Όλο και σφίγγει η οικονομική «θηλιά» των σκουπιδιών «το λαιμό» των Δήμων!

Όλο και σφίγγει η οικονομική «θηλιά» των σκουπιδιών «το λαιμό» των Δήμων!

Αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής από τον ΦοΔΣΑ

Την τιμολογιακή πολιτική του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2025 άρχισαν να συζητούν τα όργανα του Φορέα και αυτές τις μέρες εγκρίθηκε από την Εκτελεστική του Επιτροπή η εισήγησή του προς το Διοικητικό του Συμβούλιο. Άλλωστε, η συμφωνία ΦΟΔΣΑ και Δήμων για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών είναι ένας από τους πολλούς όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις παρατηρήσεις της που πρέπει να εκπληρωθούν για τη χρηματοδότηση του έργου.

Με τις νέες προτάσεις, όμως (αν τελικά εγκριθούν από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ), η οικονομική θηλιά σφίγγει ακόμα περισσότερο γύρω από «το λαιμό» των Δήμων, οι οποίοι ήδη θεωρούν δυσβάσταχτα τα κόστη για τη μεταφορά και τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Η εισφορά του ΦΟΔΣΑ προτείνεται να αυξηθεί για τους Δήμους στα 4 ευρώ ανά τόνο, ενώ «τυράκι» αποτελεί η αύξηση του αντισταθμιστικού οφέλους για τους Δήμους που φιλοξενούν ΜΕΑ, και στο Δήμο Οιχαλίας αυτό προτείνεται να αυξηθεί στα 2,5%. Το δε τέλος ταφής, με το οποίο διαφωνούν κάθετα οι Δήμοι, προτείνεται να είναι στα 35 ευρώ τον τόνο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό είχε πει ότι ο Δήμος πληρώνει 91,25 ευρώ με το ΦΠΑ ανά τόνο στην πόρτα του εργοστασίου, συν τα 3 ευρώ για τον ΦοΔΣΑ (που τώρα προτείνεται να γίνουν 4), συνολικά 94,25 ευρώ/τόνο.

Αύξηση κατά ένα ευρώ

Σύμφωνα με την εισήγηση που εγκρίθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΦΟΔΣΑ, με προϋπολογισμένες ποσότητες διαχείρισης για το έτος 2025, προτείνεται να υπάρξει μια μικρή αύξηση, ώστε το συνολικό ύψος της εισφοράς να ανέρχεται στο ύψος των 960.000 ευρώ (τιμή ανά τόνο 4,00 ευρώ/τόνο). Η εισφορά αυτή προτείνεται να ενσωματωθεί στη χρέωση για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.

Εκ του ποσού αυτού, 435.768,74 ευρώ θα κατευθυνθούν στο αντισταθμιστικό όφελος, ένα τμήμα ύψους περίπου 200.000 θα καλύψει τις ανάγκες των προγραμματικών συμβάσεων για την υλοποίηση των ΣΜΑ, τη στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας και τη γενικότερη υποστήριξη του ΦΟΔΣΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσό (324.231.26 ευρώ) προορίζεται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ΦΟΔΣΑ (διοικητική και οικονομική υπηρεσία, νομική και λογιστική υποστήριξη κ.ά.).

Επίσης, στην εισήγηση επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σύμβασης σύμπραξης, προκύψει αναπροσαρμογή του “gate fee” (καταβολή ποσού κατά την είσοδο), η χρέωση θα αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα, με ισχύ από την ημερομηνία αναπροσαρμογής. 

Αναφορικά με τη χρέωση εισόδου στις μονάδες για ιδιώτες που έχουν ήδη συμβληθεί ή πρόκειται να συμβληθούν εντός του 2025 με τον ΦΟΔΣΑ, καθώς και για Δήμους που δεν ανήκουν στη γεωγραφική περιοχή εξυπηρέτησης του ΦΟΔΣΑ, εφόσον είναι δυνατή η διαχείριση των αποβλήτων τους στις εγκαταστάσεις των ΜΕΑ, προτείνεται η χρέωση να είναι 110 ευρώ/τόνο.

Τέλος ταφής και αντισταθμιστικό όφελος

Το τέλος ταφής, όπως ορίζεται στο αρθ. 38 του Ν. 4819/2021, ανέρχεται σε 35 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που οδηγείται προς ταφή για το έτος 2025. Στην εισήγηση σημειώνεται ότι το τέλος αυτό δεν εναπόκειται στην αποφασιστική αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, καθώς αποτελεί υποχρεωτική πρόβλεψη της νομοθεσίας, αλλά αναφέρεται σε αυτήν για λόγους πληρότητας των εφαρμοζόμενων χρεώσεων προς τους Δήμους και ιδιώτες χρήστες των ΜΕΑ.

Σε ό,τι αφορά το αντισταθμιστικό όφελος για τους Δήμους που φιλοξενούν ΜΕΑ, η εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ προτεινόταν να είναι στο ύψος του 1%, το οποίο θα συμψηφίζεται με τα ποσά που οι Δήμοι υπέρ των οποίων επιβάλλεται υποχρεούνται να καταβάλουν στο ΦΟΔΣΑ για τις υπηρεσίες που τους παρέχει. 

Έπειτα από συζήτηση, όμως, στην Εκτελεστική Επιτροπή, αποφασίσθηκε η τροποποίηση του συγκεκριμένου μέρους και αποφασίσθηκε τελικά να προταθεί ο προσδιορισμός του αντισταθμιστικού οφέλους στους Δήμους που φιλοξενούν ΜΕΑ, στο ύψος του 1,5% για το Δήμο Τρίπολης και 2,50% για τους Δήμους Ευρώτα και Οιχαλίας, το οποίο θα συμψηφίζεται με τα ποσά που οι Δήμοι υπέρ των οποίων επιβάλλεται υποχρεούνται να καταβάλουν στο ΦΟΔΣΑ για τις υπηρεσίες που τους παρέχει.

Επίσης, λόγω ειδικών συνθηκών στη διαχείριση αποβλήτων του έτους 2023, καθώς και τη μη υποβολή στοιχείων στο ΗΜΑ από αρκετούς Δήμους για το 2023, την οριζόντια εφαρμογή ποσοστού μείωσης, 2,50%, κόστους διαχείρισης σε όσους Δήμους δεν επιτυγχάνουν κάποιον από τους στόχους διαχείρισης που αναφέρονται στη σχετική ΚΥΑ του ΥΠΕΝ.

Της Βίκυς Βετουλάκη