Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την παράλληλη αξιοποίηση δύο σημαντικών και δυναμικών πόρων της χώρας, του πολιτιστικού αποθέματος και της διατροφικής παράδοσης, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΔΑΠ αναπτύσσουν μια νέα εξωστρεφή δράση, η οποία φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει το νέο ρόλο των φορέων στην κοινή προσπάθεια για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
19 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και ιστορικοί τόποι επιλέχθηκαν για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή δράσεων που σχετίζονται με την προαγωγή και προώθηση των τοπικών γεύσεων.
Μέσω της δράσης, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022, το ΥΠΠΟ και ο ΟΔΑΠ προσβλέπουν σε μια δημιουργική συνεργασία, η οποία θα αναδείξει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και θα τη συνδέσει με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Αναλυτικά οι χώροι που έχουν επιλεγεί για παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων, μυρωδικών, τοπικών κρασιών & ηδύποτων και γευστικές δοκιμές:
Η Νικόπολη στην Ήπειρο, οι Δελφοί στη Στερεά Ελλάδα, το Μουσείο Αιγών, η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και το Επταπύργιο Θεσσαλονίκης στην Κεντρική Μακεδονία, ο Μυστράς, η Πλατεία Χρυσαφίτισσας της Μονεμβασιάς, η Νεμέα Κορινθίας, το Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων Καρδαμύλης, το Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας, το Νιόκαστρο Πύλου και το Φρούριο Ρίου στην Πελοπόννησο, το Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο , η Αρχαία Ζώνη Έβρου και η Αμφίπολη Σερρών στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, το Αρχοντικό Τσιατσιαπά Καστοριάς, καθώς και οι Ενετικές Οχυρώσεις εντός της πόλης των Χανίων, το Φραγκοκάστελλο Σφακίων και το Εφρνετικό Φρούριο Σητείας στην Κρήτη.