Την επίσημη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Μεσσηνία θα σημάνει ουσιαστικά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, από το οποίο ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού ελπίζουν σε μια τελευταία οικονομική ανάσα.
Ο καλός καιρός που εξακολουθεί να επικρατεί στην περιοχή μας έχει βοηθήσει στο να υπάρχει ακόμα κίνηση από ξένους επισκέπτες, ενώ για το τριήμερο έχουν γίνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία της Μεσσηνίας, κυρίως από Έλληνες.
Πάντως, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων, η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 8%, με τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο πορτοφόλι των καταναλωτών να επιδρούν αρνητικά για ταξίδια το πρώτο τριήμερο μετά το καλοκαίρι.
Μεσσήνιοι, πάντως, έχουν αποφασίσει να ταξιδέψουν αυτό το τριήμερο σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Επισκεψιμότητα
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, όλους αυτούς τους μήνες υπάρχει μια συνεχόμενη κίνηση στην περιοχή μας με βασικό σύμμαχο τον καλό καιρό. «Αυτό μας βοήθησε πολύ στην Ελλάδα, γιατί πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης δοκιμάζονται από μεγάλες πλημμύρες και δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, είχαμε ακυρώσεις από Ισραηλίτες που είχαν προγραμματισμένα ταξίδια, συνέπεια των όσων συμβαίνουν στην περιοχή τους» εξήγησε ο κ. Καραλής.
Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπως συνέχισε, στην ουσία κλείνει την τουριστική περίοδος φέτος και η κίνηση που καταγράφεται εμφανίζεται από Έλληνες, κυρίως από την Αθήνα. «Πιο έντονη κίνηση εμφανίζεται, όπως πάντα, στην Καλαμάτα. Μια πιο χαλαρή κίνηση καταγράφεται στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας. Άλλωστε, τα περισσότερα ξενοδοχεία στην περιφέρεια έχουν ήδη κλείσει. Δυστυχώς και όσοι έχουμε μείνει ανοικτοί, δε θα γεμίσουμε», είπε ο κ. Καραλής χαρακτηρίζοντας την κίνηση του τριημέρου ίδια με την περσινή.
Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, που είναι ένας τομέας που «καίει» τους ξενοδόχους, επισήμανε ότι οι αφίξεις φέτος είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν κατάφεραν να ισοσκελίσουν τις απώλειες της περσινής περιόδου.
«Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις, τα πράγματα δυσκολεύουν. Όλους τους μήνες υπάρχει πρόβλημα. Οι διανυκτερεύσεις είναι λιγότερες και ξεκάθαρα φαίνεται ότι το οικονομικό περιορίζει τον κόσμο πολύ. Επιδιώκουμε να έχουμε επιμήκυνση και να αλλάξουμε επίπεδο τουριστών, αλλά δε μας λένε πώς θα γίνει αυτό. Η Μεσσηνία πλέον έχει την πρωτιά σε αριθμό κλινών (με 12.500), απ’ όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, και σε πληρότητες δεν πιάνουμε ούτε το 50%», τόνισε ο κ. Καραλής.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο αεροδρόμιο Καλαμάτας και την ιδιωτικοποίησή του, εκφράζοντας σοβαρές αμφιβολίες αν στη σύμβαση παραχώρησης θα συμπεριληφθεί και το πολύ σημαντικό έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών.
Μειωμένη η ζήτηση για εκδρομές
Σε ό,τι αφορά τα οργανωμένα ταξίδια, το μέλος του Γ.Σ. της Ομοσπονδίας FedHATTA (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού), Βασίλης Τριγκιλίδας, σημείωσε ότι για το τριήμερο η ζήτηση είναι ικανοποιητική και έχουν οργανωθεί ταξίδια. Γενικά, όμως, έχει μειωθεί η ζήτηση πακέτων στις μεγάλες αστικές πόλεις, καθώς τα αυξημένα έξοδα αποτρέπουν τον κόσμο να οργανώσει ταξίδια.
«Η αγορά έχει έντονο πρόβλημα, και αν συνεχισθεί αυτό με το ελαιόλαδο, η περιοχή μας θα έχει σοβαρό πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Τριγκιλίδας.
Πάντως, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού καταγράφει μείωση στις κρατήσεις των Ελλήνων για ταξίδια το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου κατά 8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, μεγάλη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας σημειώνεται στους προορισμούς της Μακεδονίας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν την πρώτη προτίμηση των πελατών των ταξιδιωτικών γραφείων.
Καστοριά, Ζαγοροχώρια, Πίνδος, Τζουμέρκα, Καλαμπάκα, αλλά και Θράκη, παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, οι Δελφοί και το Πήλιο βρίσκονται επίσης στα σχέδια των Ελλήνων εκδρομέων, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα ταξίδια σε Αχαΐα, ορεινή Αρκαδία και Μάνη. Παράλληλα, στις προτιμήσεις των Ελλήνων εκδρομέων είναι και μεγάλοι νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι μέχρι τώρα κρατήσεις δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν την περυσινή κινητικότητα, ενδεικτικό της οικονομικής αδυναμίας των Ελλήνων να κινηθούν ελεύθερα. Ωστόσο, δεν είναι απίθανη μια ενίσχυση της ζήτησης την τελευταία στιγμή, έως και δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση, πράγμα που συνηθίζεται στην ελληνική αγορά».
Της Βίκυς Βετουλάκη