Θετικά εξελίσσεται η εξέταση αντιρρήσεων στη Μεσσηνία

Θετικά εξελίσσεται η εξέταση  αντιρρήσεων στη Μεσσηνία

Ολοκληρώνει το έργο της η Επιτροπή για Καλαμάτα – Μάνη, ακολουθούν οι υπόλοιπες, πλην μίας

Θετικά είναι τα μηνύματα από την εξέταση των αντιρρήσεων που έχουν καταθέσει πολίτες για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία, καθώς οι πέντε επιτροπές (πλην μίας) έχουν προχωρήσει σημαντικά το έργο τους. Μάλιστα, όπως μας είπε ο δασολόγος, αρμόδιος προϊστάμενος του τμήματος για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, η δεύτερη επιτροπή, που έχει αρμοδιότητα εξέτασης των αντιρρήσεων σε Καλαμάτα και Μάνη, σύντομα ολοκληρώνει το έργο της.

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα μέσα στον επόμενο χρόνο, σίγουρα μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της εξέτασης των αντιρρήσεων στη Μεσσηνία.

Πρόοδος εξετάσεων

Η πρώτη επιτροπή εξετάζει ενστάσεις που εμπίπτουν στη χωρική αρμοδιότητα του Δασαρχείου Κυπαρισσίας, εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει κανονικά, έχει εξετάσει πολλούς φακέλους αντιρρήσεων, όμως έχει αρκετό όγκο ακόμα.

Η δεύτερη επιτροπή έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή των Δασονομείων Καλαμάτας και Αλαγονίας και περιλαμβάνει την περιοχή της Μάνης.

Όπως σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος, αυτή η επιτροπή τελειώνει το έργο της και σύντομα αναμένεται να ολοκληρώσει την εξέταση όλων των αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί.

Η μόνη επιτροπή που έχει παρουσιάσει σημαντική καθυστέρηση, ενώ δεν έχει συνεδριάσει τους τελευταίους μήνες, είναι η τρίτη, που έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Μελιγαλά και επιπλέον τη χωρική αρμοδιότητα των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδρούσας, Ιθώμης και Τρικόρφου του Δήμου Μεσσήνης.

Σε αυτή την επιτροπή εξ αρχής υπήρχαν προβλήματα, καθώς δύο φορές έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος που είχε αναλάβει.

Γεωγραφική αναδιάρθρωση

Η τέταρτη επιτροπή έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Πύλου και την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Η δε πέμπτη επιτροπή έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Μεσσήνης, πλην των περιοχών των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδρούσας, Ιθώμης και Τρικόρφου του Δήμου Μεσσήνης. Και σε αυτήν την επιτροπή έχουν εξετασθεί αντιρρήσεις από αρκετές Κοινότητες.

Ο κ. Αγγελόπουλος παρατήρησε ότι με την ολοκλήρωση του έργου κάποιας επιτροπής θα γίνει γεωγραφική αναδιάρθρωσή τους, προκειμένου να βοηθηθεί το έργο των υπολοίπων, χρονικά η υλοποίηση συνολικά του έργου «να έρθει πιο κοντά» και να βοηθηθούν επιτροπές που έχουν ακόμα αρκετό έργο, όπως για τις περιοχές της Τριφυλίας και της Άνω Μεσσηνίας.

Αν δεν υπάρξουν προβλήματα κατά την εξέταση των αντιρρήσεων ή δε μετατραπούν πολλά πρόδηλα σφάλματα σε αντιρρήσεις, τότε εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του 2025 είναι αρκετός ο χρόνος για να ολοκληρωθεί το έργο.

Πάντως, πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στάθης Σταθόπουλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού», ανακοίνωσε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για να φτάσει η εξέταση των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες από το 30 στο 80% έως το τέλος του 2025.

Της Βίκυς Βετουλάκη