Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Η μη καταβολή της πάγιας δόσης προς τα σχολεία και η ένταση που επικράτησε

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Η μη καταβολή της πάγιας δόσης προς τα σχολεία και η ένταση που επικράτησε

Χθες γράψαμε για την κατάσταση που επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, όταν έγινε παρέμβαση από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να δώσει άμεσα την πάγια δόση στις σχολικές μονάδες.

Η κατάσταση αρκετές φορές ξέφυγε στην αίθουσα και συνεχίζοντας το ρεπορτάζ παραθέτουμε τι ακολούθησε μετά τις πρώτες τοποθετήσεις των επικεφαλής, όταν το λόγο πήραν σύμβουλοι και άλλοι εκπαιδευτικοί.

Ειδικότερα, η κα Χριστίνα Λαδά επανήλθε, έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Χρήστου Θεοδωρακόπουλου, ζητώντας να μάθει περί απειλών από την πλευρά του δημάρχου, κάτι που η ίδια είχε καταγγείλει. Με τη σειρά της απάντησε ότι υπάρχει άρθρο που αναφέρει ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης είχε δηλώσει ότι σχετικά με ζητήματα κακοδιαχείρισης και ζητήματα με διευθυντές θα αποφανθεί και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας. Αυτό, όπως είπε η κα Λαδά, ήταν απειλή, αφού οι εκπαιδευτικοί δε λογοδοτούν στο Δήμο, αλλά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας.

Το παραπάνω της έκανε πολύ κακή εντύπωση, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν δοθεί τα μετρητά στα σχολεία, αλλά ο δήμαρχος θα κάνει παρατήρηση πώς αυτά θα διαχειριστούν, κάτι που, όπως είπε, είναι πρωτοφανές.

Συνέχισε λέγοντας ότι έχει καταγγελία από διευθυντή σχολείου της Μεσσήνης, που τηλεφωνικά απειλήθηκε από το δήμαρχο.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί αυτά που είπε η κα Λαδά, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «μάλλον έχει όρεξη και ό,τι λέει πρέπει όλοι να το υιοθετούν».

Όπως παρατήρησε, επειδή υπάρχει προϊσταμένη υπηρεσία, αυτή θα έπρεπε να είναι στην αίθουσα και να έχει ενημερωθεί, με την κα Λαδά να απαντά ότι η υπηρεσία τα γνωρίζει και το δήμαρχο Μεσσήνης να ανταπαντά ότι «αυτά λοιπόν τα συζητούν μεταξύ τους χωρίς ο Δήμος να ενημερώνεται».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η αρμόδια αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας, Ελένη Τσέλιου, η οποία ανέφερε ότι σε συνεννόηση με το δήμαρχο πάντα βάζουν σε προτεραιότητα τα θέματα των σχολείων.

Στη συνέχεια η κα Τσέλιου ανέφερε το χρονικό από τη στιγμή δηλαδή που αποφασίστηκε η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, το μεταβατικό στάδιο, τις εγκυκλίους που ακολούθησαν, καθώς και την κεντροποιημένη διαχείριση που ο Δήμος θα έπρεπε να κάνει, κάτι που ήδη έκανε. Έτσι, η υπηρεσία του Δήμου κάλεσε με email τους διευθυντές όλων των σχολείων να προμηθευτούν χαρτικά, απορρυπαντικά κ.λπ., ενώ πρόσθεσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και επικοινωνίας των σχολείων φθάνουν στο Δήμο. Ως εκ τούτου, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου θα παρακρατήσει από τα χρήματα που ήρθαν, όπως και παλιές οφειλές, ώστε να τα εξοφλήσει και να παίρνει ο Δήμος ενημερότητα.

Έκλεισε δε, προκαλώντας κάποιον διευθυντή σχολείου που ζήτησε κάτι από τους παραπάνω κωδικούς και δεν του δόθηκε, ενώ είπε ότι όλοι έχουν τον ίδιο παρανομαστή, που είναι η καλή λειτουργία, για αυτό «παλεύουν όλοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης».

Για τα χρήματα, τόνισε ότι «εννοείται ότι τα σχολεία θα τα πάρουν, ο Δήμος δε θέλει να τα έχει και να ασχολείται με μικροδαπάνες», με τις κεντροποιημένες προμήθειες να επιβάλλονται από το νόμο.

Η κα Λαδά απάντησε ότι άκουσε την παρουσίαση μιας ιδανικής εικόνας, που όμως είναι τελείως διαφορετική από την πραγματικότητα.

Έπειτα το λόγο πήρε ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης, Γιάννης Κωτσάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ανάγκη οδήγησε τους εκπαιδευτικούς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από το Σεπτέμβριο που καταργήθηκαν οι Σχολικές Επιτροπές, συνέχισε, κανένα σχολείο δεν έχει πάρει ούτε ευρώ, ενώ πριν συμβεί αυτό χάλασαν όλα τα χρήματα που είχαν, όπως τους είχε πει η κα Τσέλιου να κάνουν.

Με τα χρήματα αυτά, είπε, πλήρωσαν υποχρεώσεις που υπήρχαν, ενώ τα αποθέματα υλικών που πήραν άρχισαν να τελειώνουν τους προηγούμενες μήνες. Έτσι, από την αρχή της χρονιάς οι δάσκαλοι έβαζαν χρήματα για να διαμορφώσουν τα τμήματα που ανέλαβαν, ενώ και ο διευθυντής έβαζε χρήματα και προσωπική εργασία για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το σχολείο του.

