Ο Νίκος Ζαχαριάς θα είναι για πάντα στο κέντρο της Καλαμάτας

Ο Νίκος Ζαχαριάς θα είναι για  πάντα στο κέντρο της Καλαμάτας

Η αίθουσα που στεγάζεται το Ψηφιακό Μουσείο «Καλαμάτα 1821» στο παλιό δημαρχείο έλαβε το όνομα του καθηγητή

Ξεκίνησε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το 8ο Συμπόσιο Αρχαιολογικής Έρευνας και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Νίκο Ζαχαριά, με το κλίμα στην αίθουσα να είναι βαρύ, καθώς στο μυαλό των παρευρισκομένων ήταν ο καθηγητής που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Για τον Νίκο Ζαχαριά και το σπουδαίο επιστημονικό του έργο, αλλά και το χαρακτήρα του, μίλησαν καθηγητές που είχαν συνεργαστεί μαζί του, καθώς και ερευνητές από το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο του συμποσίου, μάλιστα, και σε μια λιτή εκδήλωση, έγινε χθες το μεσημέρι πράξη η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με την οποία οριζόταν ότι η αίθουσα στην οποία στεγάζεται το Ψηφιακό Μουσείο «Καλαμάτα 1821», στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου, θα φέρει πλέον το όνομα του καθηγητή Νίκου Ζαχαριά.

Δηλώσεις
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας, Βασίλης Παπαευσταθίου, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ως ιδιαίτερα φορτισμένη, ενώ μιλώντας για το «Ψηφιακό Μουσείο», είπε ότι είναι ένα από τα πολύ σημαντικά έργα που έκανε ο καθηγητής για την πόλη και πλέον θα φέρει το όνομά του.

Κλείνοντας σημείωσε ότι είναι η ελάχιστη τιμή για τον καθηγητή, «υπόδειγμα μέντορα, ακαδημαϊκού, αλλά πάνω απ’ όλα φίλου της Καλαμάτας, ενός ανθρώπου που δε γεννήθηκε στην Καλαμάτα αλλά την αγάπησε όσο κανένας άλλος».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η χθεσινή εκδήλωση είχε ως σκοπό να τιμήσει τη μνήμη ενός φίλου της πόλης, ενός δραστήριου ανθρώπου που συνέδεσε τη διαδρομή του με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και με πολλές δραστηριότητες του Δήμου Καλαμάτας.

Ο κ. Βασιλόπουλος χαρακτήρισε το «Ψηφιακό Μουσείο» ως πνευματικό παιδί του Νίκου Ζαχαριά, που πλέον θα φέρει το όνομά του. Όπως συμπλήρωσε, «μπορεί να μην έχουμε μαζί μας πλέον τον Νίκο, αλλά θα έχουμε το έργο του».

Δήλωσε, δε, συγκινημένος για τον δοτικό αυτό άνθρωπο, που αγαπούσε, προσπαθούσε και έδωσε τόσα πράγματα στους γύρω του.

Μιλώντας για την πρώτη γνωριμία που είχε με τον καθηγητή, είπε ότι έγινε τις πρώτες μέρες που είχε αναλάβει δήμαρχος, το Σεπτέμβριο του 2019. Τότε «έτρεχε» το πρόγραμμα μεταξύ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Δήμου Καλαμάτας «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας», με το κλίμα να μην είναι θετικό για να προχωρήσει. Όμως, έπειτα από πολλές συζητήσεις με τον Νίκο Ζαχαριά, ο καθηγητής είπε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και ας το έκανε ο Δήμος. Συνειδητοποίησε, λοιπόν, ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που πραγματικά ήθελε να προσφέρει και να δώσει, έτσι το στήριξε με όλη του τη δύναμη και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε.

Στη συνέχεια έγιναν πολλές εκδηλώσεις, τις οποίες ανέλαβε ο Νίκος Ζαχαριάς, ενώ όταν αποφασίστηκε η εξωστρέφεια και η αδελφοποίηση με το Λόουελ της Μασαχουσέτης, ο δήμαρχος Καλαμάτας αποφάσισε να πάρει μαζί του τον καθηγητή ως εκπρόσωπο της ακαδημαϊκής κοινότητας, με τον δεύτερο όλες τις μέρες εκεί να κάνει επαφές με πανεπιστήμια της Βοστόνης. Έτσι προέκυψε η πρόταση να δοθούν υποτροφίες σε μαθητές της πόλης, για να μεταβούν εκεί και να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα.

Η υγεία του καθηγητή, είπε κλείνοντας ο δήμαρχος Καλαμάτας, δεν επέτρεψε η όλη πρόταση να ολοκληρωθεί, αλλά ο Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων η προσπάθεια αυτή να υλοποιηθεί και να δοθούν οι συγκεκριμένες υποτροφίες.

Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του 8ου Συμποσίου Αρχαιολογικής Έρευνας και Νέων Τεχνολογιών, Βάγια Παναγιωτίδη, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη μέρα είναι ιδιαίτερη για την ομάδα του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και την Καλαμάτα. Χαρακτήρισε τιμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να μετονομάσει το «Ψηφιακό Μουσείο», κάτι που, όπως υποστήριξε, δείχνει πως «ο Νίκος Ζαχαριάς συγκίνησε και ένωσε την πόλη, φέροντας κοντά όλους τους φορείς, ανεξαρτήτως αν ήταν ακαδημαϊκοί, πολιτιστικοί, εμπορικοί ή και απλοί άνθρωποι».

Αποτέλεσμα, δε, αυτής της ένωσης ήταν να έρθει στην πόλη ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο η ομάδα επικοινώνησε συνολικά και μαζικά.

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας», ανέφερε ότι διήρκεσε 3 χρόνια, ήταν εμβληματικό έργο για το υπουργείο Πολιτισμού και προέκυψαν τρία παραδοτέα. Ο καθηγητής ήταν ιδιαίτερα περήφανος για αυτό και ειδικά για το μουσείο, αφού ήταν ένα φυσικό σημείο συνάντησης, όπου όλοι έβλεπαν και θα βλέπουν πώς ο πολιτισμός ενώνει και μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.

Με τη σειρά της, η σύζυγος του Νίκου Ζαχαριά, Μαρία Κυλάφη, ανέφερε ότι η μέρα είναι πολύ συγκινητική για την οικογένειά της, αλλά παράλληλα τους δίνει και χαρά, αφού διοργανώνεται το 8ο Συμπόσιο Αρχαιολογικής Έρευνας και Νέων Τεχνολογιών, συμπόσιο το οποίο ο αείμνηστος Νίκος Ζαχαριάς ξεκίνησε στην Καλαμάτα και επιθυμούσε να διοργανώνεται ανελλιπώς.

Επίσης, η κα Κυλάφη ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη μεγάλη απόφαση να μετονομάσουν την αίθουσα που φιλοξενεί το «Ψηφιακό Μουσείο» σε «αίθουσα Νικόλαος Ζαχαριάς».

Η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τόνια Μοροπούλου, δήλωσε ότι για το Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι μια πολύ συγκινητική μέρα, αφού τιμάται ο χημικός μηχανικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαριάς.

Πρόσθεσε δε, ότι ήταν ένας διεθνής επιστήμονας με μεγάλους ορίζοντες και μαζί είχαν δουλέψει στην Αγία Σοφιά, για την ταυτοποίηση των ψηφίδων του τρούλου του ναού. Επίσης, στον Πανάγιο Τάφο, όπου πιστοποίησαν την πλάκα που ήταν πάνω από την ταφική κλίνη ότι τοποθετήθηκε από το Μεγάλο Κωνσταντίνο.

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι ο Νίκος Ζαχαριάς δημιούργησε μεγάλα εργαλεία για την Αρχαιομετρία και μαζί με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λάμπουν στο διεθνή ορίζοντα, ενώ αυτά «θα φωτίζουν στο μέλλον τους δρόμους που ο εκλιπών δημιούργησε, δρόμους ελευθερίας».

Ολοκληρώνοντας έδωσε συγχαρητήρια στο Δημοτικό Συμβούλιο που ομοφώνως πήρε την απόφαση να ονομάσει την αίθουσα «Νίκος Ζαχαριάς».

Να σημειωθεί ότι το Συμπόσιο Αρχαιολογικής Έρευνας και Νέων Τεχνολογιών συνεχίζεται και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση