“Τσικιμπόμ” στούντιο: Εκεί που το παιχνίδι συναντά την παιδική δημιουργικότητα…

“Τσικιμπόμ” στούντιο: Εκεί που το παιχνίδι συναντά την παιδική δημιουργικότητα…

Σύμφωνα με ένα σαιξπηρικό απόφθεγμα, σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα. Ίσως κι αυτός να είναι ένας από τους λόγους που η Ελένη Χρηστίδου και ο Πάνος Ταντής, όταν πριν από χρόνια αποφάσισαν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους και να μετεγκατασταθούν στην Καλαμάτα, όντας και οι δυο τους καλλιτέχνες, έθεσαν στο επίκεντρο την παιδική δημιουργικότητα μέσω βιωματικών εργαστηρίων μουσικής και θεάτρου.

Κάπως έτσι συστήθηκε στην πόλη ένα πολύ ιδιαίτερο στούντιο θεάτρου, μουσικής και παιχνιδιού για παιδιά όλων των ηλικιών, το οποίο πλέον έχει αποκτήσει το δικό του κοινό, καλλιεργώντας την καλλιτεχνική παιδεία από πολύ μικρές ηλικίες. Όπως λένε, άλλωστε, και οι ίδιοι: «Η επιλογή μας έγινε, ακριβώς, επειδή πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να βάλουμε το λιθαράκι μας για έναν καλύτερο κόσμο».

Με αφορμή τη στέγαση του «Τσικιμπόμ» σε ένα στενό δρομάκι του Ιστορικού Κέντρου, που ολοένα και «ανθίζει», απευθυνθήκαμε στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα, για να μας περιγράψουν την καλλιτεχνική τους δράση στην πόλη.

-Πότε και πώς ξεκινά η διαδρομή του «Τσικιμπόμ» στην πόλη της Καλαμάτας;

Η διαδρομή των Τσικιμπόμ (Ελένη Χρηστίδου και Πάνος Ταντής) ξεκινά από την Αθήνα το 2013 με θεατρικό παιχνίδι σε δημοτικά σχολεία και ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής, και συνεχίζει στην πόλη της Καλαμάτας από το χειμώνα του 2015, όταν μετοικίσαμε λόγω της ανάγκης για αποκέντρωση, επαφής με τη φύση και αναζήτησης καλύτερων συνθηκών για να μεγαλώσουμε το παιδί μας.

Από τις πρώτες συνεργασίες ήταν αυτή με το νηπιαγωγείο της Λιλιπούπολης με θεατρικό και μουσικό παιχνίδι, διαδραστικά δρώμενα, πρωτότυπες μουσικές και θεατρικά για τις παραστάσεις του σχολείου.

Παράλληλα, ήρθε η συνεργασία μας με την ΚοινΣΕπ «Πράματα και Θάματα» και η γνωριμία μας με την ηθοποιό και θεατρολόγο Καλλιρόη Βελέντζα και το Θέατρο Νηπιαγωγείο, ένα χώρο με φρέσκιες ιδέες και πολύ μεράκι, όπου παρουσιάσαμε το πρώτο μας θεατρικό έργο για παιδιά «Ξεκινάμε από την αρχή», όπως και άλλες μουσικοθεατρικές παραγωγές, παιδικές και ενήλικες («Η μπάντα του δάσους», «Στις βάρκες» κ.ά.). Αρχίσαμε να γνωριζόμαστε με τα σχολεία, να κάνουμε παραστάσεις, δρώμενα και μαθήματα μουσικής στα παιδιά της πόλης. Σημαντική ήταν επίσης η συνεργασία της Ελένης με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στην παράσταση «Το μαργαριτάρι του κόσμου».

Μετά ήρθε η περίοδος του κορωνοϊού… Δυσκολευτήκαμε πολύ εκείνη την περίοδο. Μετά την πολύμηνη προετοιμασία της καινούριας παράστασης «Η Βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Δρίτσα, και ενώ είχαμε ήδη κλείσει περιοδεία σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, αναγκαστήκαμε –όπως πολλοί- να κάνουμε ένα διάλειμμα…

Παρ’ όλα αυτά, την ίδια περίοδο βρήκαμε χρόνο να ασχοληθούμε με το βίντεο και την τεχνική του chroma keying, και έτσι δημιουργήσαμε μια μίνι εκπομπή στο youtube, το «Τραλαλοχώρι». Παράλληλα, στα μαθήματα μουσικής αρχίσαμε να φτιάχνουμε τη δική μας μέθοδο εκμάθησης με δύο ή τρία παιδιά ταυτόχρονα –σαν μπάντα- μιας και υπήρχε η ανάγκη της επαφής, αλλά σε μικρές ομάδες.

Από το φθινόπωρο του 2022 οι Τσικιμπόμ, έπειτα από τουλάχιστον είκοσι χρόνια πορείας, βρήκαν έναν πανέμορφο χώρο να στεγάσουν τα όνειρά τους, το Τσικιμπόμ studio. Εκεί, πέραν των μαθημάτων μουσικής με τη νέα μας μέθοδο, πραγματοποιούμε παραστάσεις, βιωματικά εργαστήρια, μουσική με ευπαθείς ομάδες, μουσικοθεατρικά δρώμενα, πάρτι και πολλά άλλα!

Tα τελευταία δύο χρόνια νέα πνοή στην ομάδα έχει δώσει η συνεργασία με την Ηρώ Θεοδώρου και την ομάδα «Κόκου μουκλό». Μαζί κάνουμε παραστάσεις κουκλοθεάτρου, παιδικού θεάτρου και μουσικής στο χώρο μας, αλλά και σε σχολεία, Δήμους, φεστιβάλ. 

-Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο «στήσιμο» αυτού του εγχειρήματος στην περιοχή;

Ήταν μια νέα αρχή για εμάς η Καλαμάτα, ήταν μια νέα ζωή. Σίγουρα ανεβάσαμε το επίπεδο διαβίωσής μας από αρκετές απόψεις, αλλά επαγγελματικά έπρεπε να «στηθούμε» από την αρχή. Έπρεπε να δώσουμε ενέργεια και κόπο για να ενταχθούμε και να εδραιωθούμε, αλλά ευτυχώς μιλάμε για μία ευρωπαϊκή και ανοιχτόμυαλη πόλη. Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς και το κάνεις με μεράκι, η δουλειά σου θα εκτιμηθεί, κι έτσι συνέβη και με ‘μας.

-Δίνοντας έμφαση στα βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια γύρω από τη μουσική και το θέατρο, θα λέγατε ότι μπορούν να παίξουν ρόλο στη γενικότερη καλλιέργεια ενός παιδιού;

Η επιλογή να ασχολούμαστε τόσα χρόνια με ομάδες παιδιών, να παίζουμε μαζί τους, να κάνουμε θέατρο, να τα μαθαίνουμε μουσική έγινε ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να βάλουμε το λιθαράκι μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Σίγουρα επηρεάζει θετικά την καλλιέργεια των παιδιών η βιωματική μάθηση, το ομαδικό παιχνίδι, η παρακολούθηση μιας παράστασης φτιαγμένης με αισθητική και μεράκι. Το να μαθαίνει μουσική ένα παιδί με μια ομάδα, να ακούει τον άλλον και να τον σέβεται, να μοιράζεται σκέψεις, συναισθήματα, να εκθέτει τον εαυτό του, να νιώθει ελεύθερο να επιλέξει, έχει πολλά και σπουδαία οφέλη! Όλα τα παραπάνω έχουν αποδειχθεί πλέον και από επιστημονικές έρευνες και πειράματα και υπάρχει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία πάνω στο θέμα.

Φυσικά, παίζει ρόλο η κατάρτιση των δασκάλων, η διάθεσή τους να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου και να αφουγκράζονται τα θέλω και τις ανάγκες των παιδιών.

-Τι αποκομίζετε σε προσωπικό επίπεδο από την καθημερινή σας συναναστροφή με τα παιδιά;

Η επαφή με τα παιδιά χαρίζει ζωή, παίρνουμε δύναμη από το χαμόγελό τους και το εννοούμε, το βιώνουμε καθημερινά! Παρόλο που είναι μία αρκετά κουραστική εργασία που απαιτεί πολλή ενέργεια, τα παιδιά μάς την επιστρέφουν απλόχερα και πολλαπλασιασμένη. Είναι μαγικό! Επίσης πιστεύουμε ότι μας δίνει νεότητα… Τώρα που έχουμε φτάσει στα σαράντα και αρχίζει να αλλάζει κάπως η οπτική του χρόνου, αισθανόμαστε ότι τα παιδιά δε μας αφήνουν να μεγαλώσουμε! Μας κρατάνε κοντά τους, εκεί που και εμείς ήμασταν κάποτε. Είναι πανέμορφο αυτό!

-Θεωρείτε ότι τέχνες όπως είναι η μουσική και το θέατρο μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγές έκφρασης, ακόμη και σε πολύ νεαρές ηλικίες παιδιών;

Η τέχνη είναι σύμφυτη με τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος γεννιέται καλλιτέχνης! Στόχος μας ως δάσκαλοι και γονείς είναι να γινόμαστε «ξεναγοί», να απλώνουμε μονοπάτια μπροστά στα παιδιά, να δίνουμε ερεθίσματα και να τα αφήνουμε να επιλέγουν και να εκφράζονται ελεύθερα! Αυτή είναι και η βασική αρχή της μουσικής μεθόδου Τσικιμπόμ, ο αυτοσχεδιασμός, ο πειραματισμός και η ελεύθερη έκφραση!

Θεωρούμε πως το πιο σημαντικό για ένα παιδί είναι να βρει από νωρίς το πεδίο να εκφραστεί, να βιώσει την αποδοχή από την ομάδα, να παίξει και μετά έρχεται η μάθηση. 

-Πώς θα χαρακτηρίζατε το συνολικό πολιτιστικό προϊόν της Καλαμάτας;

Η Καλαμάτα είναι μια σύγχρονη πόλη, η οποία χρόνια τώρα ευημερεί και πολιτιστικά. Αξιόλογοι φορείς και άνθρωποι με ανησυχίες ασχολούνται με τις τέχνες, το θέατρο, τη μουσική, το ντοκιμαντέρ, το χορό και υπάρχει η συμπαράσταση και η στήριξη από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Νιώθουμε τυχεροί που συμβαίνουν τόσο σημαντικά δρώμενα και φεστιβάλ στην πόλη μας. Θεωρούμε ότι παράγεται σπουδαίο πολιτιστικό έργο, που ανάλογό του δε νομίζουμε πως συμβαίνει σε άλλη επαρχιακή πόλη της Ελλάδας.

-Προγραμματίζετε κάτι προς παρουσίαση στο ευρύ κοινό για το επόμενο διάστημα;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε ένα διαδραστικό δρώμενο με τους ωφελούμενους του Κήπου της Λυσσούς, μία ακόμη πολύ σημαντική δομή της πόλης με ιδιαίτερο έργο. Με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού θα πραγματοποιήσουμε στο πάρκο των σιδηροδρόμων, στις 24 Νοεμβρίου, ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο που στήθηκε με τα παιδιά του Κήπου, το οποίο θα πλαισιωθεί με τα καλλιτεχνικά τους εργαστήρια ραπτικής και κεραμικής.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον, αξίζει να το παρακολουθήσει ο κόσμος και να στηρίξει τη μεγάλη προσπάθειά τους!

Επίσης, ετοιμάζουμε με την Ηρώ Θεοδώρου τη χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση με κούκλες «Ο Τρακατρούκας» της ομάδας Κόκου Μουκλό, η οποία θα παίζεται από το Δεκέμβρη στο Tsikibom Studio, τις καθημερινές τα πρωινά για τα σχολεία και τα Σάββατα το απόγευμα για το κοινό, αλλά και μουσικοθεατρικές δράσεις για την κεντρική μας πλατεία, σε συνεργασία με τη «Φάρις», για την περίοδο των Χριστουγέννων. Στις 22/12 και 29/12 το μεσημέρι, από 12.00 έως 1.30, θα είμαστε εκεί να παίξουμε, να γιορτάσουμε και να τραγουδήσουμε κάλαντα με τα παιδιά!

-Τι σημαίνει το Τσικιμπόμ για εσάς;

Εν πρώτοις το Τσικιμπόμ προέκυψε από ρυθμικό τραγουδάκι ταχταρίσματος της κόρης μας όταν ήταν βρέφος… Τσίκι τσίκι μπομ. Τσίκι τσίκι μπομ, Τσίκιτσίκι τσίκι τσίκι τσίκι τσίκι μπομ… (γέλια…)

Της άρεσε και μας άρεσε πολύ, οπότε το κρατήσαμε για όνομα της ομάδας μας!

Τσικιμπόμ πλέον για εμάς θα πει ακόμη…

Τ ραγούδια Τρέλα Τρυφερότητα

Σ εβασμός Συντονισμός Συναισθήματα

Ι σορροπία Ικανοποίηση Ίασις

Κ αλοσύνη Κέφι Καλή καρδιά

Ι διορρυθμία ιδιαιτερότητα

Μ ουσική

Π αιχνίδι Πειραματισμός

Ο μάδα Όνειρα

Μ ε λι νά κι!

Της Χριστίνας Μανδρώνη