Η Καρδαμύλη (ξανά) συστήνεται το φθινόπωρο με τζαζ μελωδίες

Η Καρδαμύλη (ξανά) συστήνεται  το φθινόπωρο με τζαζ μελωδίες

Έπειτα από τη συμμετοχή 17.000 Ελλήνων και ξένων επισκεπτών την άνοιξη, το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Καρδαμύλης επέστρεψε τις προηγούμενες μέρες

Τι κι αν οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την Καρδαμύλη με το μανιάτικο τοπίο! Tα τελευταία χρόνια οι λάτρεις της τζαζ -και όχι μόνο- έχουν έναν ακόμη λόγο να επισκέπτονται φανατικά το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό… Η δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής το 2014 αποτέλεσε την ιδανική αφορμή για να γίνει η Καρδαμύλη σημείο αναφοράς για μια σειρά από συναυλίες σημαντικών Ελλήνων και ξένων μουσικών, καλώντας το κοινό να απολαύσει τζαζ μελωδίες σε αγαπημένα ταβερνάκια, μπαρ και εστιατόρια της περιοχής.

Φέτος, δε, χάρις στην απήχηση της 10ης διοργάνωσής του τον περασμένο Μάιο, το φεστιβάλ επέστρεψε την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά!

Με αυτή την αφορμή, το «Θάρρος» βρέθηκε στην Καρδαμύλη, εκεί που ο διοργανωτής Μπιάνε Άσεροντ μίλησε για το φετινό διεθνές φεστιβάλ τζαζ. «Ξεκίνησα να δουλεύω εδώ, για τη “Lilleput Reiser” από το 2011, μια ταξιδιωτική εταιρεία από τη Νορβηγία, κι επειδή πάντα ασχολούμουν με τη ζωντανή μουσική στη Νορβηγία, παράλληλα με το ότι το 2011 διατηρούσα ένα τζαζ κλαμπ, σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία ιδέα να δοκιμάσω μερικές συναυλίες τζαζ στην Καρδαμύλη! Θυμάμαι συγκεκριμένα ότι εκείνο το διάστημα το “Beer Bar 1866” πήρε ένα ωραίο πιάνο και κάποιοι φίλοι μου συνήθιζαν να παίζουν εκεί, ώσπου κάποια στιγμή μαζί με τον ιδιοκτήτη Παναγιώτη Κατσουλέα αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα τζαζ φεστιβάλ, με το πρώτο να πραγματοποιείται το 2014», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπιάνε Άσεροντ για την απόφασή του να δημιουργήσει ένα τέτοιο φεστιβάλ αρκετά μακριά από την πατρίδα του.

Αναφερθείς, δε, στη σχέση του με την Καρδαμύλη, σημειώνει: «Μετά τον ερχομό μου το 2011 στην περιοχή, συνέχισα να εργάζομαι για τη νορβηγική ταξιδιωτική εταιρεία ως το 2016, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησα να έρχομαι εδώ για διακοπές μόνος μου, κάτι το οποίο συνεχίζω μέχρι και σήμερα, μένοντας εδώ για αρκετούς μήνες το χρόνο. Αυτό που με έκανε να πάρω αυτή την απόφαση είναι ότι απλώς αγαπώ πολύ την Καρδαμύλη!».

Για τον Μπιάνε η Καρδαμύλη αποτελεί μια περιοχή που ευνοεί μακράν την περαιτέρω εξάπλωση τέτοιων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων: «Ήταν πολλοί εκείνοι οι οποίοι δίνοντας το “παρών” στο φεστιβάλ του Μαΐου μας προέτρεψαν να το επαναφέρουμε και τον Οκτώβριο, οπότε τώρα είμαστε εδώ με ένα δεύτερο φεστιβάλ για όλους τους λάτρεις της μουσικής».

  

Όσο για την ανταπόκριση, ο Μπιάνε επισημαίνει: «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαιρετική, τόσο από τους ντόπιους όσο και από πολλούς άλλους Έλληνες από όλη την Ελλάδα. Η προσέλευση, ακόμα και από άλλες χώρες, είναι αξιοσημείωτη. Μάλιστα τον Μάιο φέτος είχαμε 17.000 άτομα που παρακολούθησαν τις συναυλίες!».

Ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που έχει κερδίσει από όλες αυτές τις διοργανώσεις, ο ίδιος εξηγεί: «Έχω κερδίσει τη γνωριμία μου με πολλούς ωραίους ανθρώπους από την Ελλάδα και πολλά άλλα μέρη του κόσμου», ενώ για ενδεχόμενη διεύρυνση του φεστιβάλ, ο Μπιάνε αναφέρει ότι δε σκέφτεται να το επεκτείνει ως προς τη μορφή του: «Το φεστιβάλ θα παραμείνει όπως είναι, ίσως να καθιερώσει το δεύτερο μέρος τον Οκτώβριο και για το μέλλον».

Της Χριστίνας Μανδρώνη


-Περισσότερες πληροφορίες για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής στην Καρδαμύλη: kardamilijazzfestival.com