Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε μία ακόμη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας, Γιάννη Λαμπρόπουλου, ξεκαθαρίζει ότι η μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματολογικών συνθηκών δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
Ειδικότερα, στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, αναφέρει: «Η μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικών συνθηκών δεν αποτελεί ασφαλιστικά καλυπτόμενο κίνδυνο, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για τις γεωργικές ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ.
Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.
Ωστόσο, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρακολούθησαν την εξέλιξη των καλλιεργειών για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητο, η Πολιτεία θα διερευνήσει την ύπαρξη διαθέσιμου μέσου εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και εφόσον αυτό εξευρεθεί, θα ενισχυθούν οι καλλιέργειες».
Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι το υπουργείο χρησιμοποιεί… διπλή γλώσσα για το συγκεκριμένο θέμα. Και τούτο, γιατί απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση βουλευτή Λέσβου σημείωνε: «Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΑΑΤ επιβεβαίωσε ότι ο ΕΛΓΑ και η ΔΑΟΚ έκαναν ελέγχους και προκύπτει ότι υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω ξηρασίας και ανομβρίας».
Και πρόσθετε: «Το πρόβλημα έχει να κάνει με συρρίκνωση και αφυδάτωση του ελαιοκάρπου και ξήρανση της κόμης. Οι απώλειες αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Θα διερευνήσουμε όμως την ύπαρξη άλλου εργαλείου, εφόσον πληρούνται οι δημοσιονομικές και θεσμικές προϋποθέσεις για ΚΟΕ ή αποζημίωση λόγω ξηρασίας μέσω εργαλείων από την Ε.Ε.
Ωστόσο πριν από τη λήξη της συγκομιδής δε γίνεται να έχουμε σαφή εικόνα. Αυτό θα γίνει αρχές του 2025. Θα κάνουμε καθετί να ενισχύσουμε τους παραγωγούς. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της παραγωγής ελαιοκάρπου στη Λέσβο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία τους πρώτους μήνες του 2025. Τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιλογή του χρηματοδοτικού εργαλείου που θα στηρίξει τους παραγωγούς για τη στήριξη της ελιάς».