Έστω και τώρα να πέσουν κάποιες βροχές αναμένουν ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς στη Μεσσηνία, προκειμένου να σωθεί η φετινή σοδειά, με τα ελαιοτριβεία να έχουν ήδη βγάλει τις πρώτες ποσότητες ελαιολάδου.
Ελαιοτριβείς στη Μεσσηνία, μιλώντας στο «Θάρρος», περιγράφουν τα πρώτα στοιχεία από την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα. Ακόμη, όπως λένε, η ποιότητα δεν έχει επηρεασθεί τόσο, με αρκετές περιοχές να πηγαίνουν καλά, όμως είναι απαραίτητο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να βρέξει, διότι διαφορετικά δε θα επηρεασθεί μόνο ο καρπός, αλλά και τα ίδια τα δέντρα.
Αν συνεχισθεί, ωστόσο, η συγκομιδή αφυδατωμένων καρπών, θα υπάρξουν αρνητικά στοιχεία στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, επηρεάζοντας φυσικά την ποιότητά του.
Δύο κατηγορίες ελαιώνων
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι την Πέμπτη ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας του ελαιοτριβείου τους και οι αποδόσεις μέχρι στιγμής είναι μικρές. Όπως διευκρίνισε, φέτος οι ελαιώνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που αρδεύονται ή κρατούν κάποια υγρασία κι αυτούς που έχουν ελλειμματική ή καθόλου άρδευση. Ο καρπός στους ελαιώνες που δεν αρδεύονται, έχει συρρικνωθεί. «Σε ένα σακί με 50 κιλά, αν ο καρπός ήταν κανονικός, η ποσότητα θα ήταν διπλάσια, αυτό σημαίνει μείωση ποσότητας και υποβάθμιση ποιότητας. Είναι τελείως διαφορετικά όταν ο καρπός έχει τους χυμούς της», σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος.
Μάλιστα, διευκρίνισε, πως όταν στον καρπό υπερέχει σε όγκο ο πυρήνας από την ψίχα, τότε φτάνει στο σημείο το ελαιόλαδο που παράγεται να μην είναι κατάλληλο.
Για την περιοχή της Καλαμάτας, σημείωσε ότι οι ελαιώνες είναι μοιρασμένοι μεταξύ των δύο κατηγοριών, ενώ ιδιαίτερα από τη λειψυδρία έχουν επηρεασθεί καλλιέργειες στα ημιορεινά. Τα δε πεδινά κρατούν ακόμα λίγη υγρασία.
«Η τιμή, βέβαια, του προϊόντος πέφτει, γιατί αλλού υπάρχει υπερπαραγωγή. Η λειψυδρία δεν έχει πλήξει το ίδιο όλες τις μεσογειακές περιοχές. Στην Ισπανία, μάλιστα, συμβαίνει το αντίθετο», κατέληξε ο κ. Αντωνόπουλος.
Καλά χαρακτηριστικά
Με καλά χαρακτηριστικά βγαίνει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο ελαιοτριβείο της εταιρείας «Καρούμπαλης ΑΕ» στη Μάδενα, όπως μας είπε ο Δημήτρης Καρούμπαλης, αν και, όπως διευκρίνισε, δεν είναι ακριβώς αυτά που θα ήθελαν. «Μέχρι στιγμής βγάζουμε ελιές που είναι ακόμα πράσινες, είναι “ζωντανές”. Δεν ξέρω, βέβαια, τι θα γίνει έπειτα από δέκα ημέρες αν δε βρέξει. Κάποιες περιοχές έχουν ευνοηθεί, γιατί έπεσε λίγο νερό και βοηθήθηκαν τα δέντρα, ενώ σε κάποιες άλλες, σε υψόμετρο, υπάρχει πρόβλημα. Για να έχει άρωμα ένα λάδι, να είναι εύγεστο και με καλά οργανοληπτικά στοιχεία, πρέπει να έχει χυμούς ο καρπός. Είναι όπως ένα φρούτο: όταν είναι ξερό, δεν έχει ούτε γεύση ούτε ουσία. Αν ο καρπός έχει αφυδατωθεί κι έχουν μείνει το κουκούτσι και ο φλοιός, είναι λογικό το ελαιόλαδο που θα βγάλει να μην έχει αρώματα και να πάρει την οσμή του φλοιού και του κουκουτσιού», εξήγησε ο κ. Καρούμπαλης.
Σε ό,τι αφορά την απόδοση, σημείωσε ότι αυτή φέτος είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση με άλλες χρονιές και δεν υπάρχουν παράπονα: «Είμαστε λίγο καλυτέρα εμείς εδώ, γιατί είμαστε κάμπος και κρατάει λίγο υγρασία. Αν, όμως, δε βρέξει σύντομα, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα».
Καλή ποιότητα
Σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο είναι οι αποδόσεις και στη δική τους περιοχή, όπως μας είπε ο κ. Φίλιππος Μπογιατζής από το ελαιοτριβείο «Μπογιατζής Γεώργιος» της εταιρείας Πετροπούλου Ελένη και Σια ΟΕ στη Χώρα Τριφυλίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δε συμβαίνει το ίδιο και με την ποσότητα ελαιοκάρπου, η οποία είναι περιορισμένη.
«Η συλλογή καρπού είναι μικρή, αλλά η ποιότητα είναι ακόμα στη συντριπτική πλειοψηφία σε καλό επίπεδο. Εμείς εδώ στην περιοχή τελειώνουμε τώρα με τη μαυρολιά και σιγά σιγά θα μπούμε στην Κορωνέικη ποκιλία. Αν δε βρέξει σύντομα, θα είναι άσχημα τα πράγματα για την Κορωνέικη. Και πλέον δεν κινδυνεύει μόνο ο καρπός, αλλά και τα ίδια τα ελαιόδεντρα», κατέληξε ο κ. Μπογιατζής.
Της Βίκυς Βετουλάκη