Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η ημερίδα “Motivation Day”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου   η ημερίδα “Motivation Day”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η ημερίδα “Motivation Day”, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από τις Δομές UniStart Hubs, συγκέντρωσε περισσότερους από 120 φοιτητές, ερευνητές ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, ενώ 20 ομιλητές μοιράστηκαν τις γνώσεις και εμπειρίες τους, εστιάζοντας στη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς από τον κ. Στάθη Αναστασόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τον κ. Βασίλη Παπαευσταθίου, αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Καλαμάτας, καθώς και τον κ. Αθανάσιο Κατσή, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και οικονομία, επισημαίνοντας το ρόλο του στη δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος στην Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια, η κα Ασημίνα Αλτάνη, Events Coordinator των UniStart Hubs, παρουσίασε τις δομές Unistart Hubs και τις προβλεπόμενες δράσεις του προγράμματος, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει σε νέους επιχειρηματίες και φοιτητές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ένα πάνελ συζητήσεων με θέμα «Ενδυναμώνοντας το Επιχειρηματικό Πνεύμα: Από την Ιδέα στη Συνεργασία και την Καινοτομία». Υπό το συντονισμό του καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ηλία Μακρή, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες, όπως ο πρύτανης Αθανάσιος Κατσής, ο κ. Σωτήρης Τσίρκας, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & επιστημονικός υπεύθυνος Pelops Racing Team, ο κ. Σταύρος Στούπας, πρόεδρος ΕΤΑΠ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων & CEO Start PC και η κα Νέλλη Κουβελλάκη, ιδρύτρια του Phaos, ανέλυσαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τους νέους επιχειρηματίες, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία Πανεπιστημίου και αγοράς.

Μετά το διάλειμμα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παράλληλες δράσεις.

Στην πρώτη δράση αναπτύχθηκε συζήτηση με θέμα «Τα οικονομολογικά επαγγέλματα υπό το πρίσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης», υπό το συντονισμό του κ. Βασιλείου Γιαννόπουλου, επίκουρου καθηγητή Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη συμμετοχή της κας Ευγενίας Μπιτσάνη, καθηγήτριας Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του κ. Παναγιώτη Κρητικού, πρόεδρου 11ου Π.Τ. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του κ. Νάσου Μάκιου, περιβαλλοντικού διευθυντή KLIMIS, πρέσβη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, φυσικού, MSc in Bioeconomy, Circular Economy and Sustainable Development.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, προσφέροντας στους φοιτητές την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεθόδους καινοτομίας στον τομέα της επιστήμης τους.

Στη συνέχεια ακολούθησε η συζήτηση με θέμα «Εφαρμοσμένες Επιστήμες και Αγροτικός Τομέας: Ευκαιρίες Καριέρας και Καινοτομίας», όπου διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο κ. Αναστάσιος Δάρρας, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, ο Ιωάννης Λυκοσκούφης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η κα Δεδούση Ευσταθία, γεωπόνος και ο κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Strategy & Marketing Manager στην Olive Ergo Anagnostopoulos, τόνισαν τη δυναμική του αγροτικού τομέα στη σύγχρονη οικονομία και τις δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης σε αυτόν.

Παράλληλα, φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής περιηγήθηκαν στα εργαστήρια του τμήματός τους.

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν με το τελευταίο πάνελ της ημερίδας, με τίτλο «Σύνδεση Έρευνας και Αγοράς: Συζήτηση για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Πολιτισμικές Σπουδές», με συντονίστρια την κα Ελένη Βολονάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Βάγια Παναγιωτίδη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΤΙΑΔΠΑ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Co founder BeeSTEAM Solutions και η κα Μαρία Κουτσοδημητροπούλου, Co founder Chronos Conservation Lab, αναλύοντας τη μεταφορά της ακαδημαϊκής έρευνας στην αγορά εργασίας.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με DJ set στο networking session, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να συζητήσουν σε πιο χαλαρό πλαίσιο.

Η εκδήλωση συνέβαλε ουσιαστικά στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά και ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας και της επιχειρηματικής σκέψης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Το συντονισμό ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Βούλγαρης, συντονιστής του Unistart Hub Καλαμάτας.

Να σημειωθεί πως η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Οργάνωση και Λειτουργία Δομών» της Πράξης «Δημιουργία δομών υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», ΕΣΠΑ 2021-2027, MIS: 6004735.