Μισθοί που χρειάζονται για αγορά ενός σπιτιού 100 τ.μ.

Μισθοί που χρειάζονται για αγορά ενός σπιτιού 100 τ.μ.

Η Ελλάδα στη… μέση της Ευρώπης

Συγκριτική έρευνα – μελέτη των τιμών των ακινήτων και συγκεκριμένα για το πόσους μισθούς χρειάζονται οι πολίτες 62 χωρών του κόσμου για να αγοράσουν ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων, έκανε η Ομάδα BestBrokers, ασφαλιστική εταιρεία με έδρα την Πάτρα, που ανέδειξε το in.gr.

ΕΥΡΩΠΗ – ΕΛΛΑΔΑ
Οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια, μετά και την πτώση του πληθωρισμού, όμως το κόστος των ενυπόθηκων δανείων για τα ακίνητα εξακολουθεί να υφίσταται υψηλό και να δυσκολεύει την αγορά.

Σε χώρες που προσφέρονται χαμηλά στεγαστικά επιτόκια, οι αγοραστές κατοικιών επωφελούνται σε συνδυασμό με το σχετικά υψηλό μέσο εισόδημα, αλλά στις «μικρότερες οικονομίες» η αγορά κατοικίας είναι σχεδόν αδύνατη.

Με δεδομένου ότι οι τιμές και τα εισοδήματα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, η ομάδα της BestBrokers αποφάσισε να συγκρίνει τις τιμές των ακινήτων σε διαφορετικά μέρη σε σχέση με τις μέσες αποδοχές των εργαζομένων.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση, η πιο προσιτή χώρα για αγορά ακινήτου (100 τ.μ.) είναι η Δανία. Η Ιρλανδία και η Σουηδία είναι η δεύτερη και η τρίτη πιο προσιτή χώρα στην Ευρώπη, με 123 και 129 μισθούς αντίστοιχα να αρκούν για την αγορά ενός σπιτιού 100 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με μισθούς 10 ετών.

Επισημαίνεται ότι η μέτρηση δεν υπολογίζει δαπάνες για φαγητό, διαμονή, φροντίδα παιδιών ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειάζεται ένα άτομο.

Στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη έρχονται η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία.

Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τη μέση, αφού το μέσο σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων κοστίζει 297 φορές το μέσο μισθό ή μισθούς 25 ετών.

Σύμφωνα με άλλη ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece, οι Έλληνες αγοραστές στοχεύουν στην απόκτηση ακινήτου κυρίως για επενδυτικούς λόγους.

Οι Έλληνες κινούνται σε σπίτια υψηλής αισθητικής, τα οποία πωλούνται από τα σχέδια, σε τιμές που κινούνται μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ και προτιμούν περιοχές ανερχόμενες και χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση.

Τελευταίοι της κατάταξης είναι το Νεπάλ, με 684 μισθούς που απαιτούνται για την αγορά ενός σπιτιού και η Τουρκία, που ο αριθμός είναι 631, που ισοδυναμεί με αποδοχές διάρκειας 52,5 ετών.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Όπως αναφέρεται, η σύγκριση των επιτοκίων ενυπόθηκων δανείων σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά δύσκολη. Για τη συγκεκριμένη έρευνα – ανάλυση η ομάδα της BestBrokers πρόκρινε να εξετάσει μόνο τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια, όπου τα επιτόκια είναι σταθερά για τουλάχιστον 5 χρόνια. Φυσικά, για ορισμένες χώρες αυτό σημαίνει σταθερά επιτόκια 10, 15 ή ακόμη και 30 ετών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εάν, βέβαια, η έρευνα δεν ελάμβανε, πράγμα πολύ δύσκολο, υπόψη της όχι μόνο τις τιμές ακινήτων και το μισθό, αλλά και μια σειρά άλλων βιοτικών δαπανών διαβίωσης, αφαιρώντας αυτές από το μισθό, τότε θα χρειάζονταν πολλοί περισσότεροι μισθοί και πολλά περισσότερα έτη αναλογικά.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, το εξαγόμενο συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό.