ΚΕΘΕΑ: Σταθερή αύξηση σε κάνναβη και κοκαΐνη

ΚΕΘΕΑ: Σταθερή αύξηση σε κάνναβη και κοκαΐνη

Απολογισμός έργου για το έτος 2023

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνονται στον ετήσιο απολογισμό έργου του ΚΕΘΕΑ για το 2023.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη σταθερή αύξηση σε κάνναβη και κοκαΐνη. Ειδικότερα, η κάνναβη και τα συνθετικά κανναβινοειδή αναφέρονται ως κύρια ουσία χρήσης από το 37,2%, η ηρωίνη και τα οπιοειδή από το 24,1% και η κοκαΐνη, τα αμφεταμινούχα και άλλα διεγερτικά ναρκωτικά από το 33,6%.

Στους εφήβους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ, η κάνναβη κυριαρχεί ως βασική ουσία χρήσης, καθώς αναφέρεται ως τέτοια από 8 στα 10 άτομα. Ωστόσο, και στον έφηβο πληθυσμό παρατηρείται η άνοδος στη χρήση κοκαΐνης και αμφεταμινών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, παρατηρείται ότι όσοι κάνουν χρήση ουσιών φτάνουν στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ύστερα από 10 και πλέον χρόνια πορείας στη χρήση, κατά μέσο όρο στα 32,3 τους έτη, και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παράλληλης χρήσης άλλων ουσιών.

Για 7 στους 10 βασική δευτερεύουσα ουσία είναι οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη διακοπή της χρήσης.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία παρατηρείται αισθητή αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας όσων ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ, από 22,3%, το 2013 σε 39,9% το 2023. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να απηχεί τη γενικότερη επιβάρυνση των δεικτών ψυχικής υγείας του πληθυσμού ή και να συνδέεται με τη χρήση νέων συνθετικών ουσιών.

Προσπαθώντας να ανταποκριθεί εξειδικευμένα και ολιστικά στις ανάγκες αυτές, αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση θεραπείας για άλλες μορφές εξάρτησης (αλκοόλ, τζόγος, οθόνες), το ΚΕΘΕΑ, μέχρι τα τέλη του 2023, είχε θέσει σε λειτουργία 35 μονάδες πανελλαδικά με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Στις μονάδες απευθύνθηκαν 2.272 άτομα μέσα στο έτος για διαφορετικές μορφές εξάρτησης (νόμιμες και παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο/gaming), ενώ πραγματοποιήθηκαν και 1.970 εξορμήσεις εκτός μονάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν 28.065 επαφές.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στο έργο του σταθερού κορμού υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος προσέφερε 13.164 θέσεις θεραπείας και υποστήριξης μέσα στο έτος, από τις οποίες 11.378 αφορούσαν στα ναρκωτικά και οι υπόλοιπες τις άλλες εξαρτήσεις.

Επιπλέον, 12.297 άτομα συμμετείχαν στα προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης του ΚΕΘΕΑ στις τοπικές κοινωνίες και στα σχολειά.

Να σημειωθεί πως η έκδοση του απολογισμού έργου 2023, όπως όλο το ενημερωτικό υλικό του ΚΕΘΕΑ, έχουν παραχθεί στην τυπογραφική μονάδα ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ + ΧΡΩΜΑ.