Συνεχίζεται με επιτυχία στην Καλαμάτα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης

Συνεχίζεται με επιτυχία στην Καλαμάτα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης

Με μεγάλο ενδιαφέρον και σπουδαίες επιδόσεις συνεχίζεται στο Μεσσηνιακό Κόλπο, ανοικτά της Καλαμάτας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης της CMAS (2-13/10). Χθες διεξήχθη ο αγώνας των ανδρών στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα, με πολύ καλές επιδόσεις, αρκετά εθνικά ρεκόρ και νικητή τον Μολχάνοφ με βουτιά στα 92 μέτρα.

Αξιοσημείωτα είναι και τα δύο παγκόσμια παραολυμπιακά ρεκόρ που σημείωσαν οι Alexander Kusakin, Alessandro Cianfoni φτάνοντας σε 33 και 35 μέτρα βάθος αντίστοιχα.

Με αφορμή τη φιλοξενία στην πόλη μας της μεγάλης αυτής διοργάνωσης χθες στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στην Καλαμάτα εκπρόσωποι των διοργανωτών, αθλητές και υποστηρικτές των αγώνων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο «οικοδεσπότης» αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, διαβεβαίωσε την παρακείμενή του πρόεδρο της διεθνούς Ομοσπονδίας του αθλήματος Άννα Αρζάνοβα, για την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μέλλον, δεδομένου ότι πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό αθλητισμό κο Βρούτση η συμφωνία μόνιμης φιλοξενίας στην Ελλάδα, με προβάδισμα της Καλαμάτας, των δύο μεγάλων διοργανώσεων της CMAS (Παγκόσμιο Κύπελλο και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), δεδομένου ότι ο Μεσσηνιακός Κόλπος και η πόλη μας προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για το άθλημα, που θεωρείται ραγδαία αναπτυσσόμενο. Ο κος Αναστασόπουλος μετέφερε ότι η Περιφέρεια στήριξε οικονομικά και διευκόλυνε ιδιαίτερα (πχ σε ζητήματα αδειοδοτήσεων) και τη φετινή πρώτη διοργάνωση. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία των αγώνων για την ανάπτυξη της περιοχής μας, δεδομένου ότι εκατοντάδες αθλητές, συνοδοί και παράγοντες βρίσκονται για μεγάλο διάστημα στην πόλη μας.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της CMAS, Άννα Αρζάνοβα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τις συνθήκες και την υποστήριξη της διοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα, εκθειάζοντας τα καταγάλανα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου και το «φανταστικό μέρος».

Ο κορυφαίος Ρώσος πρωταθλητής Αλεξέι Μολχάνοφ, είπε ότι αγαπά τις συνθήκες που συναντά στην Καλαμάτα κάθε φορά που έρχεται και αναφέρθηκε διεξοδικά στις προκλήσεις που συνάντησε στους αγώνες του, που του απέφεραν κατά τις δύο πρώτες μέρες ισάριθμα χρυσά μετάλλια.

Με δύο μετάλλια στη μέχρι τώρα συλλογή του και Έλληνας πρωταθλητής Μανώλης Γιάνκος , μίλησε με θερμά λόγια για τις συνθήκες, το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και την ασφάλεια των αγώνων. Όπως ανέφερε η Καλαμάτα έχει τις δυνατότητες να γίνει το κέντρο της Ευρώπης στο άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχίσει να υποστηρίζεται η φιλοξενία τέτοιων μεγάλων διοργανώσεων και στο μέλλον που φέρνουν εκατοντάδες επισκέπτες για πολλές εβδομάδες. Ο Μανώλης Γιάνκος είπε ακόμη ότι το άθλημα ξεκίνησε στην Ελλάδα και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, προσελκύοντας διαρκώς νέους αθλητές όλων των ηλικιών.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Καλαμάτας είναι η 120 ΠΕΑ, η οποία έχει προσφέρει την (ιδανική για τους αγώνες) πλωτή πλατφόρμα και στελέχη της που συνδράμουν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο αντισμήναρχος Ιωάννης Αθανάσιος Αιγινίτης μετέφερε ότι στην 120 ΠΕΑ συνδράμουν με ιδιαίτερη χαρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τέλος, μέρος της υγειονομικής κάλυψης προσφέρεται από το παράρτημα Τρίπολης του ΕΚΑΒ, με ασθενοφόρο και ετοιμότητα. Ο διοικητής του Ορέστης Κουλόπουλος, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, ανέφερε ότι ένας δύτης χρειάστηκε ιατρική βοήθεια και μόνο για παροχή οξυγόνου, εκφράζοντας τη διαθεσιμότητα του φορέα που εκπροσωπεί στην προσπάθεια να είναι οι αγώνες όσο πιο ασφαλείς γίνεται για τους συμμετέχοντες. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό βέβαια, καθώς οι αθλητές ακροβατούν στα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων, φτάνοντας σε δεκάδες μέτρα βάθος με μια ανάσα που μπορεί να διαρκεί 3-4 λεπτά ή και περισσότερο!
Χ.Ε.