Η Αυρηλία του Πέτρου Θέμελη «ζωντανεύει» χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατό της

Η Αυρηλία του Πέτρου Θέμελη «ζωντανεύει» χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατό της

Χάρις στον καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη

Στο επερχόμενο σχέδιο ανάπλασης της «Αυρηλίας» αναφέρθηκε ο καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, κατά τα εγκαίνια της νέας έκθεσης της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» για την Αυγή και τη Μύρτιδα.

Συχνά αναφερθείς και ως «πατέρας» της Αυγής και της Μύρτιδος, καθώς είναι ο εμπνευστής και συντονιστής της επιστημονικής διαδικασίας ανάπλασης των προσώπων των δύο κορών, μέσα από ευρήματα κρανίων και αναλύσεις DNA που τις αποδίδουν πιστά, έκανε λόγο για δύο νέα εγχειρήματα που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Αυρηλία

Όπως ανέφερε μιλώντας το «Θ» ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, το νέο εγχείρημα οφείλεται στη γνωριμία με την «Αυρηλία», μια γυναίκα του 5ου αι. μ.Χ., το Σεπτέμβριο του 2022 στην Αρχαία Μεσσήνη μέσω του δραστήριου Πέτρου Θέμελη. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγρηγοράκης, πρόκειται για το σκελετό ενταφιασμένης γυναίκας, τα οστά της οποίας βρέθηκαν σε καλή κατάσταση σε κιβωτιόσχημο τάφο, ασύλητο, με λίγα κτερίσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Αυρηλία», το όνομα της οποίας αποδόθηκε από τον Πέτρο Θέμελη λόγω του Μάρκου Αυρήλιου, εντοπίστηκε νότια της εισόδου, που οδηγεί στο νότιο αίθριο του ιερού της θεάς Ίσιδας, το οποίο βρίσκεται νοτίως του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάπλασής της.

Ηδύλη

Όσον αφορά στην Ηδύλη, πρόκειται για μια πεντάχρονη που εντοπίστηκε σε σαρκοφάγο στις Φερές Μαγνησίας, και χρονολογείται περί το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.

Της Χριστίνας Μανδρώνη