Σειρά ερωτήσεων για σοβαρά θέματα καθημερινότητας και δημοτικών υποδομών τέθηκαν από την αντιπολίτευση στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, απόντος του δημάρχου, το βράδυ της Δευτέρας.
Πρώτο θέμα που τέθηκε από την επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Χάιδω Παναγιωτοπούλου, και συζητήθηκε έντονα, ήταν για το νερό και τις αλλεπάλληλες διακοπές υδροδότησης σε πόλεις και χωριά της Τριφυλίας. Συγκεκριμένα, η κα Παναγιωτοπούλου ζήτησε ενημέρωση για τους λόγους της διακοπής της υδροδότησης των πόλεων και των κοινοτήτων του Δήμου, για τις ενέργειες μέριμνας του Δήμου και της ΔΕΥΑ Τριφυλίας για την αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου, για τις διακοπές των παροχών των αντλιοστασίων λόγω οφειλών στη ΔΕΗ και, επίσης, αν έχει ανατεθεί σε μελετητή και σε ποιον η μελέτη της αλλαγής του δικτύου ύδρευσης στην Κυπαρισσία, που είναι με αμιαντοσωλήνες, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου κ. Λεβεντάκη και τις δηλώσεις του στις πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας του έτους 2024.
«Οι βρύσες στην Κυπαρισσία “τρέχουν” λάσπη. Τα ποτήρια νερού είναι καφέ. Δεν πάει άλλο. Περιμένουμε απαντήσεις ειλικρινείς και ακριβείς», είπε η κα Παναγιωτοπούλου και ρώτησε επίσης τι γίνεται στο Γλυκορρίζι με το νερό.
Σε παρέμβασή της η Κατερίνα Τσίγκανου, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, είπε ότι τα χρήματα που υπήρχαν στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΤ για μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Κυπαρισσίας, σε τροποποίηση προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΤ μεταφέρθηκαν σε εργασίες στην ΠΕ3 Κυπαρισσίας.
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Σώματος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, είπε στην κα Παναγιωτοπούλου ότι «η μελέτη αντικατάστασης του δικτύου της Κυπαρισσίας προχωράει», με εκείνη να τον ρωτά σε ποιον μελετητή έχει ανατεθεί και με τι ποσό, χωρίς ωστόσο να της δίδεται απάντηση.
Για δε τις διακοπές νερού, ο κ. Αυρηλιώνης είπε ότι «πανελλαδικώς υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν έχει βρέξει», ενώ συμπλήρωσε ότι γίνονται προσπάθειες από το λιγοστό προσωπικό της ΔΕΥΑΤ για αποκατάσταση των βλαβών που παρουσιάζονται. Επίσης, ανέφερε ότι «πληρώνονται κάποια τιμολόγια (σ.σ. ρεύματος των αντλιοστασίων στη ΔΕΗ) όπως πληρώνονταν…».
Η κα Παναγιωτοπούλου επέμεινε ρωτώντας σχετικά με την ανάθεση μελέτης αντικατάστασης του δικτύου Κυπαρισσίας με ποιον τρόπο έγινε και σε ποιον μελετητή.
Στη συζήτηση παρενέβη ο αναπληρωτής δήμαρχος, Αντώνιος Βλάχος, λέγοντας πως «έχει ανατεθεί η μελέτη», με την κα Παναγιωτοπούλου να ρωτά: «Πείτε μας σε ποιον έχει ανατεθεί» και τον κ. Βλάχο να της απαντά «σε γραφείο μελετητικό» και εκείνη να του λέει: «Έχει ανατεθεί να γίνει μελέτη σε μελετητικό γραφείο χωρίς να έχει γίνει ανάθεση;». Τότε ο κ. Βλάχος της είπε «γιατί να μην τον κάνει;», ενώ σε άλλο σημείο: «Μας κάνετε πολιτική με το νερό».
Σε παρέμβασή της η Σταματία Αλεξοπούλου είπε ότι «με το νερό και τα σκουπίδια κανένας δε θέλει να κάνει πολιτική. Και είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει δήμαρχος που να μη θέλει να έχει ο Δήμος του νερό και να μαζεύει τα σκουπίδια. Όμως, εδώ να κάνουμε κάποιες ενέργειες, να μαζέψουμε την κατάσταση».
Απαντώντας ο κ. Βλάχος μίλησε για χρηματοδότηση 150.000 ευρώ της ΔΕΥΑΤ και «θα προχωρήσουμε σε μελέτη για να κάνουμε τρεις γεωτρήσεις καινούργιες…», με την κα Αλεξοπούλου να σημειώνει ότι επί Δήμου Κυπαρισσίας το τότε ΙΓΜΕ είχε κάνει μελέτη και είχε υποδείξει χώρους – σημεία για γεωτρήσεις, αναφέροντας να κάνουν κάποια επαφή με το πρώην ΙΓΜΕ, με τον κ. Βλάχο να λέει ότι «το γνωρίζω, με τον Σαμπατακάκη. Μιλάει ο δήμαρχος…».
Στη συνέχεια της διαδικασίας, κατά την τοποθέτησή της η κα Αλεξοπούλου, που είχε θέσει και η ίδια θέμα για το νερό, επισήμανε την ανάγκη ελέγχου και εξασφάλισης της ποιότητάς του. Απαντώντας ο κ. Βλάχος ανέφερε πως, απ’ ό,τι ξέρει, γίνονται συνεχείς έλεγχοι και χλωρίωση.
Του Ηλία Γιαννόπουλου