Γραφείο Καινοτομίας για τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γραφείο Καινοτομίας για τις  επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γραφείο Καινοτομίας για επιχειρήσεις θα συσταθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και μόλις τις προηγούμενες μέρες ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός υπέγραψε την ένταξη της πράξης «Δράσεις Στήριξης της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης Μέσω της Συνεργασίας Περιφερειακών Επιχειρηματικών και Ερευνητικών Φορέων (Innovation Office)» στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021- 2027».

Η πράξη θα υλοποιηθεί σε 36 μήνες με δικαιούχους το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τα πέντε Επιμελητήρια της Περιφέρειας (Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας).

Το έργο έχει συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 3.495.248,14 ευρώ.

Γραφείο Καινοτομίας
Πρόκειται για τη σύσταση και λειτουργία Γραφείου Καινοτομίας Πελοποννήσου, με σκοπό την ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση και υποστήριξη του περιφερειακού οικοσυστήματος της καινοτομίας.

Ειδικότερα, το Γραφείο θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης στην καινοτομία, ενώ παράλληλα στόχος είναι να θωρακίσει την Περιφέρεια σε προκλήσεις της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Παράλληλα, στοχεύει στην ενημέρωση και υποστήριξη των επιχειρήσεων σε θέματα Έξυπνης Εξειδίκευσης και στην ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ καινοτομίας και αγοράς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας.

Για την επίτευξη των στόχων θα εκπονηθούν συγκεκριμένες μελέτες, που αφορούν στην αποτύπωση του οικοσυστήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίες θα εστιάζουν στους βασικούς και οριζόντιους τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας και θα αναλύουν τις άμεσες και τις μελλοντικές ανάγκες με σκοπό να καθοριστούν οι προτεραιότητες για δράσεις και επενδύσεις. Ακόμα, θα διεξαχθούν εργαστήρια για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των μελετών, καθώς και πρωτογενείς έρευνες για τη συλλογή δεδομένων από όλους τους συμμετέχοντες.

Μητρώο επιχειρηματικότητας
Επιπροσθέτως, βασική δράση του Γραφείου θα είναι ο εντοπισμός των καινοτομιών πατεντών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η σύνδεσή τους με επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη σύμπραξη των δύο κοινοτήτων (ακαδημαϊκής & επιχειρησιακής). Με την υλοποίηση των δράσεων, θα παρέχεται πρακτική υποστήριξη στις ωφελούμενες επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας περισσότερες νέες καινοτομικές δραστηριότητες στην επιχειρηματική τους στρατηγική. Επιπλέον, στη διασύνδεση των επιχειρήσεων και των ερευνητικών κέντρων, καθώς και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα συμβάλει η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος- μητρώου επιχειρηματικότητας, έρευνας και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το οποίο θα επιτρέπει τη διαχείριση των στοιχείων των επιχειρήσεων και των ερευνητικών/ακαδημαϊκών εργαστηρίων για την ανάπτυξη συνεργασιών και την υποβολή προτάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το πληροφοριακό σύστημα θα λειτουργεί ως εργαλείο καταγραφής και μέτρησης δεικτών, που σχετίζονται με την καινοτομική δυναμική των επιχειρήσεων της περιοχής. Τέλος, στις συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνεται η παροχή υποστήριξης για τη σύναψη συμφωνιών/τεκμηρίωση, στο πλαίσιο βιομηχανικών διδακτορικών και πιλοτικών εφαρμογών, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη διασύνδεση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα και την αγορά.

Στις δράσεις θα υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν και διδάκτορες/εευνητές από διαφορετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μελέτες
Στο πλαίσιο της πράξης θα συνταχθούν οκτώ Μελέτες Ανάλυσης Οικοσυστήματος (Αγροδιατροφική αλυσίδα, Τουρισμός- Πολιτισμός, Υλικά- Κατασκευές και Βιομηχανία, Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών, Ενέργεια, Περιβάλλον, Μεταφορές, Εφοδιαστική αλυσίδα). Μαζί θα περιληφθούν και οκτώ αναφορές αποτελεσμάτων των εργαστηρίων, δύο εκθέσεις αποτελεσμάτων ερευνών, Μελέτη περιφερειακών εξειδικεύσεων Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και Μελέτη Βιωσιμότητας του Γραφείου Καινοτομίας.

Η δεύτερη δράση της πράξης θα αφορά στη σύνδεση των επιχειρήσεων με την καινοτομία και η τρίτη  το Μητρώο Επιχειρήσεων και Προγραμμάτων.

Θα ακολουθήσουν εφαρμοσμένες δράσεις καινοτομίας με ετήσιες αναφορές υλοποίησης Βιομηχανικών, Διδακτορικών, αλλά και Πιλοτικών Εφαρμογών.

Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης έχει ορισθεί για τις 9/5/2025 και θα ολοκληρωθεί 10/11/2028.

Της Βίκυς Βετουλάκη