Αρνητικές επιπτώσεις έχουν στον ύπνο των ανθρώπων και στην υγεία του κιρκάδιου ρυθμού οι αλλαγές στην ώρα, σημειώνει ομάδα ερευνητών της Βρετανικής Εταιρείας Ύπνου και ζητούν από τη Βρετανία να τις καταργήσει.
Αφού εξέτασε τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία ότι η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας δύο φορές το χρόνο, και ιδίως όταν τα ρολόγια μετακινούνται μπροστά την άνοιξη, η Βρετανική Εταιρεία Ύπνου συνιστά την κατάργηση των αλλαγών αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε δήλωσή της, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Journal of Sleep Research”, η Εταιρεία «συνιστά ανεπιφύλακτα» η κανονική ώρα να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Από την πλευρά της, η λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, Μέγκαν Κρόφορντ, σημειώνει ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η θερινή ώρα όλο το χρόνο, αυτό θα είναι «μια λανθασμένη ιδέα από την άποψη του ύπνου και της κιρκάδιας υγείας. Τα πρωινά είναι η ώρα που τα ρολόγια του σώματός μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φως για να παραμείνουν σε συγχρονισμό.
Στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δεν υπάρχει πλεονάζον φως ημέρας για εξοικονόμηση κατά τους χειμερινούς μήνες και δεδομένης της επιλογής μεταξύ του φυσικού φωτός το πρωί και του φυσικού φωτός το απόγευμα, τα επιστημονικά στοιχεία ευνοούν το φως το πρωί».
Πάντως, την Κυριακή που μας έρχεται, η ώρα θα αλλάξει για άλλη μια φορά και θα περάσουμε στη χειμερινή, οπότε και θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω.
Πολλοί έχουν προτείνει να μην αλλάξει ξανά, αν και στην Ελλάδα παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι περισσότεροι επιθυμούν να παραμείνει σταθερή η θερινή ώρα έναντι της χειμερινής.
Β.Β.