Τέλος τα μπλοκάκια – Μόνο MyDATA

Τέλος τα μπλοκάκια – Μόνο MyDATA

«Έστι… Εφορίας οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορά»

«Κατεβάζει μπάρα», σταδιακά μέχρι τέλος του 2024, και «χτίζει τοίχο» από 1/1/2025 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) στην πλασματική διόγκωση δαπανών και στην απόκρυψη τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Έτσι, σκοπεύει να μειώσει έως και να μηδενίσει τη δυνατότητα επαγγελματιών και επιχειρήσεων να «φτιάχνουν» – διογκώνουν τις δαπάνες τους με σκοπό την απομείωση (έσοδα μείον έξοδα) των κερδών τους, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται το «κούρεμα» του ποσού του φόρου εισοδήματος ή και του ΦΠΑ.

Μέσο ελέγχου θα είναι η σύγκριση των εσόδων και εξόδων των βιβλίων – παραστατικών με τα στοιχεία που διαβιβάζουν επαγγελματίες – επιχειρήσεις στα MyData και η αποδοχή μόνο των διαβασμένων στοιχείων στα MyData.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ MYDATA
ΜyDATA, δηλαδή my Digital Accounting and Tax Application, είναι το όνομα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

Με πολύ απλά λόγια, μπορεί να ελέγχει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο (άμεσα) τα στοιχεία εσόδων και εξόδων κάθε επαγγελματία και επιχείρησης.

Τελείωσαν προ πολλού τα παλιά μπλοκάκια, όπως έχει ήδη καταλάβει η αγορά… Κάθε παραστατικό (μέχρι και το Δελτίο Αποστολής από τη 1η Δεκεμβρίου γίνεται ψηφιακό δελτίο αποστολής) ή άλλα στοιχεία (“ψηφιακό πελατολόγιο” σε κρίσιμους κλάδους – catering, camping, τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικά σχολεία, κλινικές, θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ.) θα τηρούνται πλέον ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ 2024
Από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου περιορίζονται στο 0% οι διαφορές στα δεδομένα για τα έσοδα και σε 5% στο σκέλος των εξόδων από 10% και 20% αντίστοιχα που ισχύει τώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΑΠΟ 1/1/2025
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 καταργούνται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων σε έσοδα και έξοδα ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Έτσι, η Εφορία θα αναγνωρίζει για έκπτωση ΜΟΝΟ τα ακαθάριστα έσοδα και ΜΟΝΟ τις δαπάνες που έχουν καταγραφεί στο ψηφιακό σύστημα MyData.

Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, τα δηλωθέντα έσοδα δε θα μπορούν να είναι μικρότερα – χαμηλότερα από αυτά που θα προκύπτουν από τη διαβίβαση των σχετικών παραστατικών για τις αγορές η την παροχή υπηρεσιών, σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.

Κανένας επαγγελματίας δε θα μπορεί να αυξήσει τα έξοδά του, αλλά φυσικά θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του. Συγκεκριμένα, θα μπορεί να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλει, στην περίπτωση που έχει εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).

ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ: Με το νέο καθεστώς ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εισαγωγή – καθιέρωση των προ-συμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ. Η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να υπολογίζει αυτόματα και χωρίς καμία παρέμβαση από τους υπόχρεους το ποσό του καταβλητέου φόρου.

Η Εφορία, με την ενίσχυση και την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών, αναμένει τη μείωση του «κενού ΦΠΑ» (εσόδων που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ και που υπολογίζει σήμερα στα 3 δισ. ευρώ).

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Εν συνεχεία, τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται «αυτούσια» και αυτόματα στη φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι μετά τις δηλώσεις ΦΠΑ θα κλειδώσουν και οι κωδικοί του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης μέσω του οποίου υπολογίζονται τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά στη λογιστική τήρηση των υποχρεωτικών κατά νόμο λογιστικών βιβλίων, που συνεχίζεται κανονικά.

Προστίθεται στο έργο των λογιστών το επιπλέον έργο, οι εργασίες «ψηφιακής λογιστικής» και συμβουλευτικής περί ορθής τήρησης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις των ψηφιακών μέτρων, αλλά παράλληλα και περισσότερες «αδυσώπητες προθεσμίες».

Ο λογιστής π.χ. δεν μπορεί καν να… κοιμηθεί, πρέπει να είναι «Stand By», γιατί μια επιχείρηση μπορεί να χρειαστεί δήλωση στον ΕΦΚΑ για έκτακτη και αναγκαία υπερωριακή απασχόληση, πέραν του ωραρίου του εργαζομένου. Γιατί, εάν ο εργαζόμενος τελειώνει την εργασία του στις 10 το βράδυ και χρειαστεί να μείνει 1-2 ώρες ακόμα, ο λογιστής πρέπει να τρέξει στο γραφείο του και να υποβάλει δήλωση υπερωρίας πριν από τις 10 το βράδυ… Ο κ. Χατζηδάκης θα συμβουλεύσει να μάθει να την κάνει εργασία αυτή ο επαγγελματίας – επιχειρηματίας…

Όμως, στο συγκεκριμένο τη μεγαλύτερη και πρωταρχική ευθύνη φέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που ακόμα  παρακολουθεί απλώς διαμαρτυρόμενο, αντί να αναλάβει πρωτοβουλία για τη θεσμική, οργανωτική, οικονομική, τιμολογιακή πολιτική και δεοντολογική λειτουργία του οικονομολογικού επαγγέλματος…

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Δεν μπορεί κανένας να φέρει σοβαρές αντιρρήσεις στην εισαγωγή των νέων μέτρων, που πραγματικά και αποτελεσματικά θα επιφέρουν μείωση της φορο-απαλλαγής και φορο-διαφυγής.

Εναπομένει, όμως, πάντα κατά την άποψή μας, αφού θα κλείσει το «κενό» ΦΠΑ και θα εξουδετερωθεί η φοροδιαφυγή, η νομοθέτηση και μέτρων που θα προσαρμόσουν τα τεκμήρια, τις εκπιπτόμενες δαπάνες και τα αφορολόγητα όρια (μέχρι σήμερα όλα υφίστανται παράλογα και άδικα, αλλά «αναγκαία» λόγω της φοροδιαφυγής) στις νέες δημοσιονομικές συνθήκες.

Δεν αρκεί π.χ. η σημερινή (2024) ρύθμιση για αφορολόγητο όριο ετησίου ατομικού εισοδήματος για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με εξαρτώμενα τέκνα στα 10.000 ευρώ (εάν έχει 1 εξαρτώμενο τέκνο)…

Είναι «αντικοινωνική συμπεριφορά» να επιμένεις ότι μπορεί να επιζήσει με 10.000 ευρώ και για τα… δώρα του βασικού μισθού του (που υπερβαίνει κατά 2-3.0000 ευρώ τις 10.000 ευρώ) πρέπει να πληρώσει έστω και λίγα ευρώ φόρο! Ποια οικογένεια, με ένα παιδί, μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς μόνο με 10-12.000 ευρώ το έτος;

Και γιατί, μετά την εξάλειψη του «κενού» ΦΠΑ και φοροδιαφυγής, ένας επαγγελματίας να συνεχίζει να θεωρείται εν δυνάμει «φοροφυγάς» και να… δικαιούται μηδενικό αφορολόγητο; Την ίδια στιγμή, ο ατομικός επαγγελματίας – επιχειρηματίας αμφισβητείται ότι ζει ολόκληρη την οικογένεια του, απομειώνει την έξοδο σε ανεργία στενών συγγενών του (π.χ. της γυναίκας του) ή και επιτελεί και «κοινωνικό έργο» απασχολώντας 2-3 εργαζομένους και συμπληρώνοντας το οικογενειακό εισόδημα των απασχολουμένων του;

Εκτός από την απαραίτητη Οικονομική Πολιτική, πρέπει να αφιερωθεί ο ικανός χρόνος και ο απαραίτητος χώρος και για μια, επιτέλους, Δίκαιη Κοινωνική Πολιτική, ήτοι δίκαιη μετάβαση σε έναν πιο δίκαιο φορολογικό νόμο που να αμβλύνει (τουλάχιστον) τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες!

Η δημοσιονομική πολιτική με το επιχείρημα «το κράτος πρέπει να εισπράττει για να έχει και να ξοδέψει για κοινωνικές ανάγκες, ανάθεμα στη φοροδιαφυγή» δεν μπορεί να είναι πολύχρονη ακόμα δικαιολογία… Αλλιώς, και ομολογείται ότι υπάρχει άδικη επιβάρυνση λόγω φοροδιαφυγής και διαψεύδεται το «επιτελικό ψηφιακό κράτος». Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο! 

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος