Είναι γνωστό ότι με αίτημα των συμβούλων της παράταξής μας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις 21/10/2024, το σοβαρό θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.
Στη συνεδρίαση αυτή ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή να δώσει πειστικές εξηγήσεις, πράγμα που δεν έκανε, για τους απαράδεκτους χειρισμούς της στο θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι οι μικροβιολογικές αναλύσεις των συνεργαζόμενων με το Δήμο Οιχαλίας και διαπιστευμένων εργαστηρίων EUROFINS απέδειξαν ότι κατά το διάστημα Ιουλίου 2024 τα εξεταζόμενα δείγματα δώδεκα Τοπικών Κοινοτήτων και οικισμών (Καλλιρρόη, Μαγούλα, Πολίχνη, Διαβολίτσι, οικισμός Αράχωβα, οικισμός Βράχος, οικισμός Μοναστηράκι, Λουτρό, Φίλια, Σολάκι οικισμός Άγιος Γεώργιος και η έδρα του Δήμου μας, ο Μελιγαλάς) εμφάνισαν τιμές κολοβακτηριδίων εκτός ορίων καθιστώντας το νερό μη πόσιμο.
Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά των αναλύσεων ήταν γνωστά από αρχές Αυγούστου, η Δημοτική Αρχή εντελώς ανεύθυνα δεν έπραξε ούτε τα στοιχειώδη:
-Ενημέρωση των δημοτών με σκοπό την προφύλαξή τους
-Άμεσες επιβαλλόμενες ενέργειες εντοπισμού της αιτίας και αντιμετώπισης του προβλήματος (π.χ. καθαρισμός δικτύων και δεξαμενών, ενδεδειγμένη χλωρίωση κ.ά.)
-Συνεχής λήψη νέων δειγμάτων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της ποιότητας του νερού.
Η διαχείριση του παραπάνω θέματος αποδεικνύει την αδιαφορία και την ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής, η οποία το μόνο που σκέφτηκε να κάνει, όταν έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, ήταν να τρέξει να κατεβάσει από το site του Δήμου τα αποτελέσματα που το επιβεβαίωναν.
Επειδή η Δημόσια Υγεία πρέπει να είναι στις προτεραιότητες κάθε αυτοδιοικητικής παράταξης, καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις και απόψεις που έχουν ως στόχο την καλύτερη ποιότητα του πόσιμου νερού, οι οποίες είναι:
-Επανασχεδιασμός τρόπου δειγματοληψίας με λήψη δειγμάτων από διαπιστευμένα άτομα ανά τακτικά διαστήματα, παρουσία των προέδρων των Τ.Κ.
-Επανασχεδιασμός της μεθόδου χλωρίωσης με στόχο να μπουν σε όλες τις δεξαμενές χλωριωτές
-Καθαρισμός, συντήρηση και ασφάλιση υδατοδεξαμενών
-Αναβάθμιση οικίσκων αντλιοστασίων
-Ετήσιος χημικός έλεγχος γεωτρήσεων, ειδικά σε Τοπικές Κοινότητες που υπάρχει υποψία επηρεασμού των από εξωγενείς παράγοντες
Κλείνοντας επισημαίνουμε στη Δημοτική Αρχή ότι η εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι υποχρέωσή της. Η υγεία και η ποιότητα ζωής των δημοτών είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό της αδράνειας και των μικροπολιτικών παιχνιδιών κανενός».
Υ.Γ. Ο Δήμος μας πληρώνει κάθε χρόνο ένα σεβαστό ποσό για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ας φροντίσει η Δημοτική Αρχή τα λεφτά αυτά να πιάνουν τόπο και να μη γίνουν ξανά οι δημότες στο ίδιο έργο θεατές.
Του Ιωάννη Αδαμόπουλου
Επικεφαλής “Αναγέννησης Άνω Μεσσηνίας”