«Δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιείται από τον πρωθυπουργό και από τους υπουργούς της κυβέρνησης μόνο ως άλλοθι όταν έχουμε φυσικές καταστροφές και την ίδια στιγμή να μη γίνεται τίποτα για να αντιμετωπιστεί αυτή η νέα πολύ δύσκολη πραγματικότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή λόγω της ανομβρίας.
Αφού θύμισε ότι η συζήτηση για την αναγκαία αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες ξεκίνησε το 2020, με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη, να κάνει «έρευνα αγοράς» για την ιδιωτική αντασφάλιση, λέγοντας ότι «για την κυβέρνηση της Ν.Δ. όλες οι λύσεις οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα» και ότι ο προηγούμενος υπουργός κ. Αυγενάκης τον Αύγουστο του 2023 δήλωνε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή θα ήταν η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, κατέληξε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και το «μάρμαρο» πληρώνει ο Έλληνας αγρότης. Το πληρώνουν οι παραγωγοί που βιοπορίζονται από το ελαιόλαδο. Το πληρώνει η μέση οικογένεια που περιμένει να ζήσει από αυτό το εισόδημα».
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον υφυπουργό κ. Σταμενίτη να απαντήσει συγκεκριμένα «τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο άμεσα, σήμερα, για να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, που έχουν δει την παραγωγή τους να καταστρέφεται και τι θα κάνει μεσοπρόθεσμα, έτσι ώστε το σύστημα των αποζημιώσεων να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Συγκεκριμένα, με χρονοδιάγραμμα και χρηματοδοτήσεις…».
Στη δευτερολογία του και αφού ο αρμόδιος υφυπουργός ουδόλως δεσμεύτηκε για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ο κ. Χαρίτσης τόνισε το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγωνία του για τους ελαιοπαραγωγούς, αναφερόμενος σε επιστολές και ψηφίσματα των συλλογικών φορέων της Μεσσηνίας – τα οποία κατέθεσε προκειμένου να καταχωρηθούν στα πρακτικά της Βουλής -, κάνοντας ειδική μνεία στα στοιχεία του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων που μιλά για ζημιές στην ελαιοπαραγωγή που φτάνουν στο 60%, με την ίδια περίπου εικόνα να εμφανίζεται σε Λακωνία, Κρήτη, Στερεά και τις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές.