Ανατέθηκε σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης το θέμα του ακινήτου και των τευχών διαγωνισμού
Ένα βήμα παρακάτω (αν και με καθυστέρηση οκτώ μηνών) κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, το οποίο θα φέρει πιο κοντά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τη δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας, την οποία πρότεινε στις αρχές του έτους η ΤΕΜΕΣ, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Τον Απρίλιο του 2024 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έκανε δεκτή την πρόταση της ΤΕΜΕΣ και μία από τις αποφάσεις που έλαβε, για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις δημιουργίας της σχολής, ήταν η ανάθεση του ζητήματος σε σύμβουλο με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και έργο.
Η ανάθεση αυτή έγινε μόλις τη Δευτέρα με απόφαση που υπέγραψε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Στο Ανατολικό Κέντρο
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος υπέγραψε την απευθείας ανάθεση της παροχής υπηρεσιών, με αντικείμενο τη διατύπωση πρότασης κατάλληλης διαγωνιστικής διαδικασίας και τον καθορισμό όλων των παραμέτρων, όρων και προϋποθέσεων για τη «διάθεση- παραχώρηση» δημοτικού ακινήτου και τη σύνταξη τευχών διαγωνισμού, για τη δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα, στην εταιρεία της Θεσσαλονίκης «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Μηχανικοί», έναντι 36.952 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.
Στην απόφαση του Απριλίου το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε και τη διάθεση χώρου για τη δημιουργία της Σχολής, ο οποίος βρίσκεται εντός του Ανατολικού Κέντρου, στην περιοχή της οδού Λακωνικής, μεταξύ των υφιστάμενων ιδιωτικών κατοικιών και της φοιτητικής εστίας.
Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ΤΕΜΕΣ επισημαίνει ότι η αλματώδης ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία, αλλά και ευρύτερα στη χώρα μας, έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για άρτια εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους συνεργάτες. Γι’ αυτό εκτιμά ότι η δημιουργία μιας διεθνούς σχολής τουρισμού και γαστρονομίας υψηλού επιπέδου θα συμβάλει στο κοινό όραμα, να αναγνωρίζεται η Μεσσηνία ως ένας πρότυπος προορισμός να ζει κανείς και να επισκέπτεται.
Στόχος είναι μια τέτοια σχολή να αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την οικονομία, όπως τεκμηριώνεται στη μελέτη σκοπιμότητας των επιδράσεων από τη λειτουργία Διεθνούς Τουριστικής Σχολής στη Μεσσηνία, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κατατέθηκε στο Δήμο από την ΤΕΜΕΣ.
Κτήριο 7.500 τ.μ.
Η ΤΕΜΕΣ έχει εκφράσει τη διάθεσή της να συνεργασθεί όχι μόνο με το Δήμο Καλαμάτας, αλλά και με Διεθνείς Ακαδημαϊκούς Φορείς, ενώ θα ανεγείρει, με δικές της δαπάνες, σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις για τη δημιουργία της σχολής στο χώρο που προτείνει ο Δήμος.
Για την ανέγερση της σχολής θα απαιτηθούν περίπου 7.500 τ.μ. δόμησης (χωρίς τα υπόγεια), ενώ η δυναμικότητα σε αριθμό φοιτητών/σπουδαστών θα ανέρχεται σε 200.
Επίσης, η εταιρεία έχει εκφράσει τη δυνατότητα να εξασφαλισθούν συνεργασίες της Σχολής με το AUG (Deree, Pearce, ALBA), το οποίο ιδρύθηκε το 1875 και είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο διαπιστευμένο κολέγιο ή πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με την πρόταση, στόχος είναι να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα μια Διεθνής Σχολή Τουρισμού (Διοίκησης Ξενοδοχείων), που θα αποτελέσει περιφερειακό εκπαιδευτικό κόμβο, προσελκύοντας φοιτητές όχι μόνο από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, αλλά και από όλη την Ευρώπη, τη ΝΑ Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Αφρική. Θα προσφέρει σε επίπεδο διοίκησης την καλύτερη στην κατηγορία της εκπαίδευση, προκειμένου να επιτρέψει στους νέους φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις διαχείρισης ξενοδοχείων, ώστε να επηρεάσουν τον κλάδο της φιλοξενίας παγκοσμίως. Δύναται να στηρίζει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης του τουρισμού και να συνδέεται οργανικά με την οικονομία και την κοινωνία της δυναμικής της Μεσσηνίας με γνώμονα το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
Οι Σχολές Φιλοξενίας μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την τοπική περιοχή και την κοινότητα.
Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:
-Δημιουργία θέσεων εργασίας
-Αναβάθμιση του brand awareness και προβολής του προορισμού «Μεσσηνία»
-Οικονομική ανάπτυξη: 37.500.000 ευρώ συνολική οικονομική επίπτωση στη Μεσσηνία
-Ανάπτυξη δεξιοτήτων
-Προβολή και προώθηση τόσο του προορισμού όσο και των προϊόντων
-Επενδυτικές ευκαιρίες (προσέλκυση νέων επενδύσεων, real estate, event)
-Αειφόρος διαχείριση επιχειρήσεων και του προορισμού
-Εθελοντισμός και εμπλοκή των ντόπιων με τον τουρισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από τη λειτουργία μιας Διεθνούς Σχολής Τουρισμού για την τοπική οικονομία κυμαίνεται από 2,5 έως και 2,95. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στη Σχολή, η τοπική οικονομία βλέπει επιπλέον 1,5 έως και 1,95 ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα. Μια πρώτη συντηρητική εκτίμηση (2,5) του οικονομικού αντίκτυπου της Διεθνούς Σχολής Τουρισμού 15.000.000 ευρώ, για την τοπική οικονομία της Μεσσηνίας θα ήταν 37.500.000 ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη