«ΘΑΡΡΟΣ» 25 Οκτωβρίου 1945: Η Μεσσηνία θα εορτάση μεγαλοπρεπώς την ιστορικήν επέτειον της 28ης Οκτωβρίου

«ΘΑΡΡΟΣ» 25 Οκτωβρίου 1945: Η Μεσσηνία θα εορτάση μεγαλοπρεπώς την ιστορικήν επέτειον της 28ης Οκτωβρίου

Επί τη επετείω της 28ης Οκτωβρίου, ημέρας καθ’ ην σύσσωμος ο ελληνικός λαός απέκρουσεν την εχθρικήν εισβολήν επί του πατρώου εδάφους, αρνηθείς να παραδώση και σπιθαμήν έστω της ιεράς ελληνικής γης εις τους εχθρούς επιδρομείς δια του ιστορικού «ΟΧΙ», οι απανταχού Έλληνες θέλουσιν εορτάση την ημέραν ταύτην εις ανάμνησιν των ευκλεών στιγμών καθ’ ας ήρθησαν εις το ύψος των ενδόξων προγόνων των, δειχθέντες άξιοι απόγονοι των Μαραθωνομάχων.

Η εορτήν ταύτην, συμφώνως και προς διαταγήν της ελληνικής κυβερνήσεως, θα διαρκέση επί 4ήμερον.

Κατά πληροφορίας εκ της υπαίθρου Μεσσηνίας εξαιρετικαί γίνονται προετοιμασίαι εις όλας τας Κοινότητας του Νομού μας δια τον εορτασμόν της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Εις όλα ανεξαιρέτως τα χωριά θα ψαλούν την προσεχή Κυριακήν, ημέραν της εορτής, επιμνημόσυνοι δεήσεις υπέρ των πεσόντων κατά τον Ελληνο-Ιταλικόν Πόλεμον Ελλήνων και θα γίνουν κατάλληλοι ομιλίαι εις τον Λαόν και τους μαθητάς των σχολείων, δια των οποίων θα εξαίρεται η σημασία του Αλβανικού Έπους και της ηρωικής αντιστάσεως της Ελλάδος κατά του Ιταλού Επιδρομέως.

Ιδιαιτέρως μεγαλοπρεπής θα είναι ο εορτασμός και εις την πόλιν μας. Εις την εορτήν θα μετάσχη ολόκληρος ο λαός με επικεφαλής τους ηρωικούς αναπήρους και τα θύματα του πολέμου 1940 – 41. Το απόγευμα δε εις την πλατείαν Βασιλέως Γεωργίου Β΄ θα εκφωνηθή ο πανηγυρικός της ημέρας και θα χορευθούν υπό φουστανελλοφόρων και μαθητριών με στολάς Αμαλίας εθνικοί χοροί. Εις την πρωινήν δοξολογίαν εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ θα χοροστατήση, δια πρώτην φοράν, και ο αναμενόμενος να φθάση εις την πόλιν μας μέχρι της αύριον ή του Σαββάτου νέος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Την Παρασκευήν και το Σάββατον θα σημαιοστολισθή η πόλις και θα γίνουν μαθητικαί και υπαλληλικαί συγκεντρώσεις κατά τας οποίας διάφοροι ομιληταί θ’ αναπτύξουν την σημασίαν της ιστορικής επετείου.

Φωτογραφία: ΓΑΚ