Σε άλλο σημείο ο κ. Κωτσάκης ανέφερε ότι τα χρήματα δεν επαρκούσαν και έτσι αποφάσισε στο σχολείο του να αφήσει απλήρωτο δύο μήνες το ρεύμα, ενώ ο Δήμος δεν πλήρωσε ούτε τους επόμενους 3 μήνες και, τελικά, το Σεπτέμβριο η ΔΕΗ το έκοψε, αλλά έπειτα από παρέμβαση του δημάρχου συνδέθηκε ξανά.

Μιλώντας για απειλές, είπε ότι ο δήμαρχος του είχε τηλεφωνήσει και του είχε πει ότι είναι υπό επιτήρηση, ενώ η αντιδήμαρχος του είχε πει ότι θα τον καταγγείλει στην προϊστάμενη Αρχή του.

Πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος σήκωνε το τηλέφωνό του ανερυθρίαστα και έκανε παρεμβάσεις στο έργο των σχολείων, ζητούσε πιστοποιητικά για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως υποστήριξε, ενώ ζητούσε μεταφορές μαθητών σε τμήματα και σχολεία. Εξήγησε, δε, ότι δεν έχει αποδείξεις γιατί όλα αυτά ήταν τηλεφωνικά.

Κλείνοντας ζήτησε δέσμευση ότι θα δοθούν από το Δήμο τα χρήματα που έχει λάβει και ανήκουν στα σχολεία.

Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης ζήτησε από τον κ. Κωτσάκη να του πει μια φορά πού έκανε παρέμβαση, σχολιάζοντας ότι κακώς χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία για να καταγγείλει το δήμαρχο.

Επίσης, κατηγόρησε το διευθυντή ότι άφησε απλήρωτους λογαριασμούς για 3 μήνες χωρίς καμία ενημέρωση στο Δήμο.

Κλείνοντας του ζήτησε να μη συνεχίσει, ενώ ξεκαθάρισε ότι πάνω απ’ όλα τον ενδιαφέρει η εκπαίδευση των παιδιών και να είναι σε ένα κτήριο ασφαλές. Έτσι όλες οι ενέργειες που κάνει ο Δήμος είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαδόπουλος ζήτησε άμεσα να δοθούν τα χρήματα, ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο, αλλά και τον πρόεδρο του Σώματος, ότι ειρωνεύτηκαν τους εκπαιδευτικούς, ενώ θα έπρεπε να είναι με το μέρος τους.

Η δημοτική σύμβουλος Σοφία Γιάνναρη κατηγόρησε τον πρόεδρο του Σώματος ότι οδηγεί τα πράγματα στην εκτροπή, ενώ πρόσθεσε ότι στο προηγούμενο συμβούλιο ο κ. Διονυσόπουλος έθεσε το θέμα με τις παγίες, με το δήμαρχο να του απαντά και έτσι έφυγε με ήσυχη τη συνείδηση της, αφού αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα ρέουν πολύ καλά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όμως, πρόσθεσε, οι δηλώσεις έφθασαν στα αυτιά των εκπαιδευτικών που έσπευσαν στη συνεδρίαση, κι όλο αυτό δείχνει ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα.

Έκλεισε λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή είχε πάρα πολύ χρόνο προσαρμογής στο θέμα με τα χρήματα των σχολείων, αλλά δεν το έκανε, ενώ εξέφρασε το φόβο της ότι τα χρήματα δε θα δοθούν μέσα στο 2024.

Παίρνοντας το λόγο η δημοτική σύμβουλος Ελένη Δουρούμη ανέφερε ένα περιστατικό που συνέβη στο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τας. Συγκεκριμένα, ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο δεν υπάρχει φωτοτυπικό χαρτί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα σε συμμαθητή του γιου της, που πήγε στο σπίτι της για να διαβάσουν μαζί, αφού δεν είχε άλλη δυνατότητα. Η κα Δουρούμη χαρακτήρισε όλο αυτό κατάντια και ντροπή.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μαλιώτης μίλησε για «κατάντια που οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν», ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι επίτηδες δε δίνει τα χρήματα, για να τους έχει δέσμιους, ενώ με τη σειρά του ζήτησε δέσμευση για το πότε θα δοθούν αυτά.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Διονυσόπουλος ξεκίνησε λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται ως πολιτική συναλλαγή την επικοινωνία μεταξύ διευθυντών και Δήμου που θα ζητούν κάποια είδη για το σχολείο τους. Επίσης, αναφέρθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και τη στάση του δημάρχου, όταν έθεσε το θέμα των πάγιων δόσεων, με το δήμαρχο τότε να του λέει ότι αυτά ήταν ανυπόστατα, κάτι που όμως αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει από την παρουσία και τα λεγόμενα των εκπαιδευτικών, όπως σχολίασε ο κ. Διονυσόπουλος.

Κλείνοντας ανέφερε ότι συμφωνεί με όσα είπε η κα Λαδά και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση του θέματος, το Σώμα ξεκίνησε τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης.
Π.Μπ.