Επί επτά χρόνια η Λίντα Καπετανέα πήρε στα χέρια της το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και κατά γενική ομολογία του έδωσε εξωστρέφεια και άλλη υπόσταση.
Έτσι, η ανάρτησή της το πρωί του Σαββάτου ότι αποχωρεί, έφερε έκπληξη αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα του φεστιβάλ.
Προφανώς και υπάρχει παρασκήνιο γύρω από την παραίτησή της, με το επικρατέστερο να υποστηρίζει ότι εξωθήθηκε ουσιαστικά σε αυτή την απόφαση.
Η ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έλεγε τα εξής: «Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Μετά επτά υπέροχα χρόνια, η συνεργασία μου με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ολοκληρώνεται. Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της Καλαμάτας που αγκάλιασε το όραμά μας, στο προσωπικό της “Φάρις”, σε όλους τους συνεργάτες του φεστιβάλ, στους εθελοντές της πόλης, σε όλους τους καλλιτέχνες και σπουδαστές που μας τίμησαν με την παρουσία τους, στους χορηγούς που μας εμπιστεύτηκαν, καθώς και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που στήριξαν τη δουλειά μας».
Αργότερα υπήρξε και η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, η οποία… επισημοποιήθηκε και με χθεσινό δελτίο Τύπου. Σε αυτό υποστηρίζει τα εξής: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί ένα σπουδαίο πολιτιστικό θεσμό με παγκόσμια καλλιτεχνική αναφορά. Ένα φεστιβάλ που στην πορεία των 30 ετών του μέχρι σήμερα το έχουν υπηρετήσει σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες, άνθρωποι που έχουν συνδεθεί με τον πολιτισμό και το σύγχρονο χορό.
Σε αυτή την κατεύθυνση το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα συνεχίσει τη δυναμική του πορεία, αξιοποιώντας την ιστορία του για να οικοδομήσει ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Με τόλμη, ασυμβίβαστα, χωρίς φόβο για αλλαγές.
Ευχαριστώ τη Λίντα Καπετανέα για τα όσα προσέφερε κατά την 7ετή παρουσία της στο τιμόνι του φεστιβάλ, καθώς η θητεία της ολοκληρώθηκε σήμερα, 30ή Νοεμβρίου, και εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά της βήματα.
Ως προς τη διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σύντομα».
Από τα παραπάνω δεν προκύπτει κάτι το παράδοξο. Η επιστολή, όμως, της μέχρι πρότινος καλλιτεχνικής διευθύντριας προς τα μέλη της «Φάρις» λέει πολλά περισσότερα.
Συγκεκριμένα, η επιστολή παραίτησης έχει ως εξής: «Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ανακοινώσω την παύση της συνεργασίας μου με τη “Φάρις” και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, του οποίου είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να ηγούμαι ως καλλιτεχνική διευθύντρια τα τελευταία επτά χρόνια.
Ο δήμαρχος μου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνεχίσει με άλλον/η καλλιτεχνικό/ή διευθυντή/ντρια, δίνοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο δύσκολης επικοινωνίας μεταξύ μας.
Όπως γνωρίζετε, παρέλαβα ένα φεστιβάλ με διαφορετικό προφίλ, χρόνους σχεδιασμού και υλοποίησης σε σχέση με το σημερινό, και θεωρώ ότι κάποια από τα κεκτημένα της θητείας μου πρέπει να προφυλαχθούν, αν θέλουμε να μιλάμε για πρόοδο και εξέλιξη.
Πέρα από το όραμα για εξωστρέφεια και ανανέωση, που είχε κεντρικό στόχο την εμπλοκή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας – με έμφαση στα παιδιά και τις οικογένειες, στους νέους, στους ηλικιωμένους, στα ΑμεΑ και σε κάθε διψασμένο για γνώση και εξάσκηση σπουδαστή και επαγγελματία του χορού -, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να συντονιστούμε με το διεθνές και εθνικό δίκτυο πολιτιστικών φορέων και φεστιβάλ αντίστοιχου κύρους. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από εντατικό προγραμματισμό και την αναζήτηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων.
Χωρίς περιττές σπατάλες και πολυτέλειες, με προτεραιότητα στο καλό όνομα του φεστιβάλ και στις πολύ βασικές ανάγκες και ελλείψεις του, αποχωρώ γνωρίζοντας ότι έκανα το καλύτερο για το μοναδικό αυτό θεσμό. Όχι μόνο για τα αντικειμενικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζετε, αλλά και για το γεγονός ότι η δική μου προσπάθεια, μαζί με την προσπάθεια της μικρής μου ομάδας, ξεπέρασε το 100%. Η αγάπη μου για αυτό που κάνω είναι ανεξάντλητη και η πίστη όλων μας ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ό,τι σχεδιάσαμε ήταν δεδομένη.
Πέραν των ουσιωδών επιτευγμάτων, υπάρχει πάντα και το θέμα της διαφάνειας και των οικονομικών αποτελεσμάτων. Κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας μου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε κοντά στο 1.000.000 ευρώ σε έσοδα (χορηγίες, δίδακτρα, εισιτήρια), και κάθε χρόνο ο ετήσιος απολογισμός έκλεινε μόνο με θετικό οικονομικό πρόσημο.
Οι πόροι αυτοί αξιοποιήθηκαν συνολικά για τις υποχρεώσεις της “Φάρις”, όπως γνωρίζετε, και δεν αποδόθηκαν αποκλειστικά στο φεστιβάλ, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά μου, ώστε να υπάρχει έστω ένα μέρος του πλεονάσματος διαθέσιμο για επανεπένδυση στο φεστιβάλ.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι ήταν τιμή μου να συνεργαστώ με όλο το προσωπικό της “Φάρις” και εύχομαι καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε όλους όσοι εργάζονται για αυτόν τον σπουδαίο θεσμό».