Τέλος στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου έβαλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη διαγραφή του κ. Αντώνη Σαμαρά, την οποία χαρακτήρισε «δυσάρεστη, αλλά απαραίτητη». Οπως σημείωσε, αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού «ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα» κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη.
«Θα σας έλεγα ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ένας πρωθυπουργός που βίωσε το πιο σκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού και θα περίμενα από τον ίδιο σήμερα να κοιτάξει μπροστά και να μην αναπαράγει θεωρίες οι οποίες ουσιαστικά υπονομεύουν και το δικό μου κύρος και το κύρος του υπουργού Εξωτερικών, υπονομεύουν τον ίδιο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε.
«Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών».
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε επίσης για την τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή σχετικά με τη διαγραφή. «Διαφωνώ, θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης», είπε. Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να αποχωρήσουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ακολουθήσουν τον κ. Σαμαρά και υπογράμμισε ότι «έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας».
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τις προοπτικές στον ελληνοτουρκικό διάλογο, καθώς, όπως είπε, «η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας» και δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στη συζήτηση της μιας διαφοράς, καθώς η Τουρκία θέλει να βάλει και άλλα πράγματα προς συζήτηση. «Αν το καλό κλίμα στις προσωπικές σχέσεις κάποιοι το ερμήνευσαν ως ενδοτικότητα, τότε το λάθος είναι δικό τους», τόνισε. Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Τανάγρας και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι όσο βελτιώνονται τα δημόσια οικονομικά, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. «Από εκεί και πέρα, μπορούμε να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», κατέληξε.
«Ο προϋπολογισμός έχει 12 μειώσεις φόρων»
Σχετικά με τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2025, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει από τη μία πλευρά τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σταθερά δημόσια οικονομικά, με ένα χρέος το οποίο αποκλιμακώνεται. Γιατί τα λέω αυτά; Διότι αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε μια οικονομική πολιτική, η οποία τελικά προφανώς πρέπει να καταλήξει στους πολίτες με βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Και ο προϋπολογισμός αυτός έχει 12 μειώσεις φόρων, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν τις πολύ σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες έχουμε ήδη κάνει».
Πρόσθεσε επίσης πως «έχει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και ταυτόχρονα είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο από τα τρία κεφάλαια τα οποία θα ακολουθήσουν, γιατί θα ακολουθήσει και ο προϋπολογισμός του ’26 και του ’27, προκειμένου το ’27 να κριθούμε από τους πολίτες για το αν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στις κεντρικές δεσμεύσεις «ήμασταν απολύτως συνεπείς σε αυτά τα οποία είπαμε». Τόνισε πως «ο κατώτατος μισθός έχει πάει από τα 650 στα 830 ευρώ και θα πάει στα 950 ευρώ. Θα είμαστε απολύτως συνεπείς σε αυτή μας τη δέσμευση. Ο μέσος μισθός, αν ρωτάτε την εκτίμησή μου, θα ξεπεράσει και τα 1.500 ευρώ, που είναι ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσει για το 2027. Και αν δείτε μάλιστα τον μέσο μισθό της πλήρους απασχόλησης, γιατί στον μέσο μισθό υπάρχει και η πλήρης και η μερική απασχόληση, θα διαπιστώσετε ότι η πλήρης απασχόληση είναι και λίγο πάνω από τα 1.400 ευρώ ο μέσος μισθός για αυτούς που έχουν πλήρη απασχόληση και όχι μερική.
Για την επιδοματική πολιτική εξήγησε πως «έχουμε ένα σχέδιο τριετίας, και θέλω να επαναλάβω ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για τα χαμηλότερα εισοδήματα, πιστεύω ότι θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τριετίας και για τη μεσαία τάξη».
Rafale, F-35 και Belh@rra
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου βρίσκονται τα μαχητικά Rafale. Επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας αναφέροντας ότι «τα Rafale είναι ό,τι πιο σύγχρονο» και πως προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη των F-35, με 20 μαχητικά να βρίσκονται στην Ανδραβίδα έως το 2030.
Τόνισε ότι το 2025 αναμένεται να καθελκυστεί η πρώτη Belh@rra και σημείωσε πως η χώρα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός «αντιαεροπορικού θόλου» για μέγιστη προστασία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Οσο βελτιώνονται τα οικονομικά, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε.
ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκης
«Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί αν είναι έτοιμο να αναλάβει αυτόν τον θεσμικό και πολιτειακό ρόλο του, να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας», απάντησε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις που έφεραν τον Νίκο Ανδρουλάκη αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αυτό το οποίο με προβληματίζει πολύ είναι ότι οι αντιπροτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι παντελώς ατεκμηρίωτες, πρόχειρες, ακοστολόγητες και εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου», συμπλήρωσε, ενώ για τη συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη την Τετάρτη είπε ότι «είναι σημαντικό οι αρχηγοί των κομμάτων, πόσω μάλλον ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μπορούν να βρίσκονται κατ’ ιδίαν και να συζητούν και να ενημερώνονται κιόλας, ειδικά για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, ώστε να μην υπάρχει καμία ευκαιρία παρερμηνείας ή παρεξήγησης».
ΣΥΡΙΖΑ, Φάμελλος και Κασσελάκης
Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν θα αντιμετωπίζει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον Νίκο Παππά, απάντησε πως «προφανώς και όχι». «Ο κ. Φάμελλος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και κοινοβουλευτικός. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κανονικότητα: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι και βουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε.
Οσον αφορά το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη απάντησε: «Θα κριθεί κι αυτός από τους πολίτες. Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι κάτι το οποίο με αφορά ιδιαίτερα».
Πηγή: Η Καθημερινή