Προαποφασισμένη χαρακτήρισε την απόφαση διαγραφής του από τη Ν.Δ. ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε νέα δήλωσή του μετά την αποπομπή του. «Όλα αυτά που είπα στη συνέντευξή μου τα έχω ξαναπεί πολλές φορές. Προφανώς η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1, προσερχόμενος το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Koλούμπια.
Ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε προχθές υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη, με μέλη τους Σταύρο Καλαφάτη, Κώστα Τσιάρα, Θανάση Μπούρα και Θεόδωρο Καράογλου. Η απόφαση αυτή στάλθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε χθες να ανακοινωθεί (σ.σ. όπως και έγινε) με όλους τους τύπους στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ούτε μισή ώρα δεν κράτησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ., η οποία έγινε σε βαριά ατμόσφαιρα. Βέβαια, εδώ θα αναρωτηθεί κάποιος: Χρειάστηκαν περίπου 30 λεπτά για να διαγράψουν ένα στέλεχος, που είχε χρηματίσει και πρόεδρος του κόμματος, αλλά και πρωθυπουργός; Και μάλιστα, τι είδους συζήτηση έγινε τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς απουσίαζε στην Αμερική;
Υπήρξε, όπως γράφτηκε, μια τυπική συζήτηση, ιστορικού τύπου, επί θεμάτων που αφορούσαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή σε πόσες φορές χρειάστηκε να συνεδριάσει.
Το Μαξίμου ανησυχεί για τις κινήσεις Σαμαρά
Το θέμα «διαγραφή Σαμαρά από τη Ν.Δ. και εάν θα κάνει κόμμα ο Σαμαράς» εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα στις συζητήσεις των γαλάζιων βουλευτών, παρά την απεργία των δημοσιογράφων, αλλά και παρά τις δραματικές εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.
Χωρίς κανάλια και τηλεπαράθυρα υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. βρήκαν προχθές την ευκαιρία να… ξεκουραστούν, να ανασυγκροτήσουν τις… δυνάμεις τους και να αποφύγουν ερωτήσεις για τον πρώην πρωθυπουργό. Και όλα αυτά χωρίς ο κ. Σαμαράς ανοίξει τα χαρτιά του, αφού ακόμα βρίσκεται Αμερική για μια εκδήλωση του Ιδρύματος Νιάρχος. Θα έχει βεβαίως ενδιαφέρον και ποιες συναντήσεις θα έχει στις ΗΠΑ. Με ποιους θα συνομιλήσει και βεβαίως τι θα πει.
Πάντως, υποστηρίζεται ότι στην κυβέρνηση συνεχίζει να επικρατεί προβληματισμός, παρότι η εντολή που έχει δοθεί είναι να γίνει μια «προσπέραση» στο θέμα και ότι υπάρχουν άλλα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τον κόσμο. Και κάτι ακόμα: στη Ν.Δ. και στο Μαξίμου θεωρούν πλέον βέβαιο ότι δε θα υπάρξουν βουλευτές που θα αποχωρήσουν από τη Ν.Δ. ώστε να χαθεί η δεδηλωμένη.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει την πληγή που άνοιξε με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, όμως η πολιτική συγκυρία προσλαμβάνει εκ των πραγμάτων μία νέα, διαφορετική δυναμική.
Με δεδομένη τη δημοσκοπική ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στα αριστερά του, το νέο στοιχείο της συγκυρίας προσθέτει μία επιπλέον παράμετρο αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό, ως προς τη διαμόρφωση των συσχετισμών και με ορίζοντα πάντα τις εθνικές εκλογές.
Ο τρόπος με τον οποίο θα δραστηριοποιηθεί ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένα ζητούμενο και στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να «δουν» τις επόμενες κινήσεις του. Είναι υπαρκτή η συζήτηση για την ίδρυση νέου κόμματος, όμως την ίδια στιγμή υπάρχει και η εκτίμηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα δραστηριοποιηθεί μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει και θα επιχειρήσει να διαδραματίσει ένα ρόλο ιδεολογικού ηγεμόνα της εθνικοπατριωτικής πολιτικής πλατφόρμας και των κομμάτων (έστω κάποιων από αυτά) που την εκφράζουν.
Εν αναμονή της εκδήλωσης των πραγματικών διαθέσεων του Αντώνη Σαμαρά, τα βλέμματα στρέφονται στον Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός συμπορεύτηκε τους τελευταίους μήνες με το διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος, ο οποίος τον πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Αύριο έχει προγραμματιστεί μία νέα δημόσια εμφάνιση και ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά (πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά) και εκτιμάται ότι είναι μάλλον απίθανο να μην τοποθετηθεί έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις.
Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Είτε ο Κώστας Καραμανλής θα κλιμακώσει την επίθεση στον Κυριάκο Μητοσοτάκη, με αφορμή τη διαγραφή Σαμαρά, είτε θα προτιμήσει να κινηθεί μετριοπαθώς. Στην πρώτη περίπτωση, η κατάσταση μάλλον θα περιπλακεί, δεδομένου ότι υπάρχει και μία σχετικά οργανωμένη ομάδα «καραμανλικών» βουλευτών στη Ν.Δ.
Στη δεύτερη, θα φανεί ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί συμπίπτουν στις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα στα ελληνοτουρκικά, με διαφορετικές όμως πολιτικές επιδιώξεις
Ανακοινώθηκε στη Βουλή η διαγραφή
O προεδρεύων β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς, ανέγνωσε χθες στο Σώμα την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, με την οποία ο κ. Σαμαράς τίθεται εκτός της ΚΟ της Ν.Δ.