Οι γκρίζες ζώνες του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό

Οι γκρίζες ζώνες του νομοσχεδίου  για τον προσωπικό γιατρό

Υπερψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή

Σε μια δεύτερη προσπάθεια σύστασης του προσωπικού γιατρού προχωρά το υπουργείο Υγείας, με το σχετικό νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, να λειτουργεί ως «ανάχωμα» στα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι με αυτή τη ρύθμιση γίνεται προσπάθεια εξασφάλισης της πρόσβασης σε προσωπικό γιατρό στους πολίτες όλης της χώρας, προσφέροντάς τους δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια έρχεται για δεύτερη φορά, έπειτα από τη μη υλοποίηση του σχεδίου λόγω έλλειψης κινήτρων πριν από δυόμισι χρόνια.

Ωστόσο, η διαφορά στ συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μέχρι στιγμής, είναι ότι «ενεργοποιεί» δεκάδες ανειδίκευτους γιατρούς, δηλαδή αγροτικούς και ειδικευόμενους, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε επιστημονικό προσωπικό που παρατηρούνται πανελλαδικά. 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η απόφαση ένταξης ανειδίκευτων στο νομοσχέδιο των προσωπικών γιατρών πάρθηκε για τον εξής λόγο: για να λάβει η χώρα μας τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα πρέπει να έχουν εγγραφεί 8 εκατομμύρια πολίτες στο νέο σύστημα.

Μέχρι στιγμής μόνο 5 εκατομμύρια πολίτες (5.082.321) είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό, αλλά σ’ ένα μεγάλο ποσοστό ο γιατρός αυτός απέχει πολύ από τον τόπο κατοικίας τους. Συνεπώς, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ιατρικές τους ανάγκες, εξ ου και οι αγροτικοί που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές θα καλύψουν για διάστημα ενός έτους τα συγκεκριμένα κενά.