Χρειάζεται πολυετής προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Παρόλο που το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, γιατί εκκρεμούν μέχρι το τέλος της χρονιάς ακόμα τέσσερις προγραμματισμένες παραστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, ήτοι σε Ναύπλιο, Κόρινθο και στο θεματικό Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής προβαίνουν σε έναν απολογισμό των δράσεών του:
«Η μέχρι τώρα διοργάνωση και υλοποίηση των δράσεων του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, σε Καλαμάτα, Τρίπολη και Σπάρτη, κέρδισε την αποδοχή και ανταπόκριση κοινού και θεατών κάθε ηλικίας:
-Παραστάσεις από 5 χώρες: Ισπανία, Αγγλία, Ελβετία, Πολωνία, Γερμανία, Ελλάδα
-Εξακτίνωση σε 7 πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου
-Συνεργασία με τα δύο άλλα μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ κουκλοθέατρου για την παρουσίαση ομάδων από το εξωτερικό
-Υποστήριξη από Πρεσβεία Ισπανίας και Ινστιτούτο Θερβάντες
-Διάκριση με το EFFE Label 2024-2025 των ευρωπαϊκών ποιοτικών φεστιβάλ τεχνών
-Συμμετοχή 45 εθελοντών που πλαισίωσαν τη διοργάνωση
-Συμμετοχή 42 σχολείων με 1.660 μαθητές που παρακολούθησαν τις πρωινές παραστάσεις και 960 θεατών τις απογευματινές σε δύο θεατρικές αίθουσες.
-Παρουσίαση δωρεάν παραστάσεων σε 300 μαθητές από 6 ειδικά σχολεία και 2 σχολεία με Ρομά μαθητές.
Πρέπει, ωστόσο, να σας αναφέρουμε και τις συνέπειες των δυσκολιών της φετινής διοργάνωσης, που εξάντλησαν τις δυνάμεις μας και μας οδηγούν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών μας να τεθεί το Φεστιβάλ σε πιο στέρεες βάσεις, για να συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται:
Ενώ λάβαμε 44 αιτήσεις συμμετοχής στο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, 22 θιάσων από Ελλάδα, και 22 από 9 χώρες της Ευρώπης και τον υπόλοιπο κόσμο, αποφασίσαμε να δεχτούμε 26 ομάδες.
-Χρειάστηκε να ακυρωθούν, όμως, οι συμμετοχές 8 ελληνικών ομάδων και 5 ξένων με τις οποίες είχαμε ήδη δεσμευθεί βάσει σχεδιασμού
-Δε στάθηκε δυνατό να υλοποιηθούν επαγγελματικά σεμινάρια και εργαστήρια κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, διότι ακυρώσαμε ένα 12ωρο εκπαιδευτικό εργαστήρι ενηλίκων
-Δε στάθηκε δυνατό να διοργανωθούν πολλές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους που είναι δωρεάν για τον κόσμο
-Χρειάστηκε να αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων σε κάποιες παραστάσεις, πράγμα που δε θα θέλαμε να επαναληφθεί στο μέλλον, γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια.
-Οι δυσκολίες προέκυψαν εξαιτίας της ελάχιστης οικονομικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού, που ήταν μικρότερη από 1/3 της περσινής (4.500 ευρώ).
Το συμπέρασμα στο οποίο έχουμε καταλήξει, από την εμπειρία μας με την εθελοντική ενασχόλησή μας στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, για να μπορέσει να συνεχίσει με επιτυχία και να ανθίσει βελτιούμενο συνεχώς, είναι ότι εκτός από την υποστήριξη χορηγών ιδρυμάτων ή μορφωτικών και πολιτιστικών ινστιτούτων χρειάζεται να έχει μια μόνιμη πλαισίωση μέσω πολυετούς προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε τα επόμενα Φεστιβάλ να υλοποιούνται σε νέες, πιο σταθερές και αποτελεσματικές συνθήκες.
Πρότασή μας προς τους αυτοδιοικητικούς και κρατικούς φορείς είναι να στηριχθούμε στο προηγούμενο της εξαετούς Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που υπέγραψε το 2022 το υπουργείο Πολιτισμού με το Δήμο Κιλκίς. Μέσω προγραμματικής σύμβασης το ΥΠ.ΠΟ. δεσμεύεται να χρηματοδοτεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς με το συνολικό ποσό των 180.000 ευρώ, ήτοι 30.000 ευρώ για κάθε διοργάνωση. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υποστήριξη των δράσεων του φεστιβάλ για την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στην περίπτωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, εφόσον ήδη το Φεστιβάλ υποστηρίζεται σταθερά από το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προτείνουμε την υπογραφή αντίστοιχης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας Πελοποννήσου, για το ίδιο ποσό, σε αναλογία για κάθε έτος 30.000 από το υπουργείο, 15.000 από το Δήμο Καλαμάτας και 15.000 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και την ένταξη αυτής της δράσης στον τομέα Θεάτρου της Κ.Ε. “Φάρις” και την ετήσια ανάθεση της υλοποίησης των διοργανώσεων του φεστιβάλ στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας.
Εκ μέρους της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας και της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε την προσφορά μας προβάλλοντας την τέχνη του κουκλοθέατρου και διοργανώνοντας τις δράσεις του φεστιβάλ, συνεχίζοντας τον αγώνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να προχωρήσει το αίτημά μας. Οι δυνάμεις μας είναι στη διάθεση της πόλης μας για να πετύχουμε από κοινού το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη συνέχεια της ανάπτυξης ενός θεσμού που γεννήθηκε μέσα από τις πολιτιστικές και εθελοντικές δυνάμεις της πόλης μας και αποτελεί πρόσθετη αξία για το πολιτιστικό προφίλ της. Ένας θεσμός που έχει πλέον αναγνωριστεί με ευρωπαϊκή διάκριση και προάγει μια τέχνη που πολλά έχει να προσφέρει στα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας».