Σε τροχιά αναβάθμισης η Μαρίνα της Πύλου

Σε τροχιά αναβάθμισης η Μαρίνα της Πύλου

Στην… «πρώτη εθνική» του επαγγελματικού γιότινγκ και της ιστιοπλοΐας επιχειρεί να παίξει η Ελλάδα, μέσα από το ριζικό λίφτινγκ που δρομολογείται στις μαρίνες σε κομβικές περιοχές του ελληνικού τουρισμού, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πύλος και η Αθηναϊκή Ριβιέρα (Άλιμος).

Πρόκειται για επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα μας, αλλά και στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

Την ίδια στιγμή, επιπλέον επενδύσεις θα υλοποιηθούν και σε άλλες μαρίνες, στο πλαίσιο δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προτάσεις άνω των 185 εκατομμυρίων ευρώ να έχουν ήδη κατατεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων» της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη».

«H ανάπτυξη των δικτύων μαρινών είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, Σταύρος Κατσικάδης, τονίζοντας πως δεν είναι απλά parking πολυτελών σκαφών αναψυχής. Έχουν, όπως λέει, σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση, καθώς για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται έξι άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ προσελκύουν τουρισμό υψηλού επιπέδου που πραγματοποιεί κατά μέσο όρο τετραπλάσιες δαπάνες σε σύγκριση με το μέσο τουρίστα.

Όφελος έχουν και οι τοπικές οικονομίες, καθώς για κάθε ένα ευρώ δαπανώνται 5-10 ευρώ στις τοπικές αγορές, ενώ αποδίδουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ και πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε ενοίκια σε ΕΤΑΔ και άλλους δημόσιους φορείς και 1% από τα έσοδά τους στους Δήμους.

Με «άρωμα» Costa Navarino η αναβάθμιση της Πύλου
Σε τροχιά αναβάθμισης εισέρχεται και η Μαρίνα Πύλου, μετά την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης για την ανάπτυξη και λειτουργία της στο νέο παραχωρησιούχο.

Ο νέος παραχωρησιούχος, που ελέγχεται από τις D- Marin και την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, εκτιμάται ότι θα υλοποιήσει τα επόμενα έτη επενδύσεις άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και της επιχειρησιακής ικανότητάς της.

«Η ανάπτυξη της Μαρίνας Πύλου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για το δίκτυο των μαρινών, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό ιστιοπλοΐας και yachting στη Μεσόγειο, αλλά και σε ένα σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά του θαλάσσιου τουρισμού», δήλωσε σχετικά η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης προβλέπει την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μαρίνας που θα προσφέρει υπηρεσίες yachting υψηλής ποιότητας.

Η νέα μαρίνα της Πύλου θα διαθέτει 130 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη από 8 μ. έως 30 μ. μήκος, χερσαίους χώρους που θα περιλαμβάνουν εμπειρίες αναψυχής και άλλες υπηρεσίες, εμπορικές χρήσεις, υπηρεσίες πάρκινγκ και επισκευής σκαφών.