Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Καλαμάτας: Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει…

Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Καλαμάτας: Κάλλιο πέντε και στο χέρι   παρά δέκα και καρτέρει…

Η απόλυτη υλοποίηση ενός τεχνικού προγράμματος που εκπονεί ένας Δήμος, αποτελεί όνειρο απατηλό. Σημασία έχει να πραγματοποιείται ένας αριθμός από έργα που βοηθούν την καθημερινότητα του δημότη, αλλά και δίνουν έναν αναπτυξιακό τόνο στην περιοχή.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας συζητήθηκε το πρόγραμμα του 2025, το οποίο επισημαίνει την αναγκαιότητα ενός αριθμού έργων, με προϋπολογισμό περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό περιέχονται 125 συνεχιζόμενα έργα από το 2024 και 53 νέα έργα. Τα περισσότερα είναι αναγκαία. Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά θα υλοποιηθούν μέσα στο χρόνο. Εδώ υπάρχουν οι μεν και οι δε.

Η Δημοτική Αρχή τα ενέταξε για να τα υλοποιήσει στην πλειοψηφία τους, όπως υποστήριξε, ενώ οι μειοψηφίες και με τη βοήθεια των αριθμών (σ.σ. στο 13% έφτασε η υλοποίηση του προγράμματος την προηγούμενη χρονιά) άσκησαν έντονη κριτική, με την προσθήκη, μάλιστα, ότι επί της ουσίας τους δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των δημοτών.

Σε κάθε περίπτωση, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανάλογη κατάσταση, ο σοφός λαός μας δίνει τη λύση: Κάλλιο πέντε και στο χέρι… παρά δέκα και καρτέρει…

Οι μεν…
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, τόσο οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι όσο και ο δήμαρχος θεωρούν ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί. Συνοψίζοντας τις παρεμβάσεις κρατάμε τη θέση του δημάρχου, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε: “Σε μία περίοδο, επηρεασμένη από τις ιδιαίτερες συνθήκες της ενεργειακής κρίσης, ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίζει δυναμικά την πορεία του, το σχεδιασμό που υπάρχει, με στόχο την υπηρέτηση των αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής μας. Το υπό συζήτηση Τεχνικό Πρόγραμμα 2025, προϋπολογισμού περί τα 23 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί έναν πιλότο σε σχέση με τις παρεμβάσεις και τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 προφανώς και αποτυπώνει μία εικόνα που σήμερα υπάρχει, βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η πλειοψηφία του Τεχνικού Προγράμματος, αφορά είτε συνεχιζόμενα έργα είτε έργα που αντλούν πόρους από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και αυτή τη στιγμή σαφέστατα δεν υπάρχει συγκεκριμένο αναπτυξιακό εργαλείο για την αυτοδιοίκηση, όπως π.χ. το Αντ. Τρίτσης II.

Ο Δήμος είναι ένας και κρίνεται συνολικά για το αποτέλεσμα. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2025 είναι ένα τμήμα των όσων υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν.

Καθώς σε αυτό κανείς πρέπει να προσθέσει ένα εξόχως και αναπτυξιακό Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, που επίσης ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ, του ΦοΔΣΑ με τρία σημαντικά έργα για λογαριασμό του Δήμου, της ΚΤΥΠ ΑΕ με 6-7 έργα, του Συνδέσμου Ύδρευσης, αλλά και χρηματοδοτήσεις που διεκδικούμε απευθείας από την Ε.Ε., ένα νέο κεφάλαιο που άνοιξε λόγω της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Πόλεων.

Αλλά και έργα που υλοποιούνται και αφορούν στην πόλη και το Δήμο μέσω του υπουργείου Υποδομών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν, να βελτιώσουν και να θωρακίσουν τις υποδομές.

Μία προσπάθεια δυναμική, που θα κληθούμε πολλές φορές μέσα στο επόμενο έτος να τροποποιήσουμε, καθώς θα έρχονται νέα έργα, νέες χρηματοδοτήσεις να προστεθούν σε αυτό.

Το Τεχνικό πρόγραμμα κάθε Δήμου αντικατοπτρίζει τη συνεργασία, την ετοιμότητα και τη διεκδίκηση της κάθε Δημοτικής Αρχής. Και επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια, θα δώσω μερικά στοιχεία: Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Καλαμάτας 2019-11.300.000 ευρώ, Τεχνικό Πρόγραμμα 2021-19.600.000 ευρώ, Τεχνικό Πρόγραμμα 2023-18.000.000 ευρώ, Τεχνικό Πρόγραμμα 2025-23.000.000 ευρώ, Τεχνικό Πρόγραμμα ΔΕΥΑ Καλαμάτας 2019- 9.100.000 ευρώ, Τεχνικό Πρόγραμμα 2021- 22.600.000 ευρώ, Τεχνικό Πρόγραμμα 2024- περίπου 40.000.000 ευρώ.

Συνοψίζοντας θα πω ότι στο Δήμο μας υλοποιούνται έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Δίνοντας έμφαση στην πόλη και τα χωριά σε όλους τους τομείς, καθαριότητα, πράσινο, συντηρήσεις υποδομών, στην αναβάθμιση των σχολείων μας, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στους χώρους πολιτισμού, στις βασικές υποδομές. Κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις”.

Οι δε…
Στα παραπάνω υπήρξε και σοβαρός αντίλογος. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνέχεια του προηγούμενου, με έργα, κυρίως, διαχειριστικού χαρακτήρα. Αν η προηγούμενη διοικητική 5ετία είναι βαθμός σύγκρισης και για το μέλλον, τότε η Δημοτική Αρχή δεν περνάει τη βάση.

Σχολίασε ότι δεν υλοποιήθηκαν έργα από μια σειρά χρηματοδοτικών προγραμμάτων, δε δόθηκε η πρέπουσα σημασία στη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, στο πρόγραμμα απουσιάζουν έργα κοινωνικής μέριμνας, χωροταξικής ανάπτυξης, μέριμνας για τον πρωτογενή τομέα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Χριστίνα Καντζιλιέρη, υποστήριξε ότι όλα γίνονται για τον τουρισμό με αναπλάσεις της… κακιάς ώρας, ενώ απουσιάζουν έργα αντιμετώπισης των προβλημάτων στη σχολική στέγη, στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου, σε παρεμβάσεις που ελαχιστοποιούν τον αβίωτο βίο των πολιτών.
Α.Π.