Π. Μαντάς για Αναπτυξιακό Νόμο: «Να γίνει δικαιότερη η κατανομή των κονδυλίων στις Περιφέρειες»

Π. Μαντάς για Αναπτυξιακό Νόμο: «Να γίνει δικαιότερη η κατανομή  των κονδυλίων στις Περιφέρειες»

«Από τα επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διαδικασίες προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα οποία αξιολογήθηκαν θετικά, κανένα δεν έλαβε τη σχετική έγκριση για τη χορήγηση ενίσχυσης».

Αυτό σημειώνει με παρέμβασή του ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, όσον αφορά στην παροχή κινήτρων μέσω του αναπτυξιακού νόμου για νέες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο κατανέμονται τα διαθέσιμα κεφάλαια στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Όπως επιπλέον τονίζει ο βουλευτής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβε για επενδυτικά σχέδια κάτω του 1 εκατ. ευρώ το 0% των κινήτρων που ήταν διαθέσιμα σε εθνικό επίπεδο (άμεσες ενισχύσεις ή φοροαπαλλαγές) για τον τουρισμό, ενώ για επενδυτικά σχέδια άνω του 1 εκατ. η Περιφέρεια απορροφά μόνο το 6% του συνόλου.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει, «περίπου το 50% των κινήτρων οδηγείται στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης», δυο περιοχές με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικό τομέα που ταυτόχρονα διαθέτουν «πλήθος επιχειρήσεων των οποίων τα επιχειρησιακά και οικονομικά μεγέθη ξεπερνούν σε σημαντικό βαθμό τα αντίστοιχα των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Κατά τον κ. Μαντά, αποτέλεσμα είναι «όλο και μεγαλύτερα ποσά ενισχύσεων να διοχετεύονται στις ήδη ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, ενώ άλλες περιοχές της χώρας οι οποίες προσπαθούν σταδιακά να αναπτύξουν αντίστοιχη επενδυτική δραστηριότητα, ουσιαστικά εξαιρούνται από τις κρατικές ενισχύσεις και τα ευεργετήματα του αναπτυξιακού νόμου, παραμένοντας σχεδόν αναπόδραστα στο περιθώριο».

Σύμφωνα με το βουλευτή, «είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί εκ νέου ο τρόπος που ακολουθείται για την κατανομή των ποσών των επιχορηγήσεων στις Περιφέρειες της χώρας», λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία όπως ο πληθυσμός μιας περιοχής, η αναπτυξιακή της υστέρηση, η ύπαρξη και λειτουργία κρίσιμων υποδομών κ.ά.

Παράλληλα, ζητά να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την έμπρακτη ενίσχυση της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω του αναπτυξιακού νόμου, τη δυνατότητα διεύρυνσης του ετήσιου προϋπολογισμού ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια, καθώς και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για αύξηση της αποτελεσματικότητας του νόμου, με στόχο να υπηρετούνται πληρέστερα οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ειδικά για τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.