηση αιγοπροβάτων για δέκα μέρες, με τους κτηνοτρόφους και τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών να επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποτελεί από μόνο του λύση.
Όπως επισήμανε ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος μιλώντας στο Open, το πρόβλημα είναι ότι η ευλογιά των προβάτων ξεκίνησε από τον Έβρο και στη συνέχεια μεταδόθηκε στην Καβάλα και τις Σέρρες, ενώ τώρα έχει μεταπηδήσει σε άλλες 3-4 Περιφέρειες.
«Δεν έχουν δώσει τόση σημασία όση πρέπει και ενώ η ευλογιά των προβάτων μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Αν γίνει το μπαμ, θα αρχίσουν να χάνονται ζώα και μονάδες η μία μετά την άλλη», σημείωσε ο Θωμάς Μόσχος.
«Πρέπει να απαντήσουν πώς μεταφέρθηκε η ευλογιά των προβάτων από την Αλεξανδρούπολη και έφτασε μέχρι την Κόρινθο περνώντας σε τόσες Περιφέρειες. Πρέπει να έχουν κουβαλήσει παράνομα ζώα ή ζωοτροφές από ζώνες επιτήρησης», πρόσθεσε και πρότεινε να εμβολιαστούν όλα τα ζώα γύρω από τις ζώνες επιτήρησης.
Για το μείζον θέμα μίλησε και ο Μόσχος Κορασίδης, γενικός επιθεωρητής ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), επισημαίνοντας ότι η κτηνοτροφία βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς είναι η τρίτη συνεχόμενη κρίση που αντιμετωπίζει μέσα σε ένα χρόνο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού.
Στο μεταξύ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών, της ΕΘΕΑΣ, αλλά και της Διεπαγγελματικής Κρέατος και Φέτας. Απουσίαζε, όμως, καθώς δεν είχε προσκληθεί, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων.
ΣΕΚ: Εκτός ελέγχου η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
«Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη νότια Ελλάδα αποτελεί απόδειξη πως πλέον μιλάμε για μια κρίση που βρίσκεται εκτός ελέγχου» αναφέρει σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Και συμπληρώνει: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τις ρητές υποχρεώσεις του, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή η οποία αποτελείται από τους θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, όπως ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διαεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, Κρέατος κ.τ.λ., για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της κτηνοτροφίας της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.
Αντίθετα, το υπουργείο επιλέγει να μας αγνοεί, αρνούμενο να μας δεχτεί για διαβούλευση, την ίδια στιγμή που η ασθένεια και τα προβλήματα του κλάδου καλπάζουν και απειλούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, με ό,τι συνέπεια θα έχει αυτό στην ύπαιθρο. Αυτή η αδιαφορία και ανευθυνότητα από πλευράς του υπουργείου είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.
Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση προμήθεια και χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης.
Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και το υπουργείο παραμένει αδρανές, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που απειλούν όχι μόνο τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την καθυστέρηση.
Απαιτούμε άμεσα:
-Τη σύσταση της επιτροπής με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, όπως επιβάλλεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό
-Τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο
-Την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Το υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα. Αν δεν ενεργήσει τώρα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και το υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του κτηνοτροφικού μας τομέα».