Οι άνθρωποι πίσω από το «Φαντάσου το Πάρκο» μιλούν στο «Θάρρος»

Οι άνθρωποι πίσω από το «Φαντάσου το Πάρκο» μιλούν στο «Θάρρος»

 Σήμερα οι δημότες οραματίζονται το Πάρκο του ΟΣΕ

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία ξεκινά σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας, δίνοντας το λόγο στους δημότες για να πουν πώς θα φαντάζονταν κάτι… Η αρχή γίνεται με το Πάρκο του ΟΣΕ. Στόχος, σύμφωνα με τους αρμοδίους του Δήμου, είναι η αναδιαμόρφωση του πάρκου μέσα από τις ιδέες των πολιτών, με την επιμέλεια και συνεργασία της ομάδας του Μission, καθώς η όλη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης Mission, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030».

Η πρώτη, λοιπόν, εκδήλωση – συνάντηση της σειράς δράσεων του συμμετοχικού σχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Πάρκο του ΟΣΕ, με σημείο αναφοράς το χώρο του Πατινάζ.

Το «Θάρρος», λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση, μίλησε με τους αρχιτέκτονες Άγγελο Χρόνη, Ανδρονίκη Παππά και τη σύμβουλο Νεολαίας, Αμέρισσα Γιαννούλη, οι οποίοι συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο λόγος σε αυτούς:
-Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στην προσπάθεια για το Πάρκο του ΟΣΕ;
Αποφασίσαμε να οργανώσουμε και να συμμετέχουμε σε αυτές τις δράσεις έπειτα από πρόσκληση του αντιδημάρχου Βασίλη Παπαευσταθίου και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του Mission Cities, της συμμετοχής της Καλαμάτας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων (Net Zero Cities).

-Πρόκειται για ένα μουσειακό πάρκο τρένων μοναδικό στην Ελλάδα…
Το πάρκο είναι σίγουρα ένα βραβευμένο έργο, εξαιρετικά σημαντικό, ως προς τη μουσειακή του αξία και τα μοναδικά, όντως, σιδηροδρομικά του εκθέματα. Επίσης, ως ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα και ίσως ο πιο σημαντικός χώρος αναψυχής των κατοίκων της Καλαμάτας.

-Τι θα μπορούσε να γίνει, κατά τη γνώμη σας, προκειμένου να αποκτήσει την αίγλη του παρελθόντος;
Για εμάς σε αυτήν την προσπάθεια μεγαλύτερη σημασία έχει να ακούσουμε τον κόσμο. Να καταλάβουμε, δηλαδή, την αίγλη αυτού του πάρκου, πρώτα και κύρια στην καρδιά των πολιτών και των χρηστών του. Και να μπορέσουμε να ακούσουμε, να κατανοήσουμε, αλλά και να οικειοποιηθούμε τις ανάγκες, τις προσδοκίες, τα προβλήματα, αλλά και τα όνειρα των ανθρώπων για αυτό το πάρκο.

Οι δράσεις μας, στο πλαίσιο του “Φαντάσου το Πάρκο”, εστιάζουν στη συμμετοχική καταγραφή του τι είναι το πάρκο για τους πολίτες: στο παρελθόν με τη νοσταλγία και τις αναμνήσεις του, στο παρόν με τα θετικά, τα αρνητικά, καθώς και τα σημεία που προσφέρουν ευκαιρίες για βελτιώσεις, και στο μέλλον, το πώς φανταζόμαστε το πάρκο στο μέλλον, το όραμά μας για αυτό το χώρο και τα έργα που πιστεύουμε ότι θα φέρουν πιο κοντά αυτό το όραμα, εστιάζοντας σίγουρα και στην κλιματική του προσαρμογή και τη γενικότερη βιωσιμότητα της πόλης.

-Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στο χώρο είναι οι βανδαλισμοί. Θα μπορούσε κάπως να σταματήσει αυτό το φαινόμενο;
Εμείς, ως ομάδα “Φαντάσου το Πάρκο”, δεν είμαστε εδώ για να λύσουμε όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει το πάρκο. Ούτε μπορούμε και σίγουρα δε θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προσδοκίες ότι εμείς μπορούμε να λύσουμε προβλήματα όπως οι βανδαλισμοί ή, για παράδειγμα, η παραβίαση της κίνησης με οχήματα μέσα σε αυτό.

Στόχος μας ως ομάδα είναι να ακούσουμε, να καταγράψουμε και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά τα προβλήματα. Να τα επισημάνουμε και να τα κάνουμε κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού που ο Δήμος θα αναλάβει να υλοποιήσει.

Εκτός, όμως, από την καταγραφή και την επισήμανση των προβλημάτων και των αναγκών, αυτό που αρχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο και είναι σίγουρα το πιο σημαντικό κομμάτι, είναι ο συμμετοχικός σχεδιασμός.

Η συμμετοχή, δηλαδή, των πολιτών, και των διαφόρων ομάδων εργασίας των φορέων και των λοιπών ενδιαφερομένων στο σχεδιασμό της αναβάθμισης του πάρκου.

Η συμμετοχή αυτή δεν είναι απλά μια καταγραφή επιθυμιών και αναγκών, αλλά μια ενεργή και διαρκής προσπάθεια διαμόρφωσης μια κοινής στρατηγικής για το πάρκο και εν τέλει τον τόπο γενικότερα.

-Πλέον ο Δήμος κάνει μια προσπάθεια ο κόσμος να συμμετέχει και να πει τη γνώμη του για το θέμα. Είστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει ανταπόκριση;
Παρότι ο συμμετοχικός σχεδιασμός κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα στη χώρα μας, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι πραγματικά θερμή και ενεργή. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη ζωντανή με ενεργούς πολίτες και πιστεύουμε ότι όταν τους δίνεται η δυνατότητα, οι κάτοικοι μπορούν πράγματι να ενωθούν στην προσπάθεια να κάνουν την πόλη περισσότερο βιώσιμη.

-Τι θα λέγατε σε κάποιον που περνά από το μυαλό του να έρθει, αλλά διστάζει;
Θα λέγαμε, λοιπόν, σε όποιον ή όποια το σκέφτεται, να περάσει από το πάρκο αυτό το Σαββατοκύριακο με όσο χρόνο διαθέτει, ώστε να εκφράσει την άποψή του/της, ακόμα και τον προβληματισμό, τη διαφωνία και τη δυσανασχέτηση. Όλα είναι καλοδεχούμενα και υγιή και ανυπομονούμε να μεταφέρουμε τη γνώση μας, αλλά και να μάθουμε από τους κατοίκους.

Το πιο σημαντικό κομμάτι του συμμετοχικού σχεδιασμού είναι σίγουρα η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου. Για αυτό καλούμε όποιον ενδιαφέρεται για το πάρκο να συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να φτιάξουμε ένα κοινό σχέδιο και έναν κοινό τόπο για το πώς θέλουμε να είναι το πάρκο μας. Να φανταστούμε, δηλαδή, όλοι μαζί το πάρκο μας.


Οι δράσεις:

  • Περίπατος με την κοινότητα στο πάρκο: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή
  • Συμμετοχική χαρτογράφηση: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή
  • Χάρτης και βίντεο αναμνήσεων: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή
  • Σχεδιασμός και έκθεση δημιουργικών ιδεών παιδιών: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση