Η Αυγή και η Μύρτις φάροι εξέλιξης 9.000 χρόνων της ελληνικής κοινωνίας

Η Αυγή και η Μύρτις φάροι εξέλιξης  9.000 χρόνων της ελληνικής κοινωνίας

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Από την Αυγή στη Μύρτιδα και από τη Μύρτιδα στο σήμερα: τα ρούχα αφηγούνται» στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Στο φιλόξενο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής η πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Από την Αυγή στη Μύρτιδα και από τη Μύρτιδα στο σήμερα: τα ρούχα αφηγούνται», από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η συγκεκριμένη έκθεση πλαισιώνεται από τη Μύρτιδα, μια μικρή κόρη των Αθηνών του 430 π.Χ., και την πρόγονό της, Αυγή, μια μεσολιθική γυναίκα του 7.000 π.Χ. από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, οι οποίες συναντιούνται για πρώτη φορά και περιστοιχίζονται από είκοσι ένα έργα καλλιτεχνών, αλλά και τις παραδοσιακές φορεσιές που διατηρεί ο χώρος του μουσείου.


Με αυτή την αφορμή, η Αυγή και η Μύρτις δίνουν το έναυσμα για τη συζήτηση γύρω από τον πρωταρχικό ρόλο του ενδύματος, αλλά και την εξέλιξή του μέχρι σήμερα.

Στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», Τζίνα Καρέλια, σημείωσε ότι πρόκειται για μια έκθεση που απευθύνεται σε όλους, όμως στοχεύει ιδιαίτερα στα παιδιά και στις σχολικές τάξεις του Δημοτικού και Γυμνασίου. Ειδικότερα, έχουν δημιουργηθεί δύο ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου με αφορμή τα ενδύματα των δύο κορών να μελετήσουν την εξελικτική πορεία του ενδύματος.

Από αριστερά Μανώλης Παπαγρηγοράκης, Γιάννης Μετζικώφ, Μαρία Μικεδάκη

Ακολούθως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, περνώντας στο βήμα, θέλησε να υπογραμμίσει τη συμβολή της συλλογής από τη δημιουργία της, αναφέροντας ότι «αποτελεί την ωραιότερη συλλογή ελληνικών ενδυμασιών στην Ελλάδα: ένα πραγματικό μουσείο της πολιτιστικής παράδοσής μας».

Κάνοντας αναφορά στη θεματική της έκθεσης, αναφέρθηκε στην ενδυματολογία, η οποία στο πέρασμα των χρόνων φαίνεται να αλληλεπιδρά ενεργά με την Ιστορία, την Κοινωνιολογία, την Ψυχολογία και τη Γεωγραφία, καθώς από τα ρούχα ενός λαού μπορούν να γίνουν αντιληπτά πολλά επιμέρους στοιχεία των παραπάνω επιστημονικών κλάδων για έναν τόπο.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην εξελικτική διαδρομή από τη Μεσολιθική στη Νεολιθική Εποχή και έπειτα, σημειώνοντας ότι «μέσω της ανακάλυψης του αργαλειού το ρούχο πήρε τη μορφή του ενδύματος –εκείνο το οποίο όχι μόνο προστάτευε τον άνθρωπο, αλλά πλέον τον κοσμεί. Μέσω αυτού, πλέον, ο άνθρωπος αρχίζει να προβάλει και την προσωπικότητά του».

Κλείνοντας, και αναφερόμενος στη σημασία της εμβάθυνσης της ιστορίας μας ως λαός, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε με νόημα ότι «οι ρίζες ενός λαού είναι η εγγύηση για το μέλλον: όποιος λαός δεν έχει ιστορικές ρίζες είναι σαν το δέντρο το οποίο δεν μπορεί να βγάλει μεγάλα κλαδιά».

Ακολούθως, ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, αναφέρθηκε στο πώς οδηγήθηκε στην ανακάλυψη της Αυγής και της Μύρτιδος, ενώ θέλησε να απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι έχουν σταθεί εθελοντικά αρωγοί σε αυτό το ταξίδι από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα. Επίσης, αναφέρθηκε στη Φεραία Ηδύλη και τη Ρωμαία Αυρηλία, δύο ακόμη «κόρες» του, η ιστορία των οποίων αναμένεται να γίνει γνωστή το επόμενο διάστημα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο εκπρόσωπος Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του ΟΗΕ στην Ελλάδα Δημήτρης Φατούρος, ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Κολοκοτρώνης και η επίτιμη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρία Μικεδάκη.

Κλείνοντας ο Γιάννης Μετζικώφ ανέγνωσε διήγημα εμπνευσμένο από την ιστορία της Αυγής και της Μύρτιδος.

Της Χριστίνας Μανδρώνη

-Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 26 Ιανουαρίου 2025