Το ιστορικό του έργου «Ανέγερση Γυμνασίου – Λυκείου Κορώνης»

Το ιστορικό του έργου «Ανέγερση  Γυμνασίου – Λυκείου Κορώνης»

Τις τελευταίες μέρες διαβάζω τις ανακοινώσεις του Δήμου και του δημάρχου Πύλου-Νέστορος για το έργο ανέγερσης του Γυμνασίου – Λυκείου Κορώνης, λες και όλα ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Λες και τότε ξεκίνησε να λειτουργεί ο Δήμος. Επειδή, λοιπόν, η ιστορία γράφεται με πράξεις και όχι με λόγια, σας κοινοποιώ τι κάναμε ως Δημοτική Αρχή ώστε να μπορεί να ανεγερθεί το νέο σχολείο Κορώνης.

Ιστορικό
Όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή την 1η/1η/2011 το μόνο που υπήρχε σχετικά με την ανέγερση του νέου Γυμνασίου – Λυκείου Κορώνης ήταν ένα αγορασμένο οικόπεδο από την πρώην πλέον Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, που μεταβιβάσθηκε αυτοδικαίως στη διάδοχη κατάσταση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή. Έτσι, λόγω της τοποθεσίας του, αλλά και λόγω της ιδιότυπης μορφολογίας του, απαιτούσε πλήθος αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων, αλλά και υποστηρικτικών μελετών, προκειμένου να ξεκινήσει η οριστική μελέτη κατασκευής.

Η Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενη αμέσως την αναγκαιότητα κατασκευής αυτού του έργου και λόγω των απαιτήσεων του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ξεκίνησε ένα σχεδιασμό, προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να μπορέσει να υλοποιηθεί από χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΒΗΜΑ 1ο: Επειδή πρόκειται για εκτός σχεδίου περιοχή, θα έπρεπε να υπάρχει εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ
Κυριότερο στοιχείο προκειμένου να επισπευτεί ο χρόνος, ήταν να υπάρχει εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ που να προβλέπει τη θέση αυτή ως χώρο εκπαίδευσης. Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και εκπόνηση της απαραίτητης Αναγνωριστικής Γεωλογικής Μελέτης Καταλληλότητας, εγκρίθηκε το ΣΧΟΟΑΠ Δ.Ε. Κορώνης και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (421/ΑΑΠ/2013) την 28η/11/2013. Έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση των περαιτέρω μελετών.

ΒΗΜΑ 2ο: Επειδή πρόκειται για εκτός σχεδίου περιοχή, έπρεπε να εγκριθεί Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο στην εκτός σχεδίου «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης
Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος διεκπεραίωσε μια σειρά ζητημάτων μελετητικά απαιτητικών και χρονοβόρων για την έγκριση  του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στην εκτός σχεδίου «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης.

Έτσι, εκπόνησε τεχνική έκθεση που αιτιολογεί πλήρως τη ρύθμιση που προτείνεται με το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο στην εκτός σχεδίου περιοχή «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης. Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι ερευνήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλου χώρου εντός του οικισμού της Κορώνης, αλλά δε βρέθηκε άλλος κατάλληλος χώρος. Επίσης, έγινε συσχέτιση και των προτάσεων του ΣΧΟΟΑΠ της Δ.Ε. Κορώνης σε σχέση με τους προτεινόμενους χώρους εκπαίδευσης.

Ακόμη, εκπόνησε και υπέβαλε φάκελο περιβαλλοντικού προελέγχου για την υποβολή ή μη σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (Σ.Π.Ε.) του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, η οποία εξέδωσε με την αριθμ. πρωτ.1126/14-6-2012 (ΑΔΑ:Β4Λ5ΟΡ1Φ-ΛΨΦ) απόφασή της απαλλαγή από τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (Σ.Π.Ε.) για το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο.

Τέλος, εκπόνησε και υπέβαλε Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας για την έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στη «Θέση Σαράντου», στο ΥΠΕΚΑ, η οποία εγκρίθηκε με την αριθμ. πρωτ. 53165/13-11-2012 απόφαση.  

Αφού, εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε το ΣΧΟΟΑΠ και αφού γνωμοδότησε το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Μεσσηνίας, στάλθηκε ο φάκελος στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για υπογραφή έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στην εκτός σχεδίου «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (163/Α.Α.Π./2014) την 22α/5/2014.

ΒΗΜΑ 3ο: Έγκριση κτηριολογικού προγράμματος από το υπουργείο Παιδείας
Απαιτούνταν κάποια έγγραφα από το υπουργείο Παιδείας για να εγκριθεί τελικά το κτηριολογικό πρόγραμμα, με το οποίο υποχρεωτικά δίνονται κατευθύνσεις για το μέγεθος του σχολείου  που επρόκειτο να μελετηθεί.

-Έγγραφο της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας) για την αιτιολόγηση του έργου, παρουσίαση της παρούσας κατάστασης στέγασης (αριθμό τμημάτων, αριθμό μαθητών) και προβλεπόμενο μαθητικό δυναμικό για την επόμενη τριετία

-Αποτύπωση του υφιστάμενου σχολείου και τεκμηρίωση για τη μη δυνατότητα εκσυγχρονισμού του

-Πρακτικό επιτροπής καταλληλότητας οικοπέδων βάσει της Υ.Α. 37237/ΣΤ1/2-4-2007 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ 635/Β/2007), συντάχθηκε την 21/4/2017

-Τεκμηρίωση για τη μη δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου σχολείου βάσει πολεοδομικών διατάξεων

-Τίτλοι ιδιοκτησίας. Το γήπεδο που σχεδιάζεται η ανέγερση σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος, για τη στέγαση του Γυμνασίου-Λυκείου, στην εκτός σχεδίου «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ήταν ιδιοκτησίας  Περιφέρειας  Πελοποννήσου.

Βάσει του αριθ. 71 του Ν.4483/2017 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (107/Α/2017) την 31η/7/2017, το γήπεδο μπορούσε πλέον να μεταβιβαστεί αυτοδικαίως στο Δήμο Πύλου-Νέστορος με απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Η απόφαση εκδόθηκε με αριθ. πρωτ.277383/9-11-2017 και το ακίνητο μετεγγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Κορώνης με πιστοποιητικό μετεγγραφής 15/17-11-2017.

Τελικά, το κτηριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε με την αριθμ. πρωτ. 27565/Α2/16-02-2018 απόφαση του υπουργού Παιδείας (ΑΔΑ:ΨΛ6Β4653ΠΣ-ΖΥ3).

ΒΗΜΑ 4ο: Εκπόνηση οριστικής μελέτης κατασκευής του κτηρίου
Ο Δήμος Πύλου- Νέστορος από το 2015 είχε συντάξει Γεωτεχνική Μελέτη για την ανέγερση του κτηρίου του Γυμνασίου-Λυκείου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΣΚ, με τη συνδρομή του Κρατικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων, το οποίο εκτέλεσε τις απαραίτητες γεωτρήσεις στο οικόπεδο και συνέταξε την οριστική γεωτεχνική μελέτη υπολογισμών, χωρίς καμία δαπάνη για το Δήμο.

Η οριστική μελέτη κατασκευής υλοποιήθηκε έπειτα από οικονομική συνδρομή του Μανιατάκειου Ιδρύματος προς εξωτερικό μελετητή και τη συνδρομή ομάδος μελέτης που συγκροτήθηκε στο Δήμο κατόπιν της αριθμ. πρωτ.7871/8-06-2018 απόφασης δημάρχου (ΑΔΑ:Ω27ΤΩ1Β-2ΑΔ).

Η οριστική μελέτη παραδόθηκε στο Δήμο και πραγματοποιήθηκε  αποδοχή της, από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την 146/2018 απόφαση (ΑΔΑ: 6ΛΔΘΩ1Β-Ι86) την 28η/6/2018.

ΒΗΜΑ 5ο: Υποβολή για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα
Αφού εξασφαλίσθηκαν όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Έγκριση Δόμησης από την Πολεοδομία), έγινε με την 289/2018 (ΑΔΑ:ΩΒΔΔΩ1Β-ΒΔΣ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 26η/11/2018, υποβολή του έργου στην Πρόσκληση V (Α.Π. 65574/19-11-2018), του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», στον Άξονα Προτεραιότητας: «Ανέγερση ή/και Αποκατάσταση Δημοτικών Κτηρίων», με τίτλο «Ανέγερση και Επανάχρηση Δημοτικών Κτηρίων» του υπουργείου Εσωτερικών.

Το έργο εντάχθηκε με την αριθμ. πρωτ.29550/17-04-2019 (ΑΔΑ:6Γ7Γ465ΧΘ7-4ΩΤ) απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και με την 132/2019 (ΑΔΑ:ΨΝ13Ω1Β-548), με προϋπολογισμό περίπου 6.000.000 ευρώ.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε αποδοχή όρων για τη λήψη επενδυτικού τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για το έργο το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

Έτσι ένα έργο που αποτέλεσε όραμα και χρόνιο αίτημα, επιτέλους υλοποιείται.

Του Δημήτρη Καφαντάρη
Επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας»