«Φράχτες» ασφαλείας για τις κλοπές ελαιολάδου στήνουν παραγωγοί και ελαιοτριβεία

«Φράχτες» ασφαλείας για τις κλοπές ελαιολάδου στήνουν παραγωγοί και ελαιοτριβεία

Σκηνές με περιπολίες σε ελληνικούς ελαιώνες και ρεπορτάζ με Έλληνες ελαιοπαραγωγούς που παρακολουθούν έως και δύο φορές την ημέρα τα δένδρα τους προκειμένου να αποτρέψουν επίδοξους ληστές να αρπάξουν τη σοδειά τους, προβάλλονταν το 2023 από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που έδωσε μια διεθνή διάσταση στο νέο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ελληνική ύπαιθρος.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Reuters, ο Παναγιώτης Τσαφάρας, ελαιοπαραγωγός από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, αναγκάστηκε  να περιπολεί τους ελαιώνες του δύο φορές την ημέρα για να αποτρέψει επίδοξους κλέφτες από τυχόν προσπάθειά τους να κλέψουν τη σοδειά, καθώς οι τιμές αυξάνονται κι ενώ φέτος αναμένεται μια πολύ κακή χρονιά από άποψης συγκομιδής.

Ο κ. Τσαφάρας έχει ήδη βιώσει δύο κλοπές, με τους κλέφτες να του έχουν κλέψει πάνω από έναν τόνο ελιές σε ένα περιστατικό τον περασμένο μήνα.

Ποια είναι η κατάσταση εφέτος; Σύμφωνα με Μεσσήνιους παραγωγούς, επειδή έχει ξεκινήσει η ελαιοσυγκομιδή, παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Δηλαδή; «Πάντα τηρούμε όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Εγώ κοιμάμαι μέσα στο ελαιοτριβείο. Δεν τους αφήνεις έτσι 200 τόνους λάδι», σημείωσε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Ηλίας Κωστόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Μεσσηνία, παραδεχόμενος πως αυτό το κάνει χρόνια τώρα και όχι εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης με την άνοδο της τιμής του ελαιολάδου.

Όπως ανέφερε, το ελαιοτριβείο εδώ και χρόνια διαθέτει κάμερες ασφαλείας και συναγερμούς, ενώ ο ίδιος έχει στον εξωτερικό χώρο τουλάχιστον πέντε σκύλους για φύλαξη. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το λάδι είναι ασφαλισμένο, αλλά πάντα προτεραιότητά του είναι να μη χαθεί το προϊόν.

Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία της παραγωγού Χριστίνας Στριμπάκου, η οποία μαζί με τον αδελφό της διαθέτει ελαιώνες στα Φιλιατρά και παράγει ελαιόλαδο που πληροί υψηλά κριτήρια και εξάγεται στο σύνολό του. «Δεν έχουμε ανησυχία εξαιτίας των κρουσμάτων κλοπών. Τα ελαιοτριβεία με τα οποία συνεργαζόμαστε διαθέτουν συναγερμούς και κάμερες ασφαλείας. Είναι σαν ιατρεία».

Η κα Στριμπάκου θα ανησυχούσε πολύ περισσότερο, όπως αναφέρει, εάν άφηνε τα τσουβάλια με τις ελιές μέσα στο χωράφι. «Περιτριγυριζόμαστε από 12 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Ποιος να σε προστατέψει;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Η ίδια λύνει το πρόβλημα αυτό, καθώς μετά τη συγκομιδή όλες οι ελιές μεταφέρονται απευθείας στο ελαιοτριβείο.

Αύξηση της παραβατικότητας και ελλιπής αστυνόμευση
Με έξυπνες κάμερες και περιπολίες ασφαλίζουν τη φετινή σοδειά οι ελαιοπαραγωγοί. Σε άλλες περιπτώσεις παραγωγοί στη Μεσσηνία έχουν χάσει καρπό από κλοπές στο χωράφι από επιτήδειους που το βράδυ πηγαίνουν και μαζεύουν τον καρπό από τα δέντρα. Υπάρχουν ακόμα παραγωγοί που κοιμούνται στο χωράφι, εφόσον έχουν παραγωγή στα τσουβάλια.

«Παλαιότερα είχαμε τους αγροφύλακες, τώρα έχει χαθεί ο θεσμός αυτός. Την ίδια στιγμή η επαρχία έχει φτωχοποιηθεί, υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας και ελλιπής αστυνόμευση», υπογράμμισε η Χριστίνα Στριμπάκου.