Τμήμα Κτηνιατρικής Μεσσηνίας: Ενημέρωση κτηνοτρόφων και εμπόρων για την ευλογιά των προβάτων

Τμήμα Κτηνιατρικής Μεσσηνίας: Ενημέρωση κτηνοτρόφων και εμπόρων  για την ευλογιά των προβάτων

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας εκδόθηκε ανακοίνωση προς ενημέρωση αιγοπροβατοτρόφων και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Μεσσηνίας για τη νόσο της ευλογιάς των προβάτων, δίδοντας και τις απαραίτητες οδηγίες για την πρόληψη της νόσου:

«Μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ευλογιάς των προβάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας) στις 18/10/2024 και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας) στις 22/10/2024 και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της επιζωοτίας, απαγορεύονται από 23/10/2024 και έως 31/10/2024 όλες οι μετακινήσεις για βόσκηση, πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή, αιγοπροβάτων, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό, σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Τέλος, διαψεύδεται ρητά η πληροφορία ότι υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των προβάτων στην περιοχή ευθύνης μας.

Η ευλογιά των προβάτων είναι μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλλει τα πρόβατα. Δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Για τον έλεγχο και τη διαχείριση της νόσου λαμβάνονται υγειονομικά μέτρα σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για την πρόληψη της νόσου οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει:

-Να αγοράζουν ζώα μόνο κατόπιν ενημέρωσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Τα ζώα θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα και να έχουν ενώτια (σκουλαρίκια). Τα νέα ζώα πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό χώρο για τουλάχιστον 21 ημέρες πριν ενωθούν με τα υπόλοιπα.

-Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής

-Να απομακρύνουν σκουπίδια, κοπριά και λιμνάζοντα νερά από την εκτροφή

-Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώα

-Να περιορίζουν την είσοδο ανθρώπων στην εκτροφή, στους απολύτως απαραίτητους και με μέτρα προστασίας (φόρμες, μπότες, πλύσιμο χεριών, ποδονάρια)

-Να μη δανείζονται μηχανήματα, σκεύη, εργαλεία και οχήματα από άλλες εκτροφές

-Να μη δανείζονται ζώα από άλλες εκτροφές

-Να προστατεύουν την εκτροφή και τις ζωοτροφές από έντομα και τρωκτικά

-Να αποφεύγουν την επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια στους βοσκοτόπους

-Να διατηρούν τα ζώα σε καλή κατάσταση (σωστή διατροφή, προστασία για παράσιτα εντέρου και δέρματος,  εμβόλια για διάφορες ασθένειες)

-Να ελέγχουν καθημερινά τα ζώα και ενημερώνουν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε υποψία ασθένειας ή μείωση της παραγωγής γάλακτος».