Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας: Παρά τις ελλείψεις παράγει σημαντικό έργο στην προαγωγή της ψυχικής υγείας

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας: Παρά τις ελλείψεις παράγει σημαντικό  έργο στην προαγωγή της ψυχικής υγείας

Στα οφέλη για την καθημερινότητα του ατόμου που έχει η πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας, επικεντρώθηκε η προχθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε εκ μέρους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία φέτος αφιερώθηκε στα εργασιακά περιβάλλοντα, δόθηκε έμφαση στο ότι «παρά το γεγονός ότι η κοινωνία παράγει ψυχοπαθολογία, ευτυχώς μπορεί και να τη θεραπεύσει», σε όποιο περιβάλλον και αν εκδηλώνεται.

Αρχικά, η διοικήτρια του νοσοκομείου Καλαμάτας –στο οποίο υπάγεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας- σημείωσε ότι μόνιμος στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη δυνατότητα λήψης δωρεάν βοήθειας πάνω σε ζητήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την Ελένη Αλειφέρη, καθένας που νιώθει την ανάγκη μπορεί να προσεγγίσει το Κέντρο, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί λαμβάνοντας εξειδικευμένη βοήθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι αντίστοιχες υπηρεσίες είναι σε θέση να παράσχει και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο οποίο διενεργούνται 1.500 επισκέψεις ατόμων κατ’ έτος, ενώ οι νοσηλείες αριθμούν περί τις 200 ετησίως.

Η κα Αλειφέρη πρόσθεσε ότι υπάρχει και η δομή του Ξενώνα Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, ο οποίος όμως απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι εδώ και χρόνια η Κινητή Μονάδα του ΚΨΥ παράγει σημαντικό έργο, λειτουργώντας πλέον μέσω πόρων του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Παραθέτοντας επιπλέον στοιχεία για τις μηνιαίες παροχές του Κέντρου, η διοικήτρια του νοσοκομείου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μέσω αυτού εξυπηρετούνται περίπου 500 άτομα, ενώ υπογράμμισε ότι η μεταβατική περίοδος στην οποία βρίσκεται η ψυχική υγεία «δε θα αλλάξει και πολύ για τους ανθρώπους που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τις βελτιώσει, γιατί όλο το πλέγμα των δομών υγείας θα είναι αλληλοσυμπληρούμενο και υπό μία διοίκηση».

Σε ερώτηση, δε, για τη μη λειτουργία του Παιδοψυχιατρικού Τομέα λόγω ελλείψεως επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει θεραπευτικά στην παιδική παραβατικότητα που παρατηρείται ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, η κα Αλειφέρη εξήγησε: «Είχαμε επιχειρήσει και στο παρελθόν να στελεχώσουμε το Κέντρο με παιδοψυχίατρο και υπήρχε μια επικουρική γιατρός, η οποία στη συνέχεια αποχώρησε. Βλέπουμε και τώρα αυτή την ανάγκη μέσω της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας που υπάρχει, η οποία υποστηρίζει αρκετά άτομα, αλλά και πάλι είναι πολύ μεγάλη η πίεση και τα περιστατικά που χρειάζονται υποστήριξη. Και βέβαια, παρατηρείται αυτό το κοινωνικό φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων, για την οποία προφανώς πρέπει να ξεκινήσουν σχετικά προγράμματα υποστήριξης ανηλίκων πολύ νωρίτερα.

Σίγουρα υπάρχει η κατεύθυνση επίλυσης αυτού του φαινομένου, αφού στην επόμενη προκήρυξη θέλουμε να βάλουμε και μόνιμη θέση ψυχιάτρου και παιδοψυχιάτρου για το Κέντρο, αφού δεν υπάρχει δημόσια παιδοψυχιατρική δομή στο νομό κι αυτό είναι θέμα».

Από την πλευρά της, η ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, Σοφία Δήμα, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχονται, όπως η ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και η λογοθεραπεία.

Εστιάζοντας στις ελλείψεις, τόνισε ότι η μη λειτουργία του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος είναι ουσιώδης.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι λύση για την αντιστροφή της σημερινής ψυχοπαθολογίας, αλλά και την εξάλειψη του στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία, είναι η ενημέρωση.

Με τη σειρά της, η κοινωνική λειτουργός της Κινητής Μονάδας, Δήμητρα Θεοχάρη, εξήγησε ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το Κέντρο συνολικά είναι υψηλού επιπέδου.

Κάνοντας λόγο για τη συμβολή της κινητής μονάδας, εξήγησε ότι από την έναρξη λειτουργίας της, το 2022, έχει πραγματοποιήσει κατ’ οίκον επισκέψεις σε 247 ενήλικα άτομα. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς από τις εν λόγω συνεργασίες έχουν ολοκληρωθεί ήδη περισσότερες από 25 εισαγγελικές παραγγελίες.

Η κα Θεοχάρη παρότρυνε όλους τους κατοίκους του νομού που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας, οι ίδιοι ή κάποιο άτομο του περιβάλλοντός τους, να μη διστάσουν και να εμπιστευτούν το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Χρ.Μ.