Στα χαμηλά οι τιμές του ελαιολάδου παρά την καλή ποιότητα

Στα χαμηλά οι τιμές του ελαιολάδου παρά την καλή ποιότητα

Οι τελευταίες βροχές έσωσαν τουλάχιστον, τα ελαιόδεντρα

Εντός Καλαμάτας υπάρχουν ελαιοτριβεία που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και, μάλιστα, έχουν ταυτιστεί με τις συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.

Δύο από αυτά είναι το ελαιοτριβείο Βρυώνη, απέναντι από την Κεντρική Αγορά, και το ελαιοτριβείο Καρβέλη, στο τέρμα της οδού Καλλιπατείρας.

Όπως είναι λογικό, αυτή την περίοδο η δουλειά είναι στο ζενίθ, καθώς ο καλός καιρός επιτρέπει στους ελαιοπαραγωγούς να μαζέψουν τις ελιές τους.

Το «Θάρρος» επισκέφθηκε τα δύο συγκεκριμένα ελαιοτριβεία και μίλησε με τους ιδιοκτήτες για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Αυτό, δε, που τόνισαν ήταν πως η βροχή που έπεσε τις προηγούμενες μέρες, ήταν πολύτιμη. Ωστόσο, η χαμηλή τιμή και τα υψηλά μεροκάματα κάνουν την κατάσταση στο χώρο φέτος δύσκολη.

Ελαιοτριβείο Καρβέλη
Η κυρία Έφη Καρβέλη συνεχίζει στο τιμόνι του ομώνυμου ελαιοτριβείου, το οποίο λειτουργεί από το 1971. Όπως ανέφερε, η φετινή χρονιά είναι περίεργη, αφού δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, για να επισημάνει πως «θα μιλούσαμε για μια πολύ καλή παραγωγή, αν οι βροχές των προηγούμενων ημερών είχαν πέσει τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, όμως, το νερό δεν έπεσε τότε, με αποτέλεσμα κάποια ελαιόδεντρα να ξεραθούν και το 50% της παραγωγής να έχει χαθεί». Ωστόσο, το θετικό είναι ότι σώθηκαν τα δέντρα και έτσι θα παραμείνουν ζωντανά. Πλέον, σημείωσε, σπεύδουν οι παραγωγοί να μαζέψουν, έστω το λάδι της χρονιάς, και να σώσουν ό,τι σώζεται.

Σχετικά με τις τιμές, η κα Καρβέλη ανέφερε ότι είναι αρκετά χαμηλές, εκφράζοντας το φόβο ότι μπορεί να πέσουν κι άλλο. Κατά την ίδια, πρέπει να ανέβουν, διαφορετικά ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς θα χαθούν!

Όσον αφορά στην ποιότητα του ελαιολάδου, όπως πρόσθεσε, ευτυχώς είναι μέχρι στιγμής εξαιρετική, μιας και η οξύτητα δεν έχει ξεπεράσει τα 4/10.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα εργατικά χέρια που αντιμετωπίζει τόσο η δική της επιχείρηση όσο και οι παραγωγοί. Απεγνωσμένα, σχολίασε, ψάχνουν για εργάτες, αλλά δεν υπάρχουν, ενώ αν τελικά βρεθούν, τα μεροκάματα είναι στα ύψη. Εντούτοις, δεν υπάρχουν κι πολλές επιλογές, κι έτσι παρατηρείται το οξύμωρο η τιμή του ελαιολάδου να πέφτει, αλλά τα μεροκάματα να αυξάνονται.

Ελαιοτριβείο Βρυώνη
Συνεχιστής του ελαιοτριβείου της οικογένειας που λειτουργεί από το 1933 είναι ο κύριος Γιώργος Βρυώνης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι από τη στιγμή που έβρεξε, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Μέχρι τότε, πολλές ελιές ήταν σταφιδωμένες και το ελαιόλαδο που έβγαινε ήταν λίγο κατώτερο από άποψη ποιότητας.

Η περιοχή της Καλαμάτας, όπως είπε, είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές, όπου έχουν καταγραφεί ήδη μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, κι αυτό επειδή πολλά κτήματα με ελαιοδέντρα είναι ποτιστικά.

Μιλώντας για την ποιότητα του ελαιολάδου, σχολίασε ότι πλέον είναι πολύ καλή, αλλά οι τιμές χαμηλές. Από την πλευρά του, εκτίμησε ότι θα ανέβουν, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα φτάσουν τις περσινές.

Όσο για τα μεροκάματα, ανέφερε ότι αυτά είναι αυξημένα και κυμαίνονται από 60 έως 80 ευρώ, κάτι που προκαλεί προβλήματα στην όλη διαδικασία.

Κλείνοντας, κάλεσε τους παραγωγούς που ακόμα δεν έχουν αρχίσει την ελαιοσυγκομιδή να την καθυστερήσουν, προκειμένου να γίνει καλύτερη ελαιοποίηση και να έχουν πιο αρωματικά λάδια.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση