Σε μια περίοδο που η λεκάνη της Μεσογείου βιώνει πρωτοφανείς προκλήσεις, ο πρόεδρος του Δικτύου RECOMED, Γιώργος Καραμπάτος, βρίσκεται στη Μάλτα, όπου το Δίκτυο Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων Μεσογείου διοργανώνει την ετήσια γενική συνέλευση των μελών του. Η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Μεσόγειο, η οποία, πέραν της πρωτοφανούς κλιματικής κρίσης που την καθιστά την ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή του πλανήτη, βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση.
Η συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, όπως έχει χαρακτηριστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τον ΟΗΕ, μέλη-κράτη της Ε.Ε. και πλήθος διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, έρχεται σε τραγική αντίθεση με τον πολιτισμό της ελιάς, το διαχρονικό σύμβολο ειρήνης της Μεσογείου και της συνύπαρξης των λαών της.
Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από πόλεις-μέλη του δικτύου, επιστήμονες, παραγωγοί και ειδικοί στον τομέα της ελαιοπαραγωγής από ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενισχύοντας το διάλογο και τη συνεργασία για:
-την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες
-την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών προσαρμοσμένων στις νέες κλιματικές συνθήκες
-την προώθηση του ελαιολάδου ως συμβόλου ειρήνης και συνύπαρξης των λαών
-την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού ως μοχλού βιώσιμης ανάπτυξης για τις μικρές αγροτικές κοινότητες
-την προώθηση βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας που αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία.
Στο πλαίσιο της συνάντησης θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από πόλεις-μέλη και θα καθοριστεί η στρατηγική δράσης του Δικτύου για το προσεχές έτος, με έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των ελαιοπαραγωγών περιοχών της Μεσογείου.
Η συμμετοχή στη γενική συνέλευση, εκτός από μια ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της ειρήνης στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ο ελαιοτουρισμός, ως μορφή υπεύθυνου τουρισμού, μπορεί να προσφέρει βιώσιμες λύσεις ανάπτυξης ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες, και να αναδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης.
Μάλιστα, με την ευκαιρία της συνάντησης ο κ. Καραμπάτος, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η γενική συνέλευση αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας των ελαιοπαραγωγικών πόλεων της Μεσογείου σε μια εποχή που η περιοχή δοκιμάζεται από την κλιματική κρίση και μια πρωτοφανή τραγωδία. Η ελιά, ως διαχρονικό σύμβολο ειρήνης στη Μεσόγειο, μας υπενθυμίζει ότι μόνο σε συνθήκες ειρήνης μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός και να φέρει ευημερία στους λαούς.
Ο ελαιοτουρισμός, ειδικότερα, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη βιώσιμης ανάπτυξης για τις μικρές αγροτικές κοινότητες της Μεσογείου, προσφέροντας νέες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης μέσω του υπεύθυνου τουρισμού.
Η ελαιοπαραγωγή στη Μεσόγειο δεν περιορίζεται στην παραγωγή ελαιολάδου, αλλά αποτελεί πρεσβευτή ειρήνης και συνεργασίας, συνδέοντας λαούς και πολιτισμούς μέσα από την εφαρμογή περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά υπεύθυνων προσεγγίσεων».