Το παζλ των εισαγγελικών ερευνών

Το παζλ των εισαγγελικών ερευνών

Η κατεπείγουσα έρευνα, που διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη τις προηγούμενες μέρες, 21 μήνες μετά την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, έρχεται σε συνέχεια μιας ακόμα δημοσιογραφικής αποκάλυψης, εν προκειμένω ότι δεν είχε παραδοθεί το βιντεοληπτικό υλικό για τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στο σταθμό της Θεσσαλονίκης. Ο κατάλογος των εισαγγελικών ερευνών μακρύς, πολλές εξ’ αυτών για παραλείψεις και ολιγωρίες. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες.

1.3.2023: Ξεκινά η έρευνα, ο τότε εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκος αναθέτει την εποπτεία των ερευνών στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Στ. Δασκαλόπουλο, παραγγέλλοντας τη διερεύνηση προς κάθε κατεύθυνση και την απόδοση ποινικών ευθυνών όπου και αν ανήκουν.

6.3.2023: Ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει από τον τότε Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκο την προτεραιοποίηση των σχετικών με την τραγωδία υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνει, στο υψηλότερο ανακριτικό επίπεδο. Πράγματι, στις 10 Μαρτίου η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας εγκρίνει την αναβάθμιση της έρευνας και ορίζει δύο εφέτες ειδικούς ανακριτές.

19.6.2023: Παραδίδεται στον Εφέτη ανακριτή το πολυσέλιδο πόρισμα που αναφέρεται σε απουσία συστημάτων ασφαλείας και ανθρώπινων λαθών. Έχουν ήδη ασκηθεί από τα τέλη Μαΐου οι πρώτες ποινικές διώξεις κατά στελεχών του ΟΣΕ.

8.2.2024: Με κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι. Κλάπα και η εισαγγελέας Γ. Αδειλίνη, διαψεύδουν δημοσιεύματα περί παραλείψεων στις δικαστικές έρευνες για τα Τέμπη, επισημαίνουν πως έχουν διωχθεί 31 άτομα και ότι διαφαίνεται η εκδίκαση της υπόθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

26.2.2024: Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου και αναφορές στην Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη παραγγέλνει στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σ. Αποστολάκη, να ερευνηθεί και να απαντηθεί κάθε ερώτημα των συνηγόρων και των συγγενών των θυμάτων «συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών τους για τα αίτια της πρόκλησης έκρηξης πυρός, την ύπαρξη διάφορων εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στο χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων».

28.2.2024: Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας ασκούνται διώξεις κατά 4 προσώπων για την διαμόρφωση του χώρου της τραγωδίας, το «μπάζωμα».

15.3.2024: Η Εισαγγελέας Λάρισας ζητά από το ΕΜΠ να συνταχθεί μελέτη για τα αίτια του δυστυχήματος. Οκτώ μήνες μετά το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί.

24.3 2024: Με τίτλο «Μονταζιέρα στα Τέμπη», το «Βήμα» αποκαλύπτει αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη τη νύχτα της τραγωδίας, εδώ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Π. Τερεζάκης θα ανακοινώσει  λίγες μέρες μετά πως το ηχητικό υλικό, που παραδόθηκε, δεν ήταν παραποιημένο και θα αναγνωρίσει πως ότι μεταδόθηκε ήταν τμήματα των συνομιλιών.

18.4.2024: Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη παραγγέλνει τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας για την εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας που εξέδωσε απορριπτική διάταξη επί της ουσίας για τους καταγγελθέντες, μετά από μήνυση συγγενούς, υπουργούς χωρίς να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή. Στις 22 Απριλίου η αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας κάνει δεκτή την προσφυγή του πατέρα θύματος κατά της απορριπτικής απόφασης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας και ζητά στοιχεία κρίνοντας ως «αυθαίρετη παρέμβαση» την εκχωμάτωση και το «μπάζωμα».

24.10.2024: Ενάμιση χρόνο μετά, η Εισαγγελία Λάρισας ζητά από τη Χημική Υπηρεσία Λάρισας να ληφθούν δείγματα σιλικόνης από τους μετασχηματιστές των τρένων, που βρίσκονται πλέον στη θέση Κουλούρι στη Λάρισα για να μεταφερθούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, που ωστόσο έχει αναλύσει από τον Μάιο 2023 τα έλαια σιλικόνης.

Πηγή: kreport.gr