Τα όσα τραγικά συνέβησαν πρόσφατα στη Βαλένθια της Ισπανίας, με τους εκατοντάδες νεκρούς από τις πλημμύρες που έπληξαν την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανδαλουσίας, απασχόλησαν έμμεσα και την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Το θέμα των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης έθιξαν τόσο ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα_Μετά” Βασίλης Τζαμουράνης, όσο και η εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Καντζιλιέρη.
Κοινή συνισταμένη των δύο παρεμβάσεων ήταν πως, παρότι η Καλαμάτα το 2016 επλήγη από ένα πλημμυρικό φαινόμενο μικρότερης έντασης, αλλά καταστροφικό, δεν έχει γίνει κανένα έργο για τη μη επανάληψή του. Πέρασαν, όπως σημειώθηκε, οκτώ χρόνια και οι πολίτες της Καλαμάτας δεν μπορούν να είναι ήσυχοι σε μια επανάληψη του ίδιου ή εντονότερου καιρικού φαινομένου, με δεδομένη και την κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος υποστήριξε ότι υλοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα, έστω και με τους λειψούς ρυθμούς που επιβάλλουν οι ροές των χρηματοδοτήσεών τους, ενώ για τα ρέματα, αν και η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια, ο Δήμος έχει προχωρήσει και σε δικές του παρεμβάσεις.
Επιπλέον, για το αντιπλημμυρικό έργο της Ανατολικής Καλαμάτας που χρονίζει, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη και από το Δήμο περιμένουν να ανοίξει η σχετική πρόσκληση, έτσι ώστε να ενταχθεί άμεσα το έργο.
Για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα υποστήριξε ότι δεν προχώρησε, αφού η υλοποίησή του – ελέω απλής αναλογικής- δε στηρίχθηκε ούτε από το Δημοτικό αλλά και ούτε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και αργά ή γρήγορα η Καλαμάτα θα αντιμετωπίσει και πάλι ανάλογο φαινόμενο, αν και απευκταίο.
Και το θέμα είναι ότι δε χρειαζόμαστε πλέον καταγραφή του προβλήματος, αλλά συγκεκριμένα έργα προστασίας.
Εκτός και αν αρκεστούμε στο πρόσφατο “ευχολόγιο” του περιφερειάρχη, όταν αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Αργολίδα» στο Ναύπλιο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων υπουργών.
Σύμφωνα με όσα είχε τονίσει, «σε μια εποχή ακραίων φαινομένων – και είδαμε όλοι τι συνέβη στην κοντινή μας Ισπανία – η Πελοπόννησος είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες περιοχές της χώρας όσον αφορά στον κίνδυνο πλημμυρών, με την Αργολίδα να περιλαμβάνει πολλές ευάλωτες περιοχές», υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για ένα συνολικό master plan και τη διεξαγωγή απαραίτητων αντιπλημμυρικών μελετών.
Ο περιφερειάρχης τόνισε πως απαιτούνται πόροι και ουσιαστική συμβολή από την Πολιτεία, ώστε η Πελοπόννησος να αναβαθμιστεί από μια περιοχή ευάλωτη σε φαινόμενα πλημμυρών σε μια ανθεκτική περιφέρεια, που προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες και προστασία των περιουσιών τους. “Ο στόχος είναι απλός: η αναβάθμιση και η ανθεκτικότητα της περιοχής” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προχωρούμε, λοιπόν, περιμένοντας το… master plan, και, εν τω μεταξύ, ό,τι ήθελε προκύψει; Ή όπως είπε και από τη Βουλή ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, “η αποφυγή μιας νέας τραγωδίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη μη επανάληψη παρόμοιων ακραίων συνθηκών”.
Α.Π